Hemma hos Hemmabio #1-2 2019

Ombyggd bio lyfter filmupplevelsen

Niklas byggde sin källarbio redan för drygt fem år sedan. Men det har hela tiden funnits saker som irriterat under filmtittandet.

Det har Niklas gjort nu och fått en biosalong med större bild, bättre ljud och högre komfort.

– Jag har nog varit intresserad av ljud och bild sedan jag var ganska liten, säger Niklas som bor i Härnösand tillsammans med sin sambo.

– Allt började när jag var 11 år gammal och fick ett Sharp System 8000 som var en ganska trevlig stereo i början på 90-talet. Jag var även en riktig tevespelsnörd på den tiden, så mycket tid tillbringades framför skärmen. Intresset för hemelektronik växte när jag flyttade hemifrån, säger han och berättar att han köpte sin första projektor 2004.

– Det var en Infocus som var fruktansvärt dålig jämfört med hur projektorerna presterar idag.

Niklas hade en enkel hemmabio när han bodde i lägenhet.

– Då körde jag med en Sanyo PLV-Z2000 projektor och någon konstig surroundförstärkare, men det var också då jag började med ramspända dukar.

När Niklas med sambo köpte hus öppnade sig också möjligheten att bygga ett dedikerat biorum.

– Jag byggde mitt första biorum under senhösten/vintern 2012/2013. Det har stått relativt intakt sedan dess, men i somras bytte jag ut hårdvaran och bestämde mig samtidigt för att bygga om bion.

 

Bättre plats för benen

Niklas berättar att tankarna på att bygga ett nytt rum funnits ett tag.

– De föddes egentligen ur en irritation av att i den förra versionen av biorummet inte fanns plats för större dukstorlek än 95 tum, trots att jag valde en smal ram till duken. Eftersom samtliga sittplatser består av recliner-fåtöljer fanns det inte heller tillräckligt med plats att fälla ut stolarna helt på den andra stolsraden. Det var främst det som gav mig idén att vända biorummet 180 grader och samtidigt förlänga det.

Det egentliga startskottet kom när Niklas hittade en ännu lite vassare JVC-projektor än den han redan hade till ett bra pris på Blocket.

– Då vaknade också suget på att förändra det mesta. (Den förre ägaren till den projektorn driver förresten tidningen Game Reactor.)

 

Ny hårdvara blev grunden till ombyggnaden

Grunden till biorummet fanns ju redan, men Niklas insåg att det ändå skulle krävas en hel del arbete för att få det som han verkligen ville ha det. Det nya rummet är på 23 kvadrat, med lobbyytan inräknad 29 kvadrat.

– Eftersom duken jag ville ha skulle bli större skulle högtalarna inte längre få plats under den, så jag började leta efter nya högtalare. Mitt gamla Cerwin Vega surroundpaket lades ut på annons medan jag rev ned mycket av det gamla rummet.

Under byggets början bytte Niklas även sin gamla receiver och sina surroundhögtalare till en nyare Onkyo-receiver och Dynavoice-högtalare.

– Då visste jag vilka mått jag hade att spela med under bygget.

Från början hade Niklas tänkt placera receivern och spelaren längst bak i rummet.

– Men då hade jag varit tvungen att bygga ut rummet ännu mer. Därför byggde jag istället en möbel framtill för dessa och för centern.

Niklas blev också sugen på att byta till en 4k-spelare, så en sådan hittades i samma veva. Han hade sedan gammalt en tydlig plan på hur han ville fixa till belysningen. I taket finns numera 12 spotlights.

– Jag har hämtat lite inspiration från filmen Tron som jag alltid har gillat och den omgivande färgade Rgb Led-belysningen ger sköna Tron-vibbar, berättar Niklas.

Han berättar att receiver, UHD-spelare, högtalare (förutom centern) och projektor är köpta begagnade.

Eftersom jag bara hittade en enda duk på marknaden i någorlunda vettig prisklass med de här måtten som passade in i mitt bygge, så hade jag inget val än att köpa nytt. Subwoofers köpte jag nya från Polen, de var nästan 1000 kronor billigare per styck än här hemma.

 

Väggen fick flyttas

Niklas har också kriterierna klara för hur han vill ha en riktigt bra biosalong.

– För mig är bilden det viktigaste, men ljudet gör ju också sitt till. Viktigt är också bekväma stolar i en trevlig atmosfär. Hur fränt det än är med riktiga biostolar, så inte fasen är de bekväma.

Att väggar och tak skulle vara svarta var ganska självklart, detta för att dra nytta av projektorns kontrast och svärta.

– Egentligen skulle ju golvet också vara grått eller svart, men jag tycker rött passar bra i en bio.

Planen var att återanvända det mesta från det gamla rummet.

– Men det gick inte så bra som jag hade tänkt eftersom det mesta var måttsågat för det gamla biorummet. Mattan byttes också för jag ville ha en rödare variant denna gång.

Hela främre väggen byggdes efter måtten på duken.

– Eftersom takhöjden är låg måste det till en duk med väldigt smal kant (denna är 3cm) för att inte ta upp onödig plats.

Den främre väggen för duken flyttades fram 15 cm på grund av en balk i taket som hade gjort att duken hade behövts monterats ytterligare 5 cm längre ned.

– Då hade knappt förstärkare och center fått plats ovanpå varandra. Det är ju nackdelen med att bygga i en källare, takhöjden är bara 217 cm.

 

Upphöjningarna nödvändiga

I det gamla biorummet var högtalarna och elektroniken inbyggda i den bakre väggen (som tidigare var den främre väggen). Den väggen rev Niklas och flyttade den ca 50 cm bakåt.

– Bänken på baksidan gjordes grundare eftersom den numera bara ska innehålla min filmsamling.

Upphöjningen för den bakre raden är nu 5 cm högre än tidigare och med ca 2 cm större sträckvidd för benen.

-Det var en nödvändig förändring, dels för att duken hamnade längre ned denna gång, dels för att sittavståndet till den främre raden också blivit längre.

Ett par mindre upphöjningar blev det även för de främre högtalarna.

-Jag tycker det ser bra ut så.

Ett problem var att den möbel som Niklas byggde längst fram från början var betydligt högre för att centern skulle få plats inuti.

– Men det lät inte bra alls, så jag fick bygga om den och göra den betydligt lägre. Jag placerade sedan centern ovanpå den istället. Både möbeln och centern är klädd i högtalartyg för att de inte ska reflektera ljuset.

Det sista jobbet bestod i att dra nätverk ned till källarrummet på utsidan av huset.

 

Dämpningsjobb och framtidsdrömmar

Idag är Niklas betydligt mer nöjd med sitt nya biorum än det förra.

– Att sitta bekvämt är, som sagt, viktigt så jag ville ha recliners på alla platserna. Inredningsmässigt vill jag nog egentligen ha lite mer på väggarna än vad jag har nu. Men samtidigt känns det inte bra att sätta upp en massa dekorationer och affischer eftersom de reflekterar ljuset från projektorn. Istället har jag valt att hänga upp lite prydnader i lobbyn utanför bion.

När det gäller filmsmaken gillar Niklas dystopiska framtidsfilmer där det mesta har gått åt helsike 

– Men jag gillar också filmer som utspelar från 80-talet och bakåt där man har lyckats fånga tidskänslan.

Mellan filmtittandet har Niklas fortsatt att småpyssla med rummet.

– I efterhand har jag satt dämpning bakom subbarna och frontarna. Jag jobbar även på dämpning i den bakre delen av rummet nu, främst med hjälp av basfällor. Snart kommer det också upp ett slags ljusdämpande flockad film som kommer att placeras i taket närmast duken, allt för att krama det sista lilla ur projektorn. Jag ska dessutom bygga lite dämpning till sidoväggarna, även om det rent estetiskt inte blir så vackert som med rena väggar.

Niklas säger sig vara medveten om att fronthögtalarna mår bättre av en kraftigare receiver, så en ny står också på önskelistan.

– Det hade även varit kul att prova en Oppo 4k-spelare och se hur pass mycket bättre de är bildmässigt. Det finns också en monsterstor amerikansk center som heter Axiom VP-180 som jag inte hade sagt nej till, så det finns fortfarande lite kul kvar att experimentera, helt klart.

 

Niklas 3 bästa tips

* Bestäm om det ska vara ett dedikerat biorum eller inte, eftersom det begränsar lite vad man kan göra.

* Försök att bygga så mycket som möjligt själv. Behöver du hjälp finns det alltid forum med tips och förslag.

* Köp begagnat. I regel får man mycket för pengarna eftersom andrahandsvärdet på hemmabioprylar inte är det bästa.

 


3 FAVORITFILMER

Nyckeln till frihet

Tron Legacy

Sista natten med gänget


HÅRDA FAKTA:

 Centerhögtalare: Dynavoice Dynamite c62

Surroundhögtalare: Dynavoice Dynamite S-61 

Frontar: Dynavoice Finale Tower 10 

Projektor: JVC DLA-X700R 

Filmduk: Grandview Fixed Frame Edge matt White 120 tum 

Subwoofers: 2 st Magnat monitor Supreme sub 302a 

Surroundförstärkare: Onkyo TX-NR646 

UHD-spelare: Sony UBP-X800


REGLAGET

* Byggt själv eller tagit hjälp?
100 % byggt själv 


* Film eller musik?
90 % film


* Ljud eller bild?
70 % bild 


* Estetiskt eller funktionellt?

50 % estetiskt 50 % funktionellt

*Budget eller high-end?
70 % budget


* Skryt eller egen njutning?

100 % egen njutning

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår