mässa

Stjärnspäckad filmmässa i Helsingborg

Den 5-6 oktober öppnas portarna på Helsingborg Arena där mässan tar över hela arenan med spännande stjärnbesök, cosplay-tävlingar, frågestunder och massor av utställare från hela världen.

Stjärnspäckad filmmässa i Helsingborg

I år slås mässorna i Göteborg och Helsingborg samman till SciFiWorld West.

Den 5-6 oktober öppnas portarna på Helsingborg Arena där mässan tar över hela arenan med spännande stjärnbesök, cosplay-tävlingar, frågestunder och massor av utställare från hela världen.

Helgen den 5-6 oktober är det efterlängtad premiär för SciFiWorld West i Helsingborg.

-Vi tar över hela Helsingborg Arena nu med plats för massor av utställningar, aktiviteter och utställare. Det blir den största och bästa mässa vi haft hittills i Helsingborg.

Det säger en förväntansfull Jesper Isberg, arrangör av Sveriges första och bästa filmmässa.

-Nu kan vi dessutom erbjuda en riktig scen med flera hundra sittplatser för våra frågestunder med skådespelarna, cosplay-tävlingar och andra aktiviteter, tillägger Jesper.

 

E.T-Elliot kommer till stan!

Gästlistan på Helsingborgsmässan går sannerligen inte av för hackor.

Det blir rejält stjärnspäckat med en imponerande blandning av Hollywoodskådisar och genrelegender.

-Vi är väldigt stolta att ha lyckats få hit Henry Thomas, säger Jesper.

Henry Thomas slog igenom som 10-åring med rollen som Elliot i Steven Spielbergs klassiska E.T. – The Extra Terrestrial (1982) – en av filmhistoriens mest älskade och framgångsrika filmer.

Thomas har sedan genombrottet fortsatt rada upp roller och medverkat i ett 70-tal filmer och teveserier. Bland dem märks till exempel Psycho IV (1990), Fire in the Sky (1993), Gangs of New York (2002) och Dr Sleep (2019).

Senast kunde vi se honom i Netflix-succén Huset Ushers undergång (2023).

 

Actionhjälte och skräck-hjältinna är på ingång

Casper Van Dien kommer också till Helsingborg Arena.

Han slog igenom som tuff soldat i Paul Verhoevens våldsamma Sci Fi-klassiker Starship Troopers (1997).

Vi har även kunnat se honom i filmer som Sleepy Hollow (1999), Alita: Battle Angel (2019) och kultförklarade Mad Heidi (2022).

Gästar mässan gör också hans dotter, Grace Van Dien - även hon framgångsrik skådis och kanske främst känd från den hyllade Netflix-serien Stranger Things (2022).

 

Zombie-jägaren gästar Sverige för första gången

SciFiWorld ska också ha en eloge för att ha lyckats bjuda in två verkliga kultlegender till stan.

Den ena är Ian McCulloch som vi sett i flera av 80-talets största kultfilmer, från Luigi Cozzis Contamination (1980) och Marino Girolamis blodstänkta Zombi Holocaust (1980) till Lucio Fulcis ikoniska Zombie Flesheaters (1979).

Men vi har även kunnat se McCulloch i krigsklassikern Örnnästet (1968), i brittiska deckare som The Professionals (1980), Bergerac (1985) och Taggart (1990).

Skotten har dessutom medverkat i Sci Fi-klassikern Dr Who (1985) och hade en av de ledande rollerna i den kultförklarade brittiska post-apokalyptiska The Survivors (1975-1977).

McCulloch är en mycket populär gäst på mässor runt om i världen och det är verkligen en fjäder i hatten för SciFiWorld som lyckats få hit honom för ett allra första Sverigebesök!

 

Zombiernas zombie kommer till Helsingborg

Lika stor kult är skådespelaren och stuntmannen Ottaviano Dell ´Acqua - kanske mest berömd för att ha spelat ”Worm Eyed Zombie” i Lucio Fulci-mästerverket Zombie Flesheaters, förevigad på den ikoniska affischen.

Han syns som zombie även i genreklassikerna The Beyond (1981) och Umberto Lenzis Nightmare City (1980).

Ottaviano spelade huvudrollen i Rats – Night of Terror (1984) och har synts i bland annat italienska genrefavoriter som Mannaya (1977), Ruggero Deodatos Concorde (1979),

Zombie 3 (1988), Djungelmassakern (1980), Blastfighter (1984), Escape from the Bronx (1983) och Cut and Run (1984).

Han medverkade också i flera av ”Trinity-brödernas” populära actionkomedier; till exempel Supersnutarna (1977), Supersheriffen slår till igen (1980) och Snedseglarna (1981) med Terence Hill och Bud Spencer.

På senare år han också synts i bland annat John Wick: Chapter 2 (2017)

Förutom en lång skådespelarkarriär med roller i över 100 filmer har Ottaviano Dell ´Acqua jobbat som stuntman i nästan 400 av filmer, både italienska och amerikanska, bland annat i Ett päron till farsa på semester i Europa (1985), Gangs of New York och Enzo G. Castellaris klassiska The Inglorious Bastards (1978).

Att få Ottaviano Dell ´Acqua till Sverige är stort och ett tillfälle som inga äkta genrefilm-fans får missa!

 

Bib & affärsmannen i den kusligaste scenen i varulvsklassikern

Sist, men inte minst hälsar SciFiWorld West Michael Carter välkommen till Sverige.

Han är mest känd för rollen som Bib Fortuna i Stjärnornas krig-klassikern Jedins Återkomst (1983), men har också synts i kultfilmen The Keep (1983).

Carter har dessutom en ikonisk roll i En amerikansk varulv i London (1981) – han spelar affärsmannen som blir jagad av varulven nere i tunnelbanan i en av filmens allra kusligaste scener.

På senare tid har Carter även medverkar i HBO-serien House of the Dragon.

 

-Det är alltid lite nervöst inför varje mässa. Vi hoppas ju att allt ska flyta på och att folk ska bli nöjda, säger arrangören Jesper Isberg och avslutar:

-Men vi har jobbat hårt på att försöka göra mässan i Helsingborg till årets höjdpunkt för alla filmfans. Varmt välkomna!

 

Biljetter, tider & sånt

Biljetter till mässan köps enklast med kort via länken nedan - eller på plats i kassorna under mässans öppettider, då kontant.

 

Eftersom de flesta utställare bara accepterar kontanter är det bra att ha med sig cash in på mässan.

Uttagsautomater i Helsingborg finns ca 7 min promenad bort på Hälsovägen 47,

10 min promenad bort på Södra Vallgatan 5 och på tågstationen Knutpunkten.

Förhandsbiljetter är smidigast att köpa på:

https://billetto.se/e/scifiworld-malmo-biljetter-914344

 

För svar på frågor om väskor, gäster, priser, köer, ledsagare, restaurang etc – surfa in på www.SciFiWorld.se och klicka på FRÅGOR & SVAR i menyn till vänster. För mer info, klicka på PRIS, PLATS & TID i samma meny.

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår