filmrecension Hemmabio #4 2024

MEN

Saga för vuxna

Annons:

 

SAGA FÖR VUXNA

Alex Garlands transformering från författare till regissör har varit intressant att följa. Garland kom till filmen med en stark känsla för bilder fångade i ord i romaner som The Beach, något han framgångsrikt överfört till en visuell och idédriven science fiction i Ex Machina och Annihilation. Men Men är något helt annat.

Harper (Jessie Buckley) flyr en destruktiv relation i London till ett pastoralt drömlandskap. Insvept i filtar i ett stort hus på landet bearbetar hon sina demoner med sin bästa vän på mobilen. Utanför växer det så det knakar. Det tränger sig på.

Garland plockar sin referenser från folk horror som The Wicker Man och Cronenbergs kroppsliga mutationer. Sämre förebilder kan man ha.

In i detta för han en man, i många olika skepnader. Rory Kinnear gör på detta vis titelrollen, som hyresvärd, präst, stalker, polis eller pojke. Symboliken med en toxisk maskulinitet som ständigt dyker upp känns kanske lite simpel emellanåt, men bidrar effektivt till en klaustrofobisk stämning.

Filmens gradvisa inledning fungerar också bättre än det köttiga crescendo den till sista levererar. Garland är som bäst när han balanserar på den tunna linjen mellan dröm och verklighet. 

 

MEN

SKRÄCK

Producerad: 2022

Format: VOD 16:9 HD, DD 5.1

Utgivare: Google Play m.fl.

Längd: 100 minuter

Betyg: 7

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår