Film

När odjuret vaknar …

När Psycho fick premiär 1960 vädjade Alfred Hitchcock till publiken;

”Snälla, avslöja inte för dina vänner vad du har sett”!

Det är lika befogat med samma uppmaning för Split – årets mest gastkramande filmupplevelse.

Annons:

Tonårstjejen Claire (Haley Lu Richardson) firar sin födelsedag på en restaurang tillsammans med sin bästa kompis Marcia (Jessica Sula) och ett gäng vänner och skolkamrater. Casey (Anya Taylor-Joy) går i samma klass som Claire och Marica. Hon ruvar på en traumatisk barndom och håller sig mest för sig själv. Hennes klasskamrater tycker att Casey är konstig och tar avstånd från henne, så Claires pappa (Neil Huff) berömmer sin dotter för att hon, om än lite motvilligt, bjudit in Casey till festen.

När gästerna skingras blir Casey erbjuden skjuts hem av Claires pappa. Casey, Claire och Marcia sätter sig i bilen medan Claires pappa stuvar in dotterns presenter och en packe ”doggy bag”-lådor i bagageluckan. Ögonblicket senare sitter plötsligt en främmande kille i bilen. Chockade och utan chans att försvara sig söver han tjejerna med en spray och kör iväg. Kvar på parkeringen ligger Claires pappa utslagen.

När tjejerna vaknar till liv igen befinner de sig inlåsta i ett underjordiskt rum, kidnappade av den märklige Kevin (imponerande gestaltad av James McAvoy). Det är först när Kevin dyker upp i kvinnokläder som ”Patricia” och som en nioårig pojke vid namn ”Hedwig” som Claire, Marcia och Casey inser att Kevin lider av multipel personlighetsstörning. Den värsta av Kevins 23 olika personligheter är en 24:e karaktär som ”Hedwig” kallar ”Odjuret” och som snabbt växer sig allt starkare. När ”Hedwig” avslöjar att tjejerna ska offras till det monstruösa ”Odjuret” bestämmer de sig för att försöka fly …

Omtalad slutscen hölls hemlig

M. Night Shyamalan gjorde succé med regidebuten Sjätte sinnet (1999). Han fick även framgångar med Unbreakable (2000) och Signs (2002). På senare år har han också gjort The Happening (2008), Devil (2010) och The Visit (2015). Med den psykologiska rysaren Split (manus och regi) har han skapat årets kanske mest gastkramande film.

Karaktären Kevin i Split är baserad på en verklig person, Billy Milligan (1955-2014), som också ruvade på 24 personligheter. Milligan, som dömdes för tre våldtäkter i Ohio i oktober 1977, var den förste som fick diagnosen multipel personlighetsstörning.

Shyamalan berättade i en intervju med Variety (december, 2015) att han skapade Kevin redan för många år sedan och till en helt annan film, vilken ska inte avslöjas här eftersom finalen i Split bygger på överraskningen med just den kopplingen. Regissören avslöjade att Kevin plockades ur handlingen för att han inte passade in i den storyn.

– Jag hade skrivit färdigt några scener med dialog, vilket är ganska ovanligt för min del. När jag började jobba med manuset till Split insåg jag att det här var ett perfekt tillfälle att damma av Kevin och scenerna som jag skrivit kring honom.

Split har därför hamnat i samma ”universum” som en inofficiell uppföljare till regissörens äldre succéfilm.  

Den omtalade slutscenen i Split fanns inte med i manuset under inspelningarna och inte heller i den version av filmen som visades för testpubliken. (Har man inte sett den film som Shyamalan blinkar åt är det inte helt lätt att förstå poängen).

Regissören avslöjade också för IHorror.com (januari, 2017) att När lammen tystnar (1991) är hans genrefavorit och en film som också var hans största inspirationskälla när han skrev Split.

 

Svårt att hitta rätt bland karaktärerna

Inspelningarna av Split drog igång i Shyamalans hemstad Pittsburgh i november 2015. Kompletterande scener filmades i juni året därpå. Från början var rollen som den psykiskt störde Kevin vikt för Joaquin Phoenix, men när kontraktförhandlingarna mellan hans agent och filmbolaget stötte på patrull hoppade Phoenix av. Det blev istället James McAvoy som fick ta sig an den krävande gestaltningen av Kevins många personligheter.

I en intervju med IHorror.com (januari, 2017) avslöjar Shyamalan att han träffade James McAvoy för första gången under Comic Con-mässan i San Diego 2015.

– Han var där för att göra reklam för den senaste X-Men-filmen och var snaggad. Rollen som Kevin är en verklig utmaning, men när jag såg James insåg jag att han med den looken lätt skulle kunna förvandla sig till olika personligheter. Dessutom är han en fantastisk skådespelare som jag beundrat länge.

Det blev extra tufft för McAvoy att han bara fick en knapp månad att förbereda sig innan inspelningarna startade.

I en teveintervju med NBC News Today berättar McAvoy, som porträtterar nio av kidnapparens olika personligheter i filmen, att rollen var komplicerad.

– Men egentligen handlar det bara om att göra samma jobb som jag alltid gör – fast nio gånger istället för en gång i samma film. Tyvärr fick jag bara betalt för en roll istället för nio, tillade han med ett leende.

McAvoy berättar att det inte bara var negativt att han fick så lite tid att förbereda sig på.

– Det gjorde mig mer fokuserad, förklarar skådespelaren i samma intervju.

– Samtidigt var jag också orolig eftersom det var svårt att hitta rätt med vissa av karaktärens olika personligheter. Svårast var den nioåriga pojken, honom hittade jag inte förrän under de första tagningarna.

McAvoy berättar att han inte fick möjlighet att träffa någon som diagnostiserats med multipel personlighetsstörning.

– Det fanns ingen som hade tid att sitta ned och prata med mig. Men jag lärde mig en hel del om sjukdomen av medicinska experter. Jag upptäckte också att det fanns en massa klipp på Youtube om den här åkomman som jag kunde studera.

IHorror.com (januari, 2017) frågade M. Night Shyamalan om det finns en övernaturlig förklaring till den förvandling som Kevin genomgår i Split.

– Kanske. Patienter med multipel personlighetsstörning har visat sig kunna förändra sin kroppskemi genom ren viljekraft. En person som verkligen tror att han är en 125 kg tung styrkelyftare kan bli övermänskligt stark. Vad händer med någon som tror att han har superkrafter? Det är den utgångspunkten jag utgick från i filmen.

 

Kontroversiellt tema

Även om Split blivit en stor publik- och kritikersuccé har det samtidigt höjts röster som klagat på att filmen underbygger gamla fördomar om psykisk ohälsa. Den australienska organisationen SANE anser att Split förstärker en falsk stereotyp bild av psykiskt sjuka som latent våldsamma och farliga.

The International Society for the Study of Trauma and Dissociation protesterade också mot filmen. Man menade att den utnyttjar en mycket sårbar grupp människor som istället borde få mer respekt och den behandling som de förtjänar istället för att man gör underhållning på deras bekostnad.

När Empire Online (mars, 2017) intervjuade M. Night Shyamalan berättade han att man då inte fått några negativa synpunkter på filmen.

– De som ser mina filmer kommer för att se ett påhittat drama, maskerat till verkliga händelser. Förhoppningsvis har folk förstått det vid det här laget. Det är ju uppenbart att Split övergår till ren fantasi i slutet. Det finns alltid de som vill skapa kontroverser, men det verkar som om publiken gillar filmen på det sätt som jag hoppats och tänkt.

I samma intervju med Empire Online fick Shyamalan också frågan om hur mycket av det som framställs som multipel personlighetsstörning som bygger på fakta och hur mycket som är påhittat.

– Det intressanta med den här sjukdomen är att diagnosen i sig är väldigt kontroversiell. Många experter är osäkra på hur störningarna kan utvecklas och vilken form de kan ta. De ställer sig själva exakt samma fråga – hur mycket av forskningen är fakta och hur mycket är baserat på vilda gissningar? Hur mycket kan man bevisa rent vetenskapligt?

 

Mindre pengar ger mer kontroll

I en intervju med Den of Geek (januari, 2017) berättar M. Night Shyamalan att han helst vill ha full kontroll över sina projekt.

– Det mest optimala sättet för mig att jobba, och så har jag gjort med mina två senaste filmer, är få klart inspelningarna så fort som möjligt. Samtidigt lägger jag alltid in några extra inspelningsdagar tre veckor senare. Jag vet inte vad jag ska filma då, eller om jag verkligen behöver ta om några scener eller spela in nya, men vetskapen om att all personal – skådespelare och filmarbetare – finns tillgängliga igen gör att pressen minskar på att få till allt exakt som jag vill ha det under ordinarie inspelningstid.

Regissören medger också att han får större kreativ kontroll när han gör lågbudgetproduktioner som Split. (Filmen kostade 9 miljoner dollar att spela in och har dragit in drygt 275 miljoner.)

– Med en mindre budget slipper jag den ekonomiska pressen. Det gör att jag också kan utforska ämnen och historier som större bolag kanske anser vara betydligt mer riskabla att få tillbaka pengarna på om jag hade en budget på 100 miljoner dollar. Det förklarade han för IHorror.com (januari, 2017).

 

Hon är min!

Anya Taylor-Joy, 21, har hittills bara gjort fyra filmer, men räknas redan som en av Hollywoods mest lovande skådespelerskor. Efter debuten med rysaren The Witch (2015) porträtterade hon en ung Barack Obamas flickvän i Barry (2016) och spelade sedan en hybridmänniska i Sci fi-rysaren Morgan (2016).

I en intervju med Screen Crush (januari, 2017) berättar Anya att M. Night Shyamalan inte hade sett någon av hennes filmer innan hon blev erbjuden att provläsa en sida av manuset till Split.

– Jag visste inte alls vad filmen handlade om. Jag visste inte ens vilken roll jag var påtänkt för, men så fort jag läste Casey så kände jag; ”Hon är min. Vi hör ihop”. När jag sedan blev erbjuden rollen, så sa jag direkt; ”Jag måste få läsa hela manuset först. Jag kan inte bara tacka ja till en film så där utan vidare”.

Casey är ganska fåordig i filmen. Anya berättar att hon såg det som en utmaning att försöka få fram allt som bubblar under ytan hos henne utan särskilt mycket dialog.

– Hon tillhör den typen av människor som inte säger så mycket. Men när hon väl pratar så reagerar omgivningen och det hon säger får då en betydligt mer kraftfull effekt. Jag gillade att spela en tystlåten karaktär så mycket att jag nu privat faktiskt försöker vara lite mer som Casey.

”Odjuret” kommer tillbaka

Shyamalan avslöjade tidigt att han gärna ville göra ytterligare en film för att koppla ihop ”den hemliga” filmen med Split.

– Men jag är en sådan fegis ibland. Jag var osäker på om det var en bra idé att börja skriva ett manus bara en vecka efter premiären. Tänk om folk inte gillar Split, förklarade han i en intervju med Entertainment Weekly (januari, 2017).

Han berättade också att han, trots sin osäkerhet, ändå började skriva på en ny film och att han tyckte att han hade en bra story. Stärkt av att Split visat sig gå hem hos både publik och kritiker avslöjade Shyamalan på Twitter i slutet av april att han nästan skrivit färdigt manuset och att det officiellt är klart nu – det blir en uppföljare till Split med beräknad premiär i januari 2019.

Titeln på filmen blir Glass. Både James McAvoy och Anya Taylor-Joy har skrivit kontrakt för att reprisera sina roller.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår