Vi har testat helt osynliga högtalare förut, alltså sådana som man fäller in i väggen och sedan spacklar in och målar över, men det här är första gången vi hört något som ljudmässigt börjar likna ”normala” högtalare!
Stealth Acoustics är ett företag vars mål är att gömma underhållning, både ljud och bild, vilket man gör på olika sätt: kamouflerat som tavlor, integrerat färg- och formmässigt (framför allt utehögtalare) eller helt dolt. De har även sjukt tuffa LED-apparater för utomhusbruk, självklart dolda när de inte används.
Ny serie
Den modell vi testat heter LRX83, och är den första modellen i den nya X-serien, som tar sikte på att erbjuda helt osynligt ljud utan ursäkter. För att börja med det centrala är detta en strikt trevägshögtalare med åtminstone en elementdimension som är lite udda: mellanregistret är 30 mm litet! Diskanten är av mer normal storlek (25 mm) och basen är en åttatummare, alltså 203 mm. Baselementet är föga förvånande det djupaste, men med 64 mm totalt inbyggnadsdjup är detta en inbyggnadshögtalare du får plats med nästan var som helst!
Förutom själva högtalaren LRX83 lär de flesta vilja köpa en så kallad back box också, och Stealth Acoustics har inte mindre än fyra modeller, en i MDF (som vi använt), två i metall (den ena är justerbar) och en i betong! För den som vill köra utan back box funkar det också bra, och då kan man montera LRX83 mellan reglar som har så lite som 241 mm mellanrum.
Måla eller tapetsera
Man kan täcka LRX83 med nästan vilka väggbeklädnader som helst, men Stealth Acoustics avråder från riktigt tjocka tapeter. Däremot funkar färg, tunna tapeter, tunt tyg och faktiskt också träfanér! Det Stealth Acoustics fått offra för att få det hela att fungera är känsligheten, som är rekordlåga 83 dB 1W/1m. Ska vi rapa specifikationer har LRX83 ett användbart frekvensområde som sträcker sig från 45 Hz till 20 kHz, och effekttåligheten anges till 160 W RMS. Detta ger ett maximalt systemljudtryck (två LRX83 och ett tillräckligt kraftigt slutsteg) på runt 108 dB, och räcker inte detta kan man ju alltid bygga in fler högtalare! Eller vänta på den kommande LRX87, en avsevärt större modell som finns avbildad på Stealth Acoustics hemsida.
Trögdrivet men bra!
Vi börjar med att helt enkelt koppla in LRX83 i en förstärkare (Onkyo TX-RZ820) och köra dem som fronthögtalare, och förutom att vi till en början är lite ovana vid den extremt låga känsligheten funkar allt bra.
Vi har alltså bara haft två högtalare till detta test, så centerpositionen fick fyllas av vår Canton (Karat CL 400), och efter nivåkalibrering funkade den frontuppsättningen förvånande bra. Intressant är hur bra LRX83 är på att placera ljud i sidled, samt att det faktiskt finns ett rätt bra djup i ljudbilden. Deadpoolscenen ger oss nöjda flin (de tonala skillnaderna i jämförelse med centern gör att upplevelsen haltar lite), och röster återges på ett riktigt bra sätt via LRX83.
Dags för lite musik, ren 2-kanal utan subbas, och Jonas drar på Infected Mushroom. De dolda högtalarna basar på ett övertygande sätt, även om det självklart blir ännu roligare när vi motvilligt kopplar in en sub. Med AC/DC saknar vi inte sub alls, det enda vi vill ha mer av är effekt!
Sagt och gjort, vi byter till Moon-monoblocken och vräker på, och det är inte utan att vi flinar rätt nöjt, LRX83 tål massor av stryk och känns öppna och luftiga på ett sätt vi inte hört helt dolda högtalare vara förut. Nej, ska man jämföra Stealth Acoustics med andra högtalare får det bli med mer normala in wall-högtalare, vilket är ett extremt högt betyg till dessa doldisar!
Stealth Acoustics LRX83
Princip 3-vägs (sluten låda) inbyggnadshögtalare
Bestyckning 200 mm bas, 30 mm mellanregister, 25 mm diskant
Känslighet 83 dB
Impedans 8 ohm
Mått (B x H x D) 403 x 559 x 64 mm (241 x 477 mm minimum monteringshål)
Vikt 6 kg/st
Pris
Info www.specialelektronik.se, www.stealthacoustics.com