Test Hemmabio #10 2024

Test: SVS Ultra Evolution Pinnacle - Brutala högtalare!

Ingen som gillar hemmabioljud har väl undgått basexperten SVS. Nu kommer högtalarna som också lär ge hifibranschen hicka.

Annons:

 

Få märken har väl en lika entusiastisk och stor skara fans som amerikanska SVS.
Inte så konstigt eftersom firmans drogs i gång av grupp passionerade ljudentusiaster för att utmana marknadens många underpresterande och överprissatta subwoofers.

De stormade in i på ljudscenen med målet att ge tillbaka passionen och entusiasmen till konsumenterna, utan att det skulle kosta skjortan, men samtidigt hålla hög teknisk kvalité.

 

Och märket tog snabbt marknaden med storm, för har det varit något SVS alltid levererat så är det djup bas. Riktigt djup bas! Ja, flera av de tidiga modellerna gick långt under 20Hz och var gjorda som meterhöga cylindrar med upp 20-tums diameter.

Men trots en enorm lådvolym gjorde den säregna formen dem lättplacerade (tänkt hörn) och cylindrarna blev snabbt storsäljare och firmans SVS distinkta kännemärke. Så pass tydligt att man fortfarande har cylindriska modeller tillsammans med en hel uppsjö mer traditionella basar: från lilla 3000 Micro med dubbla 8-tummare till mäktiga PB16-Ultra med en 16-tummare och förstärkare på 1,5 kW.

 

Men SVS är inte bara bas och redan 2006 började man med kompletta flerkanalssystem. Tyngdpunkten har som sagt alltid legat på hemmabio och även om firmans olika högtalare också hittat till hifi-användarna så är det inte där fokus legat. Tills nu!

Okej vi vet. Prisvärda golvare som SVS Pinnacle, och för att inte tala om de trapetsformade Ultra Tower som slog stort också på 2-kanalsmarkanden. Men med nya serien Ultra Evolution verkar man fast besluten på att också få välförtjänt respekt också i hifi-branschen. Men man frångår förstås inte sin kärnverksamhet så serien igår både en center, två olika 2-vägs surroundhögtalare och slutligen lilla Elevation, en höjd/Atmos-högtalare och länge firmans mest efterfrågade produkt.

 

Att det inte finns någon matchande sub i serien talar sitt tydliga språk, för även om SVS förstås har en hel arsenal så kanske det inte behövs. I alla fall inte med seriens flaggskepp, mäktiga Ultra Tower Pinnacle.

Den är störst av tre golvare och en 3-vägs bjässe på dryga 1.3 meter med hela sju element, varav två av fyra basar är riktade bakåt. De fyra basarna är parvis tandemkopplade. Lösningen är hämtad från firmans små micro-subar och ger basarna extra ljudtryck och slagkraft, men mindre lådvibrationer samtidigt som elementen släcker ut, eller i alla fall minimerar varandras distorsion.

Det kanske mest spektakulära med golvmodellerna är de hårt vinklade fronterna. Lösningen gör att alla element att hamna i exakt samma vertikala plan som diskanten. På så sätt når ljudet från alla fem konerna örat exakt samtidigt. Det ger inte bara en tidsoptimering utan också en mycket punktformig och homogen ljudspridning med diskanten som akustisk mittpunkt.

Basen är en av seriens höjdpunkter, men det är också diskanten. Det handlar om en extremt tunn aluminiumdome med en uppstyvad diamantbeläggning för högre uppbrytningsfrekvens, men dämpning av konen.

Kombinerat med två snabba mellanregister i glasfiber och de fyra snärtiga glasfiberbasarna har Pinnacle potential att ge en helhetsupplevelse utöver det vanliga.

 

Och gissa om de levererade! Tidsoptimism och logistiska problem gjorde att vi inte hann få den matchande centern, men tro oss, den behövdes inte!

Den typ av hyperexakt akustiskt punktformighet som de här bjässarna ger gör att du kan få en om möjligt ännu mer övertygande och homogen mittsignal än med en separat center. Möjligtvis att man vill kalibrera upp diskanten en smula för att öka artikulation och tydlighet i talet men inte heller det är nödvändigt för att få ett storslaget och sammanhållet ljudpanorama som svepte ut på sidorna långt utanför högtalarna.

Att lyssna på ljudmaterial från exempelvis Dune 1 var hisnande och gav bitvis en helt svindlande 3D-rymd. Och det utan vare sig surround-kanaler eller Atmos. Inte heller subwoofer! Pinnacle är brutalt råstark och attackvillig som få och hade inga problem att leverera bas under 30 Hz så att väggarna fladdrade.

Ja, också vid 25 Hz fanns tillräcklig nivå för de flesta så vill du nödvändigtvis ha en subwoofer så bör den inte jobba mycket högre än till säg 30, max 35 Hz. Vi tycker inte heller att du ska filtrera högtalarna för basen är så pass ren och explosiv att du inte vill mixtra med den.

 

Ok, vi vet. Visst är det tjänstefel att inte ha provat en komplett surrounduppkoppling, men återigen, tro oss, du kommer varken att sakna center eller subwoofer med de här fantastiska tungviktarna.

Priset är inte heller mycket att orda om. Tvärtom har vi svårt att hitta en lika både briljant teknisk med så storskaligt och dynamiskt fullregistersljud som nya SVS. Att du dessutom inte behöver springa benen av dig för vare sig center heller sub gör ju inte saken sämre. Måste upplevas!
Nu väntar vi på att lägga vantarna på ett av seriens mindre 5-kanalssystem.

 

SVS Ultra Evolution Pinnacle

Pris 70 000 kr/par
Princip 3-vägs basreflexhögtalare
Diskant 1”/25 mm alu./diamant-dome
Mellanregister 2 x 5¼ / 13 cm glasfiber
Bas 4 x 8”/20 cm glasfiber
Delningsfrekvens 140Hz /1.8 kHz
Nominell impedans 6 ohm
Känslighet 88 dB
Kontakter 2 x 2 par
Mått (BxHxD) 30x128x46 cm
Vikt 44 kg
Info www.hembiobutiken.se

 

Text Fredrik Berglund, Bild SVS

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår