Test Favoriter ur arkivet

Test: Musical Fidelity M6x 250.7

Ett tungt hifimärke överraskar med ett helgjutet flerkanalsslutsteg som visar vad som verkligen gäller.

Annons:

 

När engelska hifilegenden Musical Fidelity fick ny ägare 2018 var vi många som anade att det här var första steget mot att märket inte bara skulle tappa sin identitet utan med all säkerhet också delar av sitt sortiment.

Men det blev precis tvärtom.

Sortimentet är starkare än någonsin med allt från små separata DA-omvandlare, integrerade förstärkare i 10 000-konorsklassen upp till nya NuVista-serien med försteg och monoblock på 1 000 watt i 4 ohm.

Skälet är att nya ägaren Audio Tuning inte bara varit österrikisk distributör för märket i över 20 år utan också att Heinz Lichtenegger, ägare och eldsjäl bakom bolaget, är mångårig vän med Musical Fidelitys grundare Antony Michaelson som fortfarande jobbar på med utvecklingsarbetet. Och ja, Audio Tuning är också moderbolag till skivspelar- och elektroniktillverkaren Pro-Ject.

 

Stadiga rötter

Vad har nu detta med hemmabio att göra? Jo, 40-årsjubilerande Musical Fidelity har inte bara ett grundmurat rykte vad gäller all slags stereoelektronik utan framför allt av att konstruera verkligt solida och effektstarka förstärkare. Från robusta integrerade 100-wattare till exotiska hybrider och hiskeliga tungviktare med separat nätdel som den 113 kilos (!) Titan på 2kW i 4 ohm.

Så är det nått firman behärskar så är det brutalstarka förstärkare och det tänker man nu också bevisa för flerkanalsbranschen. Det handlar om tre modeller i M6x-serien som ligger mitt i firmans slutstegssortiment: en ren 5-kanalare och en 11-kanalare, uppdelad som 3x250W + 8x150W. Men först ut var en ren 7-kanalare på 7 x 250W i 4 ohm.

 

Mångsidig maskin i hemmabion

I all uppsjö av switchande nätdelar och klass D och är M6x 250.7 som modellen heter ett välkommet rakt No Nonsens-bygge av gamla skolan. Det handlar om sju identiska, diskret uppbyggda (inga IC) förstärkarmoduler med två par mycket strömstarka bipolära effekttransistorer i klass AB per modul, på egna kylprofiler och med egen kondensatorbank på 40.000µF nära utgångstransistorerna för ökad snabbhet.

Rejält tilltagna är också de två nättransformatorerna som med sina 550VA vardera gör att är förstärkaren landar på respektingivande 32 kilo.

Inget man enkelt baxar in i hyllan med andra ord och i vanliga fall är det inte heller något att rekommendera på grund av värmen. Men trots effekten och trots de många transistorerna visade sig kylningen vara så pass effektiv att förstärkarna inte blev överdrivet varm ens när man pressar på med alla kanalerna.

Det här slutsteget är lika mycket tänkt till 7-kanaligt surroundljud som för bi- eller tri-amp till ett par 2- eller 3-vägs stereohögtalare för maximal kontroll och renhet. Varje kanal har därför linje in/ut (RCA) så att du enkelt kan koppla två eller tre förstärkardelar parallellt till en och samma högtalare. Ett annat kräset alternativ är förstås att driva frontar och center som bi-wire.

 

”Slutsteget spelar som en snabbfotad slugger.”

 

Kontrollerad spänst

Men oavsett hur du använder det här slutsteget så märks kontrollen, tempot och råstyrkan omedelbart. Ja, den här tungviktaren spelar också med en helt obekymrad självklarhet och auktoritet som får en receiver i samma prisklass att låta pressat skränig och krympt.

Musical Fidelity kopplar ett järngrepp om högtalarna (inte minst i basen!) och verkar aldrig släppa taget hur högt man än drar på. Men är det nått man verkligen imponeras av så är det anslagskraften och den laddade explosiviteten i ljudet.

Slutsteget spelar som en snabbfotad slugger som bekymmerslöst tar sig an vilka dynamiska utmaningar som helst och lågbasen kan från ingen stans klippa till så att det verkligen skallrar i väggarna. Det märktes inte minst märktes med Monitor Audio Platinum 300 3G som kopplade med bi-amp lät både snärtigare och gick djupare än de gjort med till med betydligt dyrare rena stereoförstärkare.

Musical Fidelitys flerkanalsdebut har blivit en imponerade spänstigt och slagkraftigt muskelknippe som inte bara kan konkurrera i ljud utan också i byggkvalitet med betydligt dyrare alternativ.

Frågan är nu om man tänker sticka ut hakan och komma med försteg/processor i samma division…

 

Musical Fidelity M6x 250.7  
Pris
40 000 kronor
Funktion 7-kanaligt AB-slutsteg
Effekt 7x250W/4 ohm)
Ingångsimpedans 1.9 kOhm (12 kOhm RCA)
Ingångar 7 st. RCA/7 st XLR
Utgångar 7 st. RCA
Trigger In/Out, AC/DC 30V
Högtalarkontakter
7 par
Mått (BxHxD) 45x18x44 cm
Vikt 32.5 kg

Text Mats Meyer-Lie, Bild Musical Fidelity. Publicerad i HemmaBio 5/2023

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår