Test

Bättre tv-ljud – i tre steg

Det är lätt att ta Samsungs nya limpa på allvar, speciellt som konsumenten kan börja med grunden och bygga på till riktig bio!

Annons:

Högtalarlimpor är ett ämne som delar våra läsare i ganska tydliga grupper: många tycker det är slöseri med sidor att skriva om limpor, medan andra (inte alls få) gillar att ha koll, kanske för att alla anläggningar inte kan vara 100 % dedikerade biogrottor.

Limpa på egen hand
Samsung har de senaste åren bättrat på "limp-ljudet" rätt rejält, och med MS-760 har man en limpa som, trots att den inte är speciellt mycket större än en genomsnittlig limpa (som levereras med sub), faktiskt klarar av att förbättra tv-ljudet alldeles på egen hand, inklusive en härligt bred ljudbild.
Limpan är försedd med sex bredbandselement (två per kanal) som stoltserar med minst sagt extrem slaglängd, enligt Samsung över 4 cm, och de tre frontriktade kanalerna har också varsin diskant.
Förutom dessa finns två uppåtspelande element som skapar lite extra rymd. Detta är dock ingen Atmoslimpa, så ljudet uppåt alstras av limpan själv. Värt att nämna är den extremt diskreta lilla textdisplayen till höger bakom gallret. Det är bara några få tecken som rullar en gång och sedan stannar, men det funkar bra för all justering och det är skönt att den slocknar så fort.

Tufft tillbehör
För den som har en Samsung-tv finns ett fiffigt tillbehör, WMN300SB, som gör att du kan hänga limpan under tv:n. På köpet får du då också minimerad kabeldragning, i och med att limpan förser tv:n med ström. 500 kronor kostar detta tillbehör, och klart värt om du har en Samsung-tv alltså!

Hanterar allt
Det finns två HDMI-ingångar med HDCP2.2 samt en utgång med ARC. Dessutom finns en analog AUX-ingång, en optisk digital dito samt Bluetooth. Och så nätverk såklart, trådlöst med både 2,4 och 5 GHz-banden, för HW-760 är såklart en del av Samsungs multi-rumsystem.
Det innebär dels tillgång till internetradio, dator- och nas-lagrad musik samt en drös stödda tjänster, där Spotify och Tidal är de mest aktuella för oss i Sverige. På ljudsidan finns fiffig uppskalning som ska förbättra ljudet även från kassa internatradiostationer, mp3 och annat som behöver lite hjälp på vägen.

Vettig justering
Ljudkontrollerna, du kan välja bland flera olika "Sould modes" som Musik, Film och så vidare, funkar riktigt bra, och kör du mest tv-ljud finns en knapp för "Smart mode" som anpassar ljudet efter innehållet. Dessutom kan du justera nivån på de uppåtriktade högtalarna, samt bas och diskant.
En intressant funktion att känna till är något Samsung kallar "distorsion cancelling". Det funkar så att utsignalen jämförs med insignalen, och skillnaden fasvänds och skickas ut för att släcka ut distorsionen, vilket gör att man kan spela starkare utan att det låter dåligt.

Riktigt bra ljud
Med en UHD BD i spelaren får HW-760 bekänna färg direkt. Det är återigen Deadpool, och det blir (självklart) omgående tydligt att vi inte har någon subbas. Fast det låter faktiskt inte tunt, däremot lite avmätt och påfallande lugnt, och tittarengagemanget infinner sig inte riktigt. Dialog, småljud och vapensmatter sitter dock fint i ljudbilden, och med Movieläget blir ljudbilden typ 3 meter bred utan att det låter alltför processat.
Jag kollar lite på den hysteriskt uttjatade Pan också, och kapitel 11 (när Peter hämtar sina polare på barnhemmet) övertygar verkligen, självklart förutsatt att vi tar hänsyn till att allt ljud kommer från en limpa.
Många tycker det är lättare att jämföra ljud med musik, och även om jag inte riktigt kan hålla med om det kör vi såklart alltid massor av musik också när vi testar grejer. Och Samsung HW-760 funkar fint som multirumshögtalare, med en bra närvaro och fin tonal balans. Kör vi Morph The Cat med Donald Fagen saknas såklart subbasen storligen, men ljudet är klart njutbart ändå. Och dammar vi på med AC/DC blir det ännu bättre, kul!
Samsung HW-760 är en mycket angenäm bekantskap, väl värd de 7 000 man får betala. Men detta test har just börjat!

Varde surround
Japp, för bland kontakterna på baksidan av HW-760 hittar vi en micro-usb, och i den kopplar man in en trådlös dongel till de trådlösa surroundhögtalarna SWA9000S, och vips blir framför allt filmupplevelserna ännu bättre!
SWA9000S består av en förstärkar/mottagarmodul och två högtalare, alltihop i svart plast och enkelt upphängt på vägg. Högtalarkabel från förstärkaren till högtalarna, sätt limpan på ID (stäng av limpan, håll inne volymvippan 5-6 sek, sätt på limpan, strömsätt förstärkarmodulen, klart) och nu har du surroundljud!
Fjärrens knapp för Surround fungerar nu, du slår helt enkelt på/av de bakre högtalarna, och som alla förstår blir det nu en riktig surroundupplevelse. Men än är det en bit kvar till "riktig" hemmabio.

Bastant fundament
Vi har sparat den mest spektakulära delen till sist: subbasen SWA-W700, en "paketsub" vars like vi aldrig sett förut. De enda två "limpbasar" vi över huvud taget kan jämföra den med är Sonos Sub, HEOS Sub och Bose Acoustimass 300, vilka alla tre är ett par tusenlappar dyrare.
Här får vi en sluten låda, ett 12-tumselement med tokfet upphängning, ett bastant slutsteg och kapacitet att spela bas hela vägen ner!
Parningen görs på samma sätt som med surroundhögtalarna, och när subbasen är inkopplad funkar "Bass"-kontrollen på fjärren (+/-6 dB). Först märker vi inte subbasen så mycket, men det beror bara på att vi är så vana vid paketsubbar som spelar upp till ett par 100 Hz och därför är alltför lätta att lokalisera. SWA-W700 är dock en riktig subbas, och därför kan du också placera den i princip var du vill i rummet, även om det sällan är fel att ha den mot samma vägg som limpan.

Varde hemmabio!
Och med denna sista pusselbit har vi faktiskt ett riktigt hemmabiosystem, och en värdig konkurrent till Sonos, Bose och HEOS. Samsungsystemet blir fullt utbyggt avsevärt billigare, vilket bland annat beror på att surroundhögtalarna är enklare än konkurrenternas. Men man är starka bland annat eftersom man har dubbla HDMI in (HEOS-limpan är ännu mer välutrustad med 4 HDMI in medan Sonos bara har optisk ingång och Bose endast har en HDMI-passthru som skickar ljudet till tv:n för vidarebefordran till limpan via ARC) och fiffiga synergieffekter för den med andra Samsungprylar i hemmet.
Att Samsungs bas är billigare beror nog mest på att utförandet är enklare än Bose och Sonos, för prestandan är definitivt i paritet med konkurrenterna, och att HEOS bas är dyrare beror bland annat på ännu fler kopplingsmöjligheter.
Om du läser detta när tidningen kommer ut kan det vara bra att veta att köp till och med sista december (räcker med bara limpan) inkluderar 12 månaders betalt Tidal-abonnemang, medan surroundhögtalarna följer med kostnadsfritt till sista januari 2018.


Tre snabba         

Köps i delar

Häng på tv:n

Äkta surround


Samsung MS-760/SWA-W700/SWA-9000S

HDCP2.2              Ja

HDMI in               2

Övriga ditigala in   Optisk

Analoga in            3,5 mm

Bluetooth in          Ja

Nätverk                 Wifi 2,5/5 GHz

Multiroom            Ja

Spotify Connect    Ja

Utgångar               HDMI 2.0 (ARC)

Mått (B x H x D)   1150 x 80 x 130,4 mm

Vikt                      6,3 kg

Subwoofer            SWA-W700, Trådlös

Mått (B x H x D)   320 x 338,3 x 320 mm

Vikt                      14,6 kg

Övrigt                   Trådlösa surroundhögtalare SWA-9000S

Pris                       13 500 kr (7000/5000/1500)

Info                      samsung.se


Plus                      Riktigt underhållningssystem

                             Bygg bit för bit

                             Grymt prisvärt

                            

Minus                   Inte för priset

                            

Summa                 Systemet som tar upp kampen med Sonos, HEOS och Bose, och det till ett förhållandevis lågt pris!


Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår