Nyhet

NYA PROJEKTORER FRÅN SONY

Får dynamisk tonemapping.

 

Sony kompletterar sina befintliga projektormodeller VPL-XW5000ES och VPL-XW7000ES från 2022 med två nya modeller och ett lite halvhjärtat nytt namn. De nya modellerna använder en laserbaserad ljuskälla och fortsätter i samma anda och använder samma design som tidigare modeller i både vitt och svart utförande.

Modellen VPL-XW7000ES (3 200 lumen) utgår och ersätts av två nya modeller där båda bygger vidare på samma chassi och ACF-optik (Advanced Crisp Focus) vilket i yttre form och funktion gör dem identiska med den äldre modellen. De nya modellerna har istället flera nyheter på insidan runt bildbehandling och signalhantering.

Bravia Projektor 8 (VPL-XW6100ES) specificeras till 2 700 lumen och en prislapp om 15 999 euro (ca 185 000 kr) och räknas som den avancerade hemmabiomodellen.

Bravia Projektor 9 (VPL-XW8100ES) specificeras till 3 400 lumen och en saftig prislapp om 25 999 euro (ca 295 000 kr) och riktar sig till installationsmarknaden.

• Den äldre VPL-XW5000ES finns oförändrad kvar i sortimentet och behåller den tidigare X1-bildprocessorn, enklare optik, lägre ljusstyrka (2 000 lumen) samt också ett betydligt lägre pris om ca 70 000 kr.

Båda nyheterna får istället Sonys XR-bildprocessor från TV-modellerna och med det kommer främst en möjlighet till dynamisk tonemapping för HDR, något som tidigare modeller saknar.

Detta gör det möjligt att analysera bildens innehåll och adaptivt anpassa ljusnivåerna ruta för ruta för att bättre passa HDR-bilden utifrån projektorns förutsättningar. Sonys tidigare lösning är statisk och innebär att man sätter en global inställning för hur HDR-bilden ska hanteras.

Konkret innebär detta en ny meny kallad HDR Tone Mapping med tre lägen (samt Off-läge) för prioritet mot mörka respektive ljusa rumsmiljöer samt en balanserad inställning. XR-bildprocessorn ska också förbättra färghanteringen genom att öka antalet nyanssteg.

HDMI-kretsarna uppdateras också till att hantera 4K/120 (48 Gbps) och automatiskt låglatensläge (ALLM) som anges som 12 ms vid 4K/120 vilket tar ned fördröjning till nivåer jämförbara med en TV. Dock är VRR-funktion inte möjligt. Ytterligare nyheter är fem linsminnen istället för tre och utökad möjlighet att blanka bildkanterna.

De nya modellerna förväntas nå återförsäljare mot slutet av 2024.

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår