Jämförelsen är allt när vi testar Philips ”The Xtra” som också ger något extra så länge vi jämför på rätt sätt!
Pricken i mitten
PML-serien ”The Xtra” har varit ett litet mysterium sedan serien kom under 2021. ML står för mini-LED och det är just det som skiljer denna modell från Philips ”The one”-serie och enklare modeller. En starkare bakgrundsbelysning och en FALD, Full Array Local Dimming, för högre kontrast och bättre svärta.
Kortfattat kan vi se ”The Xtra” som en Philips LCD-TV med just lite extra. Är du bekant med ”The One”-modellerna vilka bygger på konceptet om tillräckligt bra med precis rätt sorts moderna funktioner tar PML9009 verkligen detta vidare ett steg till uppåt.
I stort sett allting är ett snäpp bättre, från panelens kvalitet till ljusstyrka och HDR-prestanda samt högre kontrast tack vare en FALD. Samtidigt är PML9009 fortfarande en TV i mitten av kvalitetsspektrumet. Finns definitivt bättre och det finns absolut sämre TV-modeller.
Givetvis använder modellen Philips Ambilight med sitt omgivningsljus i tre riktningar, uppåt och åt sidorna. Det är Ambilight av den moderna Next gen-typen som har tätare täckning av lysdioderna och bättre följer med i bilden. Där äldre typer av Ambilight blandar en genomsnittsfärg av vad som är bildens kant är den modernare varianten bättre på att förlänga bilden så att säga. Gillar du Ambilight får du precis vad du väntar dig här!
VA-panel på 65-tummaren
Den fjärde siffran i PML9009-beteckningen är årsmodellen som i Philips nomenklatur är samma sak som 2024. Stöter du på modellen PML9008 är det 2023-modellen. Det finns också modellerna PML9019, PML9049, PML9059 men det finns ingen information hos Philips som pekar på någon som helst skillnad där.
Till och med nyansen på stativfötterna anges vara samma antracitgrå. Modellen är globalt lanserad som just PML9009 och extra beteckningar likt dessa brukar handla om olika regionala försäljningskanaler.
Modellen finns 55, 65, 75 och 85 tum och baserat på tidigare erfarenheter av Philips LCD-modeller kan det vara olika paneltyper i olika storlekar. Inget som kan bekräftas här annat än att i den testade 65-tummaren sitter det definitivt en VA-panel med det som är typiskt för många VA-paneler.
Hög kontrast rakt framför, mäter 6000:1 i kontrastförhållande, fast också synbart blekare svärta och blekare färger åt sidorna.
Ovanlig skapelse till fjärrkontroll där navigeringen är ett slags multifunktionsyta som inte alltid är helt klockren eller bekväm för fingrarna när man ska trycka mycket. Övning gav dock fingerfärdighet! Delvis belysta knappar.
Reflexfiltret är i mittfåran
Reflexfiltret är mer eller mindre identiskt, inklusive likadana överstrålningseffekter, med det filter vi ser hos Sony A90L med flera modeller, likt TCL:s C8-modeller med motsvarande snarlik teknik.
Det är ett filter som är i mittfåran av dämpning då det i ljusa rum blir en synlig reflektion och i mysbelysning lyckas dämpa rummet. Bättre än de enklaste TV-apparaterna men inte alls lika effektivt som hos OLED-modellerna och vissa LCD-toppmodeller.
Panelen är inte helt uniform och testbilder avslöjar lite sjok med varierande vitbalans och ljusstyrka. Dessa varierar också med vinkeln du har mot panelen så går du åt sidan kan det se rätt gräsligt ut medan rakt framifrån är bildytan utmärkt jämn.
Ljudsystemet är funktionellt och typiskt Philips lite stora och svulstiga men ibland lite bumliga ljud med en tydligt förstärkt midbas. Mycket är en smaksak och ur hemmabiosynpunkt håller det för slötittande men inte för filmtittande. Där brukar du som läsare redan vara införstådd med att det behövs ett separat ljudsystem.
” PML9009 lever upp till sin epitet om ”The Xtra.”
Titan OS – nytt operativsystem
Philips har med 2024-modellerna likt den testade PML9009 och i stort sett alla LCD-modeller för 2024, inklusive ”The One” och OLED7x9-serien, valt Titan OS som operativsystem.
Titan OS är ett Barcelona-baserat fristående företag (www.titanos.tv) som har lite andra idéer runt operativsystem till TV-apparater med vad de hävdar är ett distinkt europeiskt perspektiv.
Philips har länge försökt hitta alternativ med egna lösningar likt operativsystemet Saphi vilket mottagits med blandat omdöme av köpare. Kanske för att Philips själva siktade lite för lågt? Titan OS är inte Philips eget denna gång vilket jag hoppas öppnar för lite mer långsiktighet.
Varför inte bara köra Android och Google TV? Ja, du kan alltid köra Android och GoogleTV på vilken TV som helst med fristående box eller dongel, likt Googles egna Chromecast. Att som tillverkare integrera den egna produkten i detta system är däremot tydligen inte helt friktionsfritt vilket tydligen mer handlar om hur företaget Google fungerar mer än något annat.
PML90009 kör TitanOS som system vilket är en ny erfarenhet som skiljer sig från Philips tidigare modeller. Apparna är molnlagrade och kan köras direkt på sekunden. Du behöver inte registrera dig, tanka ned appar eller uppgradera appar. Rappt och snabba menyer är en distinkt fördel! Menyerna ser något annorlunda ut mot andra Philipsmodeller men reglagens beteckningar och funktioner är sig lika.
Apparna är alltid tillgängliga
Oavsett orsakerna har Titan OS sina fördelar. Det var länge sedan jag hanterade en Philips-TV som är så här rapp och snabb i menyerna och vid uppstart. Apparna baseras på molnlagring snarare än lokalt på TV:n. Detta innebär att det inte är du som måste hålla reda på uppdateringar, utan det är alltid senaste versionen som körs.
Något jag uppskattar är att du inte behöver registrera dig i någon ”playstore” eller liknande för att komma åt appar. Inte som hos en del andra tillverkare där du inte ens når Youtube utan att först registrera dig med epost, måste genomföra en bökig tvåfaktors-autentisering och först då kan du tanka ned den där appen.
Nej, du behöver inte ens tanka ned appen med Titan OS eftersom den redan är molnlagrad. Du kan starta vilken app som helst inom ett par sekunder. Jag kunde enkelt klicka mig fram och titta på Redbulls fyra timmar långa stream från Padel-mästerskapen i Riyadh från i våras. Bara en sådan sak!
Skämt åsido är detta en utveckling helt åt rätt håll. Vi får hoppas det håller i sig. Nackdelen är i skrivande stund en brist på framför allt lokala appar. Jag ser Youtube, Netflix, Prime, Disney+ (ej HBO) och förvisso provinsiella SVT och SF Anytime medan sådant som TV4 och Allente väntar på att kodas in i molnet nere i Barcelona.
Anslutningarna sitter på vänster sida sett framifrån och är riktade nedåt och åt sidan. Till vänster i fotot är de som är riktade nedåt med antenn, hörlur, USB, optiskt ljud ut och nätverk. Riktade mot kortsidan har vi en serviceport, HDMI port 1–4 (alla klarar 4K/144, 48 Gbps) där HDMI 2 har ARC/eARC, strömstark USB för hårddisk samt CI-kortplats. Strömmen ansluts via vanlig kompakt C7-kontakt och sitter på höger sida riktad bakåt. Philips skickar med en vinklad kontakt.
Medelgod ljusstyrka och kontrast
Så till det väsentliga: Hur är bilden? Som antydd i inledningen bygger PML9009 vidare på ”TheOne”-serien som är tillräckligt bra i betydelsen att det är steget över de allra enklaste modellerna. ”The Xtra” går steget vidare på egentligen alla punkter.
Ljusstyrkan är högre och når strax över 400 nits i SDR och en god bit över 600 nits i HDR vilket är ganska modest ljusstyrka även om det fortfarande är mer än genomsnittet. Notera att Philips själva hävdar 1000 nits men det finns inget sätt att nå de nivåerna när man faktisk mäter. Nu hjälper 600 nits ändå vid HDR till att lyfta PML9009 det där extra steget ovanför enklare modeller.
Samtidigt är det inte så mycket mer ljusstarkt än vad andra modeller redan ger eller vad snarlika konkurrenter ger, likt i detta nummer testade Sony X90L som når uppemot 1 400 nits med helt annat klipp i bilden. Eller för den delen Philips egna OLED-modeller som i sin tur ger en tydligare starkare kontrastintryck i både SDR och HDR.
Dolby Vision fungerar till exempel bara sådär hos PML9009. Förvisso inkluderar det nyanseringen som sig bör men karaktären är överlag dämpad och beige jämfört med HDR10. Högre Färg/Mättnad: 55–60 ger mer liv i ansikten vilket kan vara en lösning.
Något gulgrön från början i Film och Calman-läget. FALD:n måste stängas av under kalibrering och mätning då den annars ger felaktiga grafer. Vitbalansen kan också variera med FALD:n igång vilket gör att man behöver kompromissa. Inga stora fel men heller aldrig riktigt rätt.
FALD:n bättrar på svärtan
FALD:en hos PML9009 är inte specificerad i antal zoner men lyckas bra med att skapa framför allt en djupare svärta och minska det där mörkblå intrycket som är så typiskt för en VA-panel – åtminstone på 65-tummaren.
Philips specificerar inte paneltyp och det finns en möjlighet att andra storlekar har annan LCD-panel med annan karaktär, likt hur det är med ”The One”-serien.
Svagheten hos FALD:en i PML9009 är att den i SDR arbetar tvärtom så att säga. Den lyser upp när det är stora ytor med ljust innehåll och dämpar istället när det är mindre ljusa ytor likt nattscener, stjärnhimmel och liknande.
De scener där en OLED briljerar. Vid HDR gör PML90009 det mer väntade och lyser starkare i just den situationen där kontrast kan stärkas. Fortfarande en förbättring i någon form även om det heller inte är imponerande någonstans.
FALD:en kan också leva lite eget liv och ibland direkt ändra ljusnivån nästan som ett blink i bilden. Syntes väldigt tydligt med testbilder men tack och lov mindre märkbart vid filmtittande.
HDR tonar något för ljust men alternativet är att de tonar för mörkt. HDR10-effekt: ”Mer ljusstyrka” eller ”Balanserad” ger mer ljus medan läget ”Mer detaljer” blir för mörk och dämpad. Vitbalansinställningarna är globala och eftersom vitbalansen varierar mellan SDR och HDR-läget måste vi kompromissa. Blir aldrig helt rätt samtidigt som det heller inte blir stora fel. PML9009 lyckas ändå helt okey med HDR utifrån förutsättningarna.
Viktigaste reglagen finns där
Reglagen som är viktiga är Lokal kontrast som styr över över FALD:en där det är ganska liten skillnad mellan Maximum och Mellan där Maximum främst dämpar mörka delar i bilden lite mer.
Minimum-läget ger lägre ljusstyrka överlag fast dämpar fortfarande svärtan bra när det behövs. Kan vara ett lugnare läge ifall du märker hur ljuset tänds och släcks i rörelser. Lokal kontrast: Av stänger av FALD:n och då får du mer ljusstyrka överlag men tappar svärtan i bilden.
Ljussensorn kallas Optimering av omgivningsljus och tenderar att lägga ljusnivån ganska högt jämfört med andra TV-apparater testade i samma miljö. Backlight-kontrast är styrkan på bakgrundsbelysningen och den kan du sänka till önskade nivåer utan att negativt påverka bildkvaliteten i övrigt. PML9009 lyckas bra med att sätta nyanser utan att det uppstår posterisering, alltså tydliga steg mellan nyanser.
Guiden till Philips menyer i HB 12/2023 gäller fortfarande här. Menyerna ser lite annorlunda ut men beteckningarna och funktionerna är fortfarande identiska eller nära identiska.
Spelläget är funktionellt och hanterar 4K/144 med VRR på samtliga HDMI-anslutningar. Philips egen produktinfo på nätet säger endast 4K/120 på HDMI 1 och 2 men den informationen är bekräftat fel. Vi kan också i inställningsmenyerna under HDMI, Ultra HD välja läget Optimal (Auto Game 144 Hz Pro) för samtliga fyra HDMI. Latensen i systemet är 80 ms utanför spelläget. Med spelläget igång är fördröjningen 17 ms vid 4K/60 och låga 8 ms vid 4K/120 Hz.
God kvalitet på film och färger
Färgmässigt är det helt rimligt. Inte i närheten av perfekt och inte tokfel någonstans. Från början är vitbalansen i läget Färgtemperatur: Varm för gulgrön medan läget Normal är alldeles för blått.
Det går att kalibrera om man har den möjligheten. Dock är inte PML9009 på något sätt ett förstahandsval för en färgkorrekt bild då FALD:en och reglagen hela tiden landar i att du behöver välja kompromisser.
PML9009 hanterar 24p på rätt sätt med reglaget Rörelsestilar: Av. Då LCD-panelen har visst eftersläp tenderar det att mjuka upp filmflytet. Detta reglage står från början på läget Biokänsla som inte alls ger biokänsla utan upplevdes smetigt och gav intrycket av dubbelbilder.
Lite detektivarbete med höghastighetskamera avslöjar att Rörelsestil: Biokänsla (”Pure cinema”) och Film överlagrar bildrutor på varandra, det som kallas frame blendning och att det bokstavligen är två bildrutor som hela tiden tonar in och ut i varandra vilket förklarar det smetiga och dubblerade intrycket.
Det blir inte alls särskilt filmliknande. Föredrar du interpolering blir det skarpare rörelser med Standard, Jämn och Personlig-läget med reglaget Jämnhet på 5 eller högre. Fast då blir det förstås ett annan sorts flyt och olika artefakter i rörelser.
Sammanfattning
PML9009 lever upp till sin epitet om ”The Xtra” när vi jämför med modeller som Philips egen ”The One” och andra enklare men tillräckligt bra modeller. Vi får verkligen något extra. Bättre svärta, bättre ljusstyrka, bättre spelegenskaper och rent byggmässigt är chassit också robustare. Titan OS är en positiv överraskning med sin rapphet och lösning för molnbaserade appar även om utbudet just nu är lite klent.
Det är också där PML9009 jämför sig lämpligast. TV:n som ger något extra över de enklare modellerna. En TV för dig som startar lågt och vill sikta lite högre. PML9009 klarar däremot inte riktigt en jämförelse uppåt med modeller i toppklassen.
Det finns inte mycket som PML9009 kan sätta emot en OLED till exempel. Konkurrenter som nämnda Sony X90L erbjuder dessutom snarlik hårdvara men så mycket mer runt exempelvis bildkvalitet och punsch i bilden tack vare högre ljusstyrka.
Här märker vi svagheten. PML9009 är en bra TV i mittfåran med distinkta fördelar över enklare modeller. Tyvärr kostar PML9009 som en TV i övre toppklassen, i alla fall just nu när vi skriver detta. Du kan för stunden för samma pengar i samma butik köpa Philips egna 65-tums OLED för mindre pengar. Nu varierar priserna alltid och 65PML9009 har under kampanjer sålts för 2/3-delar av priset. För en sådan här modell precis i mitten handlar det i slutändan alltid om jämförelsen!
Philips 65PML9009
Mått (BHD): 1 451 × 904 (844) × 313 (85) mm, 21 kg
Paneltyp: LCD-VA, 3 840×2 160 pixlar
Operativsystem: Titan OS
HDMI-anslutningar: 4 st (4K/144)
Latens: under 20 ms i spelläge, 80 ms utanför
Funktioner: HDR10+, Dolby Vision, Bluetooth
Pris: ca 20 000 kronor (dec 2024)
Info: www.philips.se
Betyg: 7/10
Fördelar
Bra bildkvalitet
Funktionsrik
Nackdelar
Prestanda matchar (inte alltid) priset
= Rapp allround-TV