Vad väger mest, 28 kilo bomull eller 28 kilo bly? Svaret blir ingetdera, för tyngst är Sunfire XTEQ12.
Text Thomas Odeltorp Bild Sunfire
Förutom att man med hjälp av Albert Einstein uppfann atombomben har USA en rad namnkunniga tillverkare av subwoofers, där Sunfire kan räknas till toppskiktet.
Bob Carver som är mannen bakom Sunfire har sedan mitten av 60-talet laborerat med förstärkare och ljud. Under varumärket Sunfire har Carver i många år marknadsfört sina subwoofers, som så länge jag kan minnas har byggt på ungefär samma princip som dagens testobjekt.
Principen är egentligen inte så komplicerad. Carver har tryckt in största möjliga konarea i minsta möjliga låda och kompenserat den lilla innervolymen med extremt mycket effekt för bibehållen djupbas. Kompensationen har uppenbarligen gått bra när den utlovade frekvensgången startar redan nere vid 16 Hz för tolvtumsmodellen.
När det gäller XTEQ-serien slår man på stora trumman och basurnerar stolt ut att det är är den renaste och kraftfullaste basen från den minsta lådan på marknaden. Blygsamt? Knappast!
I serien spelar tre modeller med 8, 10 och 12-tumselement och vi har lagt vantarna på storebrorsan i trion.
Stor i orden
Jag kommer att tänka på den dåliga gamla gåtan om vad som väger mest trots samma faktiska vikt när kartongen med Sunfire ska packas upp. Det brukar nämligen vara ganska svårt att bedöma en produkts vikt när olika yttermått och greppvänlighet spelar in i känslan av tyngd. Den här förhållandevis lilla klumpen påminner mest om en massiv vedkubbe när jag lyfter upp den ur lådan.
Att knacka och bedöma lådtjockleken känns därför riktigt onödigt så vi låter bli.
Kabinettet är tillverkat i MDF som lackats i en stilig blanksvart finish. Att gömma undan basen på en plats där solen sällan skiner är lätt då måtten gör den smidig.
Lådan är mycket välutnyttjad med endast två tomma väggar av sex. På sidorna huserar de karaktäristiska basmembranen som till det yttre ser identiska ut. Plana membran i opressat papper med gummicoating och riktigt kraftiga kantupphängningar i gummi ger ett bastant intryck. Det ena membranet är en slav, medan det andra får ta emot förstärkareffekt. För att klara av sin uppgift är det aktiva membranet försett med en rejäl 3-tums talspole. Det märks att lådan är liten och tät när man trycker på konerna. De är minst sagt styva.
För att orka röra på de hårt upphängda konerna behövs effekt, närmare bestämt 3 000 Watt. Det blir en hel del förluster i de lägsta oktaverna med så liten låda som Sunfires och den galet höga effekten behövs.
Slutsteget är försett med både XLR- och RCA-ingångar, linjeutgångar och slave för vidarekoppling till ytterligare en subbas ifall du får mersmak.
Faskontrollen är steglös, liksom delningen där det högsta läget på ratten innebär att filtret kopplas ur, så du istället kan använda din förstärkares inbyggda filter i .1-utgången. Personligen laborerar jag gärna med subbens inbyggda filter trots att basen går via .1-utgången för att rensa signalen från oönskade övertoner.
En medföljande mätmikrofin ser till att scanna av rummets problemfrekvenser och justerar basnivån och kurvan efter rummets beskaffenhet. Det känns kul att allt fler tillverkare väljer att ta tag i prolemet med rumsresonanser, för det spelar ingen roll hur fin och lyxig subwoofer du har om den ändå bara förstärker rummets egenljud. Att spela subbas okorrigerat är lite som att lyssna när Pavarotti sjunger genom en tratt.
Lyssningsintryck
Egentligen borde jag döpa om underrubruken till känselintryck med tanke på Sunfires förmåga att flytta luft. Anslaget är mycket brutalt med en tyngd som jag inte hört eller känt från en subbas på mycket länge.
Grundklangen är mörk och dov – väljer du filtrering på 50 Hz eller under, och spelar subben utan övriga högtalare, hörs inte en antydan till röster, hur väl de än har lyckats passera målbrottet. Filtret får därmed mycket väl godkänt. Riktigt tunga exposioner får hela möblemanget att skaka som om effekterna berodde på att grannen som vanligt är ute på gården och skjuter med sitt maskingevär.
Vrids volymen upp, vilket den ofta tenderar att göra med Sunfire inkopplad, får jag svårt att sammankoppla den lilla lådan med det stora ljudet. Till det yttre vore det mer normalt med en fyra gånger så stor sub tillsammans med Sunfires ljudkapacitet. Jag känner ett ovanligt litet behov av att rekommendera inköp av dubbla basar för att få upp nivån...
Går vi in på mer subtil framställning så noteras att Sunfire lyckas låta riktigt väldetaljerad och artikulerar snyggt även när mikrodynamik målas upp på ljudscenen. En nackdel som jag kan komma på är att vissa riktigt små högtalare inte kan spela lika djupt som Sunfires filterläge erbjuder, vilket kan ge en lucka i midbasen. Det känns då nästan som att en mindre sub skulle behövas för att fylla ut däremellan.
När basen körs helt utan EQ-korrigering märks det att rummet ställer till det en del. Eftersom subben rent akustiskt är välvuxen så har den förmågan att studsa lite väl hårt mot resonansfrekvenserna med öronbedövande muller till följd. En snabb kalibrering senare är linjäriteten desto mer perfekt, ända ner till den djupaste botten.
Slutsatser
Om vi gör en sammanfattning så innehåller Sunfire-kuben en massa membranarea, en massa effekt och riktigt fin byggkvalitet. Summan av de egenskaperna leder till grymt tung bas på galet hög nivå med en stor skopa välljud.
Egenskaperna gör den här basen ytterst attraktiv för dig med hyfsat baskapabla högtalare då Sunfires enda svaghet är att den övre delen av subbasregistret är bortfiltrerat (vilket i alla andra lägen än just matchning mot småhögtalare är en stor fördel!).
Har du grannar så kommer du antagligen att bli vräkt eller få biosoffan okuperad beroende på graden av filmintresse. Sist men inte minst så var det den ekonomiska aspekten. Ett bygge i den här kalibern kostar sin slant. Vill du ha en subbas som du inte växer ur på många år så är den värd pengarna. Prisvärd behöver inte nödvändigtvis betyda billig...
SUNFIRE XTEQ12
Funktion: Aktiv subwoofer
Princip: Slavbas
Bestyckning: 1 x aktiv 12-bas, 1 x passiv 12-tumsbas
Uteffekt: 30 00 Watt
Ingångar: RCA, XLR
Utgångar: RCA, slave (RCA)
Delningsfrekvens: 30-85 Hz (med bypassfunktion)
Fas: Steglös
Mått: (BxHxD) 33x33x32 cm
Vikt: 28 kg
Pris 27 600 kr
Info www.sunfire.com
Tre snabba...
* Slavbaskonstruktion med massor av effekt
* Litet format med tanke på effekt/bestyckning
* Djup och slagkraftig bas
Plus
Grym autokalibrering
Tung, elak och rå, samtidigt detaljerad
Minus
Svårmatchad mot riktigt små högtalare
Summa
Tunggung med finess och hjärna
Publicerad i HemmaBio 9, 2015