Hemma hos Favoriter ur arkivet Hemmabio #9 2014

Stilren elegans

Daniel har alltid varit mer intresserad av renovering och design än film, men när han och sambon köpte nytt hus såg han plötsligt potential till ett dedikerat biorum. Med enkla medel har han skapat en varm och inbjudande salong med stilren elegans.

Annons:

Daniel bor tillsammans med sin familj, bestående av sambon Erika och dottern Moa, sedan snart tre år i ett stort gammalt hus beläget, ”skapligt centralt i Umeå”.  

– Egentligen hade vi inte några tankar på att flytta, men när jag såg vårt då blivande hus på Hemnet började tankarna virvla på kring hur man skulle kunna renovera det, avslöjar han. Daniel såg direkt en enorm potential i huset.

– Detta eftersom huset är lite speciellt med halvplan och stora utrymmen – totalt med vind och källare på över 300 kvadrat.

Erika var väl inte helt lyrisk till en början då huset var tämligen orört sedan det byggdes 1966.

– Den stilen är kanske inte direkt harmoniserade med vad man gillar idag – och sambon var nog inte heller överförtjust i det renoveringskaos som uppstod ett halvår efter inflyttningen. Men nu när det stora arbetet är avklarat tycker hon nog det blev bra ändå, skrattar Daniel.

 

Renovering och design lockade mest

För Daniel var det faktiskt inte drömmen om en egen dedikerad bio som brann mest.

– Ska jag vara helt ärlig, så är jag främst intresserad av renovering och modern design. Det har i sin tur väckt ett intresse för hemmabio och integrerat ljud.
I mitt förra hus, som var väldigt litet, var prio ett att effektivt utnyttja varje kvadrat – därav beslutet att vid den renoveringen köpa inwall-högtalare – front, center, bakhögtalare och bas från JBL – och att även bygga in teven i vardagsrumsväggen (detta var alltså för några år sedan när platteve på några centimetrar fortfarande var science fiction).

Då handlade det inte alls om några high end-prylar, men Daniel tyckte att det lät rätt okej ändå. I samma veva började filmer med lite bättre upplösning dyka upp, något som också påverkade hans slumrande filmintresse.

– Jag är verkligen ingen finsmakare, varken när det gäller ljud eller bild, erkänner han och berättar om sin första anläggning. Det var högtalare från Wharfedale och en förstärkare från Yamaha.

– Då låg fokus på högt ljud med mycket bas, och jag har nog inte ändrat mig särskilt mycket på den punkten, skrattar han.

Det viktigaste för Daniels biorum är en mysig känsla och att rummet harmoniserar med det övriga huset.

– Det ska inte kännas som något ”instoppat rum” som inte alls hör ihop med resten av huset. Man ska kunna sitta skönt och bekvämt, och man ska ha vettigt ljud och stor bild. Sedan är jag rätt nöjd.

 

Inspiration och hjälp från nätet

Daniels biorum kallas ”Bio Pixal”. Han berättar att alla idéer, och även de första tankarna om att skapa ett dedikerat rum för film och musik, är hämtade från Minhembio.com.

– Biorummet är särskilt inspirerat av biografen ”Arkimedia” på den sajten, något som jag tror märks eftersom bland annat både färgval och maskinrummet är snott därifrån. Användaren ”Blueices” grymma renovering av hela hans hus låg dessutom till grund för stora delar av vår resterande husrenovering med.

Sajten gav även Daniel möjlighet att ställa massor av ”dumma frågor” som han fick hjälp med från alla ”vänliga själar”.

– Inte minst användaren ”MrLelle” som via mail gav mig en grundläggande ljud- och bildutbildning. Det är verkligen en fantastisk sida för inspiration och hjälp!

Daniel försökte även styra upp planeringen av själva byggandet i diverse program på datorn som han såg var poppis.

– Men man kan väl säga att penna och papper fungerade bättre för mig eftersom både dator och skärm till slut höll på att ryka ut genom fönstret.

 

Smidigt byggjobb

Daniel berättar att byggande av biorummet löpte på ”fantastiskt bra”.

– Det tog bara en dryg månad att få klart och då stressade jag inte heller, utan byggde när det fanns tid och det kändes roligt (vilket det i och för sig gjorde nästan varje kväll).

Eftersom han redan tidigare gått igång med att renovera två hela våningsplan, tyckte Daniel att biobygget kändes som ett rätt litet projekt.

– Dessutom var det ju ett helt fristående rum och inte något som man behövde bo mitt uppe i medan man snickrade. Blev jag less var det ju bara att stänga dörren in dit och ta en paus.

Daniel avslöjar att han först hade tänkt bryta upp trägolvet eftersom det förmodligen ligger reglat på plattan.

– Det är ju knappast en ”hit” i källaren, men efter lite närmare undersökning av golvet beslutade jag mig för att helt enkelt bara lägga en matta ovanpå då det inte fanns tecken på några skador. Eftersom det blivande biorummet ligger ”längst ut” i huset med tre ytterväggar, så tyckte jag inte det var motiverat att regla ut och isolera på väggarna heller, samtidigt som jag var rädd om ytorna för att det inte skulle kännas trångt. Detta sparade så klart både pengar och en massa tid, även om det inte är optimalt rent ljudmässigt.

Vid renovering av vardagsrummet, som ligger ovanför biorummet, passade han också på att fixa spotlights och kabelkanaler till projektorn i källaren, när man ändå hade upp golven för att lägga in golvvärme (som alltså är taket i biorummet).

 

Ljust och fräscht

För Daniel är alltså design och inredning viktigt. Därför tog han tid på sig att hitta rätt färgskala.

– Vi ville ha något som gick ihop med de gamla fulsnygga dörrarna och balkarna i taket som är mörkbruna och som jag ville ha kvar i originalskick. Samtidigt ville jag inte ha ett becksvart rum eftersom vi inte bara skulle kunna utnyttja det till att se film, utan även för att spela tevespel. Plus då att biorummet gärna skulle gå i samma slags anda som den övriga renoveringen som vi hade genomfört.

Valet för väggarna föll på en gräddfärgad ljusbrun nyans för den övre delen och en mörkare brun färg för frontväggen och nedre delen av väggsidorna.

– Det är, som sagt, mycket inspirerat av ”Arkimedia” som jag tycker sticker ut från många andra biogrottor just för att den är lite ljusare och ser mer inbjudande ut. Är man ute efter perfekt bild, så köper jag att det ska vara helt mörkt i rummet, men för vår egen del är det absolut ”acceptabelt” mörkt ändå och inte alls något man stör sig på.

När väggarna var målade gick Daniel lös med klyven och den nyinköpta handöverfräsen för att bland annat bygga podiet och ramarna för absorbenterna som målades svarta. Sedan snickrades det lilla ”maskinrummet” ihop för att dölja elektroniken och få hela rummet lite mer stilrent.

Ljuslisterna i både väggsidorna och under podiet var givna eftersom det finns liknande både i köket, vardagsrummet och på trappan upp till parets sovrum, men även infällt vid trappan ned till källaren.

Ljusskyltarna tillverkades på beställning och namnet ”Bio Pixal” har sambon Erika kommit på.

– Det är en kombination av Pixlar och Pixar som passar bra eftersom vi kör mycket animerade film och spelar tevespel i rummet.

 

Allätare inom film

Daniel beskriver sig själv som en allätare när det gäller film.

– Mycket beror på vilka man ser filmerna med också tycker jag. Är det jag och frugan, så blir det oftast thriller eller skräck. Prisoners var nog den senaste riktigt bra filmen vi sett. Ser man film med kompisarna, så är det nog vanligast med ”storfilmer” som har fläskiga ljudeffekter och riktigt bra bildkvalitet. Men vi gillar även att se tecknade filmer med min dotter Moa eftersom de flesta ”barnfilmer” numera passar både små och stora barn. Shrek, IceAge och Dumma Mig är ju helt underbara!

Det enda Daniel minns som lite struligt under byggtiden var att mäta så både spottarna och absorbenterna på väggarna hamnade rätt i förhållande till varandra

– Krysslasern användes flitigt ett tag där, men resten gick att få till bra utan större problem. 

 

Stilren elegans
Biobygget tog, som sagt, bara lite drygt en månad att få klart. Daniel beskriver biorummet som en budgetvariant och han ser inga problem med att köpa begagnat.

– Det tycker jag är helt fantastiskt! Eftersom jag varken är en finsmakare som prioriterar att lägga massor av pengar på elektronik eller har några guldbyxor, så har det varit en förutsättning för mig att handla begagnade prylar för att kunna förverkliga biorummet.

Han har köpt både biosoffa, högtalare och bas, samt för- och slutsteg begagnat.

– Även Elac-högtalarna i vardagsrummet är köpta på Blocket och vi är mycket nöjda med alltihop. Det enda jag drog mig för att köpa beggat var egentligen projjen eftersom jag gärna ville ha garanti på den. 

Det som annars kostande pengar var heltäckningsmattan. Material som färg, gips, reglar, lampor med mera kostade bara några tusenlappar. Duken på 135 tum är faktiskt från en utförsäljning på NetOnNet och kostade under 2 000 kronor. Totalt landade hela kalaset på cirka  25 - 30 000 kronor.

Daniel berättar vidare att eftersom man kör Sonos i hela övriga huset, så är det primärt ”där” man lyssnar på musik.

– Vi vill att det ska vara mysigt att se film och spela tevespel, så det är prio ett för biorummet. De dimbara spottar, som lyser både upp mot taket och ned mot golvet, ger behagligt ljus – speciellt i kombination med de bruna varma färgerna. Ledslingorna ger även dem lite mysighetsfaktor, samtidigt som det binder ihop rummet både med skyltarna utanför, men även med övriga huset och LED-strippsen där. Vi köpte också en popcornmaskin för att det ”hör till” ett biorum, men i ärlighetens namn har vi bara använt den en enda gång.

Framtiden ruvar på fler sittplatser
Daniel förklarar att han och familjen är väldigt nöjda med sin snygga budgetsalong.

– Just nu har jag inga större planer på några uppdateringar, det finns så mycket annat i huset som måste prioriteras och gå före. Däremot vore det kul att få in en till bas, även om jag är mer än nöjd med XTZ ICE och tycker att den presterar väldigt potent.

Han medger att det också skulle kännas bra att få in lite fler sittplatser eftersom det nu bara finns fyra. Men istället för två soffrader som stjäl för mycket utrymme, blir det nog två saccosäckar eller liknande framför soffan.

– Jag tycker det är skönt att det inte blir för tight. Jag vill dessutom ha skaplig plats mellan duken och soffan eftersom dottern gärna vill stå upp och spela och kunna sprattla på med hela kroppen. När en PS4 inhandlas byts nog Boxee-boxen ut som mediecenter med skulle jag tro.

 


 

Daniels 3 bästa tips

  • Eftersom vi precis hade genomfört en väldigt stor renovering av två plan i huset och då faktiskt bott tre månader i det blivande biorummet innan jag bestämde mig för att dra igång biobygget, så är en förstående sambo väldigt viktigt.
    Nu gäller det inte bara när det handlar om biobygge, utan all form av renovering som tar tid i anspråk och stökar till det. Utan all hjälp av henne med allt runt omkring själva byggandet hade det aldrig gått.
  • Att planera före är också ett hett tips eftersom det är betydligt mycket enklare att göra om något i sitt huvud än att riva upp något man lagt ned tid och pengar på för att det blev fel.
    Redan när vi året innan började renovera vardagsrummet som ligger ovanpå biosalongen, passade jag på att fälla in spottar ned till bion och dra kabelkanaler till projektorn eftersom vi ändå hade upp golvet ned till reglarna och alltså kom åt taket i kommande biosalongen. 
  • Det här tipset är nog väldigt individuellt, men för mig är det viktigt att få en helhet i huset. Jag vill att hela huset ska gå ihop på ett snyggt och genomtänkt sätt vilket faktiskt var en av anledningarna till att biobygget över huvud taget kom på tal.
    När kök, vardagsrum och allrum var klart så ville vi fortsätta på temat och i samma stil med något roligt i källaren. Därav klubbades namnet på den kommande biosalongen – sedan beställdes neonskyltar med samma blåfärg som tryckknapparna där uppe, och så började faktiskt det hela!Hårda fakta (biorummet)

Mediaspelare: D-Link Boxee

Försteg: Marantz AV8003

Slutsteg: Marantz MM7055,

Spelkonsol: PS3

Subbas: XTZ 99 W12.18 ICE,

Fronthögtalare: Yamaha NS777

Centerhögtalare: Yamaha NSC444

Bakhögtalare: DLS IWU6.2

Streaming: Sonos Connect

Projektor: BENQ W1070

Filmduk: NetOnNet 135”

 

I vardagsrummet och övriga huset:

 Sonos Bridge

2 st Sonos Connect AMP(en till de två toaletterna, en till kök och sovrum)

Sonos Connect (vardagsrum)

Sonos Play3 (Moas rum)

2 st Monitor Audio C165-T2 (toaletterna)

3 par DLS IWU6.2 (kök, vardagsrum bakhögtalare, sovrum),

D-Link Boxee

Dreambox

Xbox 360, Elac CC201A (center vardagsrum)

Elac FS207A(front vardagsrum)

LG60PA550T (Plasma vardagsrum)

Synology Diskstation DS212J (nas)

Velodyne Impact 10 (bas vardagsrum)

Yamaha RX-V675 (förstärkare vardagsrum),

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår