Test

Snyggt & välmatchat

Quadrals modellnamn är förvirrande, krom är tydligen finare än silver, och här har vi Chromium Style med banddiskant och fantastisk klangmatchning!

Annons:

Av Magnus Fredholm

 Chromium Style-serien har ett par klockrena igenkänningstecken: dels banddiskanten och dels lådformen med välvda sidoväggar. Just den form som för 5-10 år sedan var mer eller mindre standard på det mesta utom de allra enklaste modellerna är idag så pass ovanlig att jag reagerar på den, och banddiskanter har ju aldrig varit speciellt vanligt.

Chromium Style är en modellserie som innehåller totalt sex högtalarmodeller, och vi har den större av två golvare (Chromium Style 8), den större stativmodellen (Chromium Style 2) och den större centern (Chromium Style 1 Base). Det finns alltså mindre varianter av alla de typer vi har, men det märkliga är att de mindre stativ- och center-högtalarna har vanlig kalottdiskant och dessutom ett helt annat mellanregister.

Om det över huvud taget är meningen att dessa högtalare ska vara klangmatchade mot de med banddiskant vet jag inte, men det ser på hemsidan ut som om den lilla stativaren och centern gärna bildar 5.0-paket. Så egentligen kanske det är mer korrekt att påstå att det finns två golvmodeller, en stativare och en center i serien.

Till dessa har vi fått den trevligt utformade subbasen Qube 10, en matchning som visar sig ha vissa brister, men mer om det senare.

 

Nätt lutning

De stora golvhögtalarna känns inte alls så stora, trots att de är dryga metern höga och över 20 cm breda. Där de står i biorummet ser de väldigt nätta ut, något jag tror mest beror på de välvda sidorna, men också på att de lutar något bakåt. Lutningen åstadkoms på enklast möjliga sätt – genom att de permanent monterade fotplattorna helt enkelt är högre i framkant. Högtalaren står på fyra filttassar, och det finns inga gängor för andra typer av fötter i fotplattan, så vill du använda spikes får du mecka lite själv.

På baksidan mynnar en rejäl basreflexport med trattformade ändar, och under denna sitter en aluminiumplatta med rejäla högtalarkontakter. Endast ett par dock, så det är strikt single-wiring/amping som gäller.

Fronten befolkas av totalt fyra element, överst en banddiskant som jag mäter till 2 x 5 cm och under den ett mellanregister som Quadral specar som 15,5 cm stort. Det måttet bör man dock ta med en nypa salt, eftersom det är korgens största diameter (alltså om man mäter diagonalt där korgen är som störst).

Under mellanregistret hittar vi två basar, och även deras måttangivelser känns med sina 18 cm lite överdrivna. Nu spelar det här kanske ingen vidare stor roll, men jag nämner det eftersom vem som helst som jobbat ett tag med högtalare skulle ögonmåtta att det är en 5 ¼ och två 6,5:or.

Banddiskanten i aluminium sitter väl skyddad bakom ett tygklätt metallgaller, och aluminiumplattan den sitter i inger även den förtroende. När vi flyttar blicken ner till mellanregister och basar glänser det som bara sjutton, och det visar sig efter lite googlande att konerna är tillverkade av titanbelagd polypropylen. Efter att jag skruvat ur ett element står det också klart att hela korgen är tillverkad i plast, och allt är följaktligen inte metall som glimmar.

Lådan, som på utsidan har välvda sidoväggar, visar sig när vi plockar ur elementen ha plana innerväggar. Sidoväggarna är alltså tunnare fram- och baktill i stället för böjda och jämntjocka. Dock smalnar lådan av bakåt, så väggarna är inte parallella. Den invändiga stagningen är också bra, och mellanregistrets låda är minst sagt rejält byggd.

Kosmetiskt ska vi till sist nämna den infasade loggan på toppen, samt den magnetupphängda fronten, som tillsammans med själva lådans form och lutning ger en diskret och nätt framtoning.

 

Identisk bestyckning

Centerhögtalaren ska, enligt Quadrals hemsida, vara en ren trevägskonstruktion, men i verkligheten handlar det om en 2,5-vägare där de två basarna/mellanregistren spelar hela vägen nerifrån och höger element sedan börjar rulla av runt 500 Hz medan det vänstra ångar på uppåt i frekvens tills banddiskanten tar vid. Detta är en ofta använd teknik, eftersom det betyder att det finns rejält med konarea till basen samtidigt som man slipper fasproblem i sidled i det känsliga röstområdet.

Centern har en välvd ovansida, men botten är (tacksamt nog för montering) slät. Centern är en sluten konstruktion, och precis som på golvaren är det single wiring som gäller.

Den lilla stativaren Chromium Style 2, som vi alltså kört som surroundkanaler, är bestyckad som en Style 8 minus alla basar, och även här sitter basreflexporten på baksidan. I övrigt finns inte mycket att tillägga om Chromium Style 2, utom kanske att det är värt att notera att samtliga högtalare har identiska diskanter och mellanregister, vilket borde kunna betyda bra klangmatchning.

 

Stilig bas

Quadral har en speciell subbasserie som heter Qube, och som innefattar tre modeller med tumstorleken på elementet i modellbeteckningen. Vi har i detta test mellansystern Qube 10, En ”normalstor” subbas (om det nu finns någon normal storlek) med ett diskret utseende och ganska försiktiga specifikationer, 200 W RMS.

Lådan har höga fötter för att distansera det nedåtriktade baselementet lagom från golvet och en slitsport överst på baksidan. Porten är stagad internt mitt i för att hindra toppen från att flexa.

Kontrollpanelen har vridkontroller för volym och delningsfilter, och så vippor för fas (0/180°) och på/auto/av samt en huvudströmbrytare vid nätbrunnen. Ingångarna är lågnivå och högnivå, båda i stereo, men det följer med en lågnivåsplit att användas om du kopplar in subbasen på en monoutgång.

Qube 10 saknar helt utgångar, och det enda uppseendeväckande är den mjukt rundade aluminiumplåten som viker över från topp till front, och i vilken en lysdiod indikerar om subbasen är på (grön) eller av (röd).

 

Spridning i uppställningen

Att ställa upp Chromium Style i biorummet är inga problem alls, men eftersom diskantspridningen i sidled är rejäl bör fronthögtalarna definitivt vinklas mot mitten av lyssningspositionerna, speciellt om de hamnar nära sidoväggarna. Lite samma sak fast tvärt om är det med centern, den ska riktas rakt mot öronhöjd på lyssnarna, eftersom banddiskanten inte har så stor spridning i vertikalled.

Chromium Style-åttorna hamnade med baffeln 70 cm från bakvägg, där vi upplevde en bra balans mellan bassöd, stabilitet i stereobilden och djup i densamma, men man kan definitivt flytta dem närmre bakvägg än så om man vill offra lite djup för ännu bättre stabilitet. Centern placeras på samma avstånd som golvarna från oss i soffan, och surroundkanalerna i klassisk Dolby-formation snett bakom oss i öronhöjd.

Subbasen trivs i våra öron bäst om porten inte är för nära vägg, och den funkar bra både på långsida och mellan fronthögtalarna. För att föregå lyssningsintrycken lite kan vi också berätta att en hörnnära placering blev vår favorit, eftersom vi då fick till massivt stöd längre ned i frekvens. Basen behöver helt enkelt rummets hjälp under 30 Hz.

Vi provade med flera förstärkare, allt från Onkyos enkla 373, som även den testas i detta nummer, till Yamahas för/slutstegskombination CX-A5100/MX-A5000, och Chromium Style är ett system som verkligen tjänar på en bra förstärkare. Allt handlar naturligtvis om prioriteringar, men vi tycker att man bör para Chromium Style med en rätt rejäl receiver.

 

Extrem klangmatchning

Om vi kände oss lite smågnälliga efter att ha upptäckt att korgarna var i plast, och att lådkonstruktionerna inte var riktigt så avancerade som vi väntade oss, blåser alla tankar på bristande prisvärdhet bort direkt när vi börjar kolla på film! Quadral Chromium Style-systemet är extremt väl klangmatchat, och dessutom i det närmaste helt linjärt, så glöm autokalibreringen och ställ bara in avstånd och nivåer!

Vi kör Deadpool på Blu-ray, en ren fröjd så länge volymen hålls någorlunda sansad, för trycker vi på för mycket tappar subbasen Qube 10 orken. Men dialog, musik, fläskiga explosioner och alla småljud levereras på ett mycket övertygande sätt, och ju bättre förstärkare vi använder desto bättre presterar Chromium Style.

Banddiskanterna är smekande mjuka, underbart detaljerade och perfekt integrerade med mellanregisterkonerna, vilket förmodligen är en kraftigt bidragande orsak till det föredömliga fokus systemet har. Ljudbubblan är stor, exakt och med ett djup som verkligen öppnar upp, något som inte bara märks när man kör Atmos utan till och med när vi spelar gamla DVD med Dts-spår!

Efter en del trixande fram och tillbaka väljer vi att köra front-golvarna som fullrange, så att subbasen endast jobbar med lfe-kanalen. Detta gör vi eftersom subbasen på hög volym har ett fullt hörbart blåsljud strax över 20 Hz, ett ljud som är tydligast vid musik men som inte stör alls lika mycket när bomber briserar.

Japp, subbasen är den enda del av detta system vi inte är superimponerade av. Den kan inte spela tillräckligt starkt för en dedikerad bioanläggning utan blåsljud (oavsett rumsstorlek), vi borde nog ha haft en Qube 12 eller ännu hellre två Qube 10 för att skapa lagom tryck i vårt 25-kvadrats biorum. Däremot funkar Qube 10 jättebra i en lägenhetsbio där man ändå inte kan dra på speciellt mycket, för får den bara stöd av ett hörn spelar den riktigt snyggt hela vägen ner.

Vi har självklart lyssnat en hel del må musik också, och Chromium Style 8 är mycket trevliga som stereohögtalare. De är fasta i basen och går djupt nog för att man ska slippa sakna sub annat än om det är edm som står på menyn. De är också hyfsat känsliga (90 dB) så med en rejäl förstärkare går det att nå hyfsade partynivåer med endast ett stereopar.

 

Slutsatser

The proof is in the pudding brukar det ju heta, och bioljudet från Chromium Style är helt enkelt enastående! Musikljudet kan vi inte heller klaga på, det svänger på friskt och man vill hela tiden lyssna lite mer. Tänk bara på att inte snåla med förstärkaren, och om du vill spela starkt bör du överväga att köra dubbla subbasar, eller åtminstone en större.

 


 

Quadal Chromium Style                  

                                                         

Fronthögtalare    Chromium Style 8

Princip:                3-vägs basreflex  

Bestyckning:         2 st 18 cm bas, 15,5 cm mellanregister, 2*5 cm alu-banddiskant               

Känslighet:           89 dB                   

Impedans:             4 ohm                  

Mått (BxHxD):    21 x 101 x 34,5 cm                          

Vikt:                     22,2 kg                

Pris:                      19 990 kr             

                                                         

Center                  Chromium Style 1 Base                   

Princip:                2,5-vägs basreflex                            

Bestyckning:         15,5 cm bas, 15,5 cm mellanregister, 2*5 cm banddiskant                         

Känslighet:           86 dB                   

Impedans:             4 ohm                  

Mått (BxHxD):    48 x 16 x 27 cm  

Vikt:                     7,6 kg                  

Pris:                      5 990 kr               

                                                         

Surroundhögtalare                           Chromium Style 2                            

Princip:                2-vägs basreflex  

Bestyckning:         15,5 cm mellanregister, 2*5 cm banddiskant                 

Känslighet:           86 dB                   

Impedans:             4 ohm                  

Mått (BxHxD):    18 x 31 x 27 cm  

Vikt:                     5,7 kg                  

Pris:                      8 990 kr               

                                                         

Subbas                  Qube 10              

Princip:                Basreflex             

Bestyckning:         10-tums emlement nedåt, slitsport bakåt                        

Förstärkareffekt: 200 W RMS         

Delningsfilter:      50-200 Hz           

Fas:                      0/180°                  

Ingångar:             högnivå stereo, lågnivå stereo (monoadapter medföljer)

Utgångar:            nej                       

Mått (BxHxD):    32 x 42 x 39 cm  

Vikt:                     16,5 kg                

Pris:                      6 490 kr               

                                                         

Totalpris:             41 460 kr            

Info:                     mycaudio.com, quadral.com             


                                                                                                             

Plus                     

Klangmatchat       

Frekvenslinjärt     

                                                         

Minus                  

Blåsljud i subbasen                           

                                                         

Summa                

Ett härligt system som förtjänar mer basstöd                 


                                                         

Tre snabba...       

Banddiskant         

Neutral återgivning                            

Extrem klangmatchning   


                 

Vi brukar inte så ofta presentera mätningar på högtalare, men den här mätningen är så pass extraordinär att vi vill ivsa den. Grön är Chromium Style 8, Orange är Chromium Style 1 Base och Röd är Chromium Style 2. Värt att notera är dels att kurvorna är i det närmaste identiska, och dels att både 8:an och 1:an håller sig inom +-2,5 dB hela vägen från 200 till 20 000 Hz. Diskanten på centern är sänkt 3 dB, sannolikt ett medvetet val för att få den lite mjukare då en center ofta placeras närmare biosoffan. Nivåerna är lagda på varann för att det ska vara lättare att tolka diagrammet, egentligen ligger den gröna kurvan 4 dB högre.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår