filmrecension

POSSESSION

Makabert mästerverk på Blu-ray chockar fortfarande

 

MAKABERT MÄSTERVERK CHOCKAR FORTFARANDE

Det här är en av de märkligaste filmupplevelser jag någonsin haft – och då har jag ändå sett allt.

Ett psykologiskt drabbande skräckdrama som satt myror i skallen på både kritiker och publik. Man har spekulerat i åratal vad det egentligen är som händer – och vad det är som vi faktiskt ser.

Filmen har beskrivits som om Ingmar Bergman och Dario Argento hade gjort en skräckis tillsammans. Andra har liknat den vid en mix mellan Roman Polanskis Repulsion (1965) och David Cronenbergs The Brood – missfostret (1979). Några har även sett filmen som en blinkning till både japansk tentakelskräck och klassisk Sci Fi i form av I Married A Monster From Outer Space (1958).

I vilket fall som helst är Andrzej Żuławskis (manus och regi) film ett makabert mästerverk som omedelbart och för alltid bränt sig fast på mina näthinnor. Och en film som måste ses – och ses om igen. Särskilt nu när den släppts på svensk Blu-ray med ett mastigt extramaterial på 2,5 timmar (med bland annat en intervju med regissören och en lång Making-of-dokumentär).

När spionen Mark (Sam Neill) återvänder hem till Västberlin efter ett mystiskt uppdrag upptäcker han att frun Anna (Isabelle Adjani) är helt förändrad.

Hon vill skiljas, men säger att det inte beror på att hon träffat någon annan. Mark lämnar motvilligt Anna och låter samtidigt henne få vårdnad om deras son Bob (Michael Hogben).

När Anna överger sonen börjar en svartsjuk Mark misstänka att Anna, trots allt, har en älskare. Mark anlitar en privatdetektiv (Carl Duering) som skuggar Anna och upptäcker att hon har en hemlig lägenhet i ett fallfärdigt gammalt hus. Detektiven hittas brutalt mördad och när Mark själv börjar forska i Annas hemlighet får han en chock när han upptäcker vad Anna träffar i smyg.

Possession är en omskakande upplevelse.

Isabelle Adjani har i flera intervjuer berättat att filmen var så krävande, både fysiskt och mentalt, att hon försökte begå självmord efter inspelningarna och att det sedan tog henne flera år innan hon återhämtat sig.

Sam Neill har också berättat att det är den mest extrema film han medverkat i och att han blev ombedd att göra saker framför kameran som han inte skulle göra idag.

”Jag tror jag med nöd och näppe klarade mig genom inspelningarna med förståndet någorlunda intakt”, sa Neill i en intervju med BBC Sounds (2021).

I England blev Possession totalförbjuden och i USA visades den sönderklippt (40 minuter saknades!)

Filmen har aldrig visats på bio i Sverige.

Den släpptes på video 1997, utan att ha granskats av censuren. Men den versionen är sex minuter kortare än denna digitalt restaurerade originalversion som klockar in på 124 minuter. Det får mig att misstänka att distributören själv saxat bort en del av Oscarbelönade Carlo Rambaldis (Alien) groteskt uppseendeväckande make up-effekter som självklart är intakta på den här BD-utgåvan.

För alla inte redan sett detta bisarra ”mind fuck” väntar en snudd på hypnotisk upplevelse som garanterat kommer att spöka i tankarna långt efteråt. 

 

POSSESSION

DRAMA/SKRÄCK

Producerad: 1981

Format: BD 1.66:1 (16:9), DTS-HD MA 2.0

Utgivare: Studio S

Längd: 124 minuter

Betyg: 9

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår