Test Nyhet Favoriter ur arkivet Hemmabio #7 2017

HEOS AVR

Har du tröttnat på det kassa ljudet från din TV som knappast ger någon vettig filmupplevelse, och är sugen på ett modernt, flexibelt och effektivt ljudsystem? Då kan Denon Heos AVR vara något för dig. Det är nämligen hemmabio på ett nytt sätt!

Annons:

Denon Heos är som bekant ett koncept med ett antal högtalare, förstärkare och tillbehör för trådlöst ljud, gärna i flera rum likt till exempel Sonos, men med en egen profil och naturligtvis ett eget system där du strömmar din musik med hjälp av en app via din mobila enhet. En funktion inget modernt hem borde vara utan idag.

För den som vill köra hemmabio med Heos-prylar finns dels den snabba varianten med ljudlimpan och subwoofern Magnus Fredholm testar här bredvid och dessutom en enklare limpa testad i HB 10 2016, men nu finns det också en färsk renodlad 5.1-förstärkare för ändamålet – Heos AVR.

AVR är ett riktigt gediget bygge med stabilt aluminiumchassi i fullbredd, utan skrammel eller plastighet. Vi får 5 inbyggda förstärkarkanaler på 50 watt vardera och designen är extremt diskret, lite stealth-aktig i sin ”gun metal”-finish, med en helt egen signatur. Och apparaten saknar display – all info du behöver hittar och hanterar du via appen, såsom till exempel inställningar för högtalare och dess nivåer, avstånd och så vidare.

För att indikera att AVR är vid liv finns ett blått ljus vid volymratten (justerbart), samma typ av blåa ljus alla Heos-enheter är utrustade med. Ljudmässigt hanterar AVR alla moderna filmljudsformat plus de idag gällande streamingfunktioner som till exempel Spotify, Deezer och Tidal samt nätradio och uppspelning från NAS.

På apparatens baksida är det också väl genomtänkt med tydlig användarvänlighet (något Denon satsat hårt på de senaste åren) och riktigt skaplig kvalitet på kontakterna. Värt att nämna är också att AVR endast är 26 cm djup, vilket gör att den passar fint i en mer slimmad mediamöbel.

 

Effektiv appstyrning

Naturligtvis har Heos-systemet en välutvecklad app. Under testerna använde vi appen mest för alla grundläggande inställningar och multirumsfunktionerna, men den kan naturligtvis användas som en helt vanlig digital fjärrkontroll.

Känns det lite väl modernt med en helt appstyrd receiver så kan vi lugna dig med att det följer med en normal fjärrkontroll också. Förvisso mycket enkel i såväl utförande som funktion, men desto bättre i praktiken där du i princip bara använder den för att byta källa (du kan också till exempel snabbspara ett antal scenarios på de numrerade knapparna, likt Yamahas Scenes). Volymen sköter du med tevens egen fjärr.

 

Bra bioljud

Vi provade med lite olika högtalare under vår tid med Heos AVR. Och favoriterna var det resliga SVS-systemet Ludwig Swanberg testar på annan plats här i tidningen. När vi fått allt att lira, vilket var närmast löjligt smidigt, och hittat rätt i appens menyer för att ställa in våra högalarparametrar, dundrade Heos AVR igång med fin pondus rakt ur lådan.

Vi får ett skönt tryck i fundamentet och biokänslan är finfin. Hela frontsystemet lirar utmärkt ihop och ljudbubblan knyts ihop riktigt bra även av de små Heos 1-högtalarna vi testade som surrounder förutom de som ingick i SVS-systemet. De angivna 50 watten per kanal hänger med bättre än vi trodde och det går att spela ganska, om än inte väldigt, högt innan maskinen kroknar. Dock är det på mer normala, men för det inte fega, nivåer som det funkar som bäst.

Ljudkaraktären är ganska varm och lättlyssnad med bra upplösning, och det känns som man avsiktligt har prioriterat ett vettigt allroundljud för både musik och film istället för att försöka tillfredsställa den mest rabiata hifi-entusiasten. Det är kul att lyssna, ganska bra ös och klart underhållande.

 

 

System att växa med

I Heos-programmet finns det ett antal högtalare (upp till 32 stycken kan köras samtidigt), förstärkare för att ansluta ”vanliga” högtalare, väggfästen och så vidare där du kan bygga ut och verkligen växa med systemet. Att du kan kombinera de inbyggda slutstegen på Heos AVR för att driva vanliga passiva högtalare kombinerat med de flexibla trådlösa möjligheterna systemet medger, gör att du inte hamnar i en återvändsgränd det första du gör.

Ett stort aber för många när det gäller en hemmabio i 5.1-uppsättning och uppåt är de förbaskade sladdarna. Där framme går de oftast att gömma bakom mediamöbeln eller liknande, men för surroundkanalerna är det värre, och kanske många gånger ett avgörande hinder för en full uppsättning högtalare där hemma. Högtalarkablar genom hela rummet till bakväggen? Nej tack, tänker många.

Goda nyheter och en stor del av poängen med Heos AVR är alltså att du kan köra med trådlösa bakhögtalare. I vårt fall använde vi Heos 1 som passade in alldeles utmärkt och konfigurerades på ett kick. Nu är de dock inte helt trådlössa då de har var sin strömadapter som kräver vägguttag. Men Heos har en lösning även på det – för helt trådlösa bakkanaler kombinerar du Heos 1-högtalarna med batteripackar, Heos Go Pack 1, för 898 kronor styck. Inte helt gratis, men ger ett härligt mervärde då vi talar om trådlösa högtalare på riktigt – inga sladdar genom rummet!

 

 

För fler än entusiasterna

Denos Heos AVR var en klart positiv bekantskap. Här har man verkligen tänkt till och fyllt en lucka i hemmabiosortimentet samtidigt som man har skapat något helt eget som borde tilltala fler än de renodlade entusiasterna – nu kan man på ett väldigt enkelt sätt få härligt omslutande hemmabioljud kombinerat med högaktuella finesser som flexibel multirum och strömmande musiktjänster. helt rätt prioritering av pris, prestanda och finesser i detta fall om du frågar oss. Klockrent!

 

 

HEOS AVR

HDCP2.2               Ja

HDMI in                4

Övriga ditigala in               1 optisk, 1 elektrisk

Analoga in           3,5 mm

Subwoofer ut: Ja

Bluetooth:          Ja

Nätverk                Wifi 2,4/5 GHz, ethernet

Multiroom          Heos

Spotify Connect                Ja

Utgångar             HDMI 2.0 (ARC)

Mått (B x H x D):               434x91x265 mm

Vikt:       6 kg

 

 


         3 snabba         

Hemmabio på ett nytt sätt.

Ingår i Denons multirumssystem Heos

Möjlighet till trådlösa bakhögtalare

 


 

 

 

Plus       

Stabil byggkvalitet och bra ljud

Läckert avskalad design

Multirum

 

Minus  

Ser man enbart till pris/ljud når Heos AVR inte riktigt upp till samma nivå som en renodlad bioreceiver i samma prisklass

 

Summa

Lyhörd hemmabioprodukt som verkligen ligger klockrent i tiden

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår