Nyhet Test Favoriter ur arkivet Hemmabio #1-2 2018

fredagsläsning: DESIGNLJUD MED STIL

…Femhundra meter från nedslagsplatsen återfanns ”den svarta lådan”, kan det låta i rapporteringen om ett flygplanshaveri, och då vet man att man kommer att kunna få all information man behöver för att få en klar bild av vad som egentligen hänt. Naim Uniti Atom är på många sätt just en betydelsefull svart låda – men informationen den bär på är snarare upplyftande än nedslående. Följ med!

Annons:

Är du redan vid det här laget lite hälsosamt skeptisk, kan jag förstå dig. Den här tidningen ska ju handla om hur vi kan uppnå största möjliga hemmabioglädje, och tillhandahålla förväntade tester på tunga förstärkare, bra bildvisare och mäktiga högtalarsystem. Jo, vi vet det.

Så varför kommer vi släpandes med en söt liten lifestyle-produkt från Salisbury i södra England?, hör vi dig fråga. Och svaret är att det finns oväntade bonuseffekter i att pröva vingarna på nya och okonventionella sätt – och har vi riktig tur kan det leda till ren och skär bioglädje.

 

 


 

När redaktör Jonas Olsson frågade mig om jag möjligen var intresserad av att testa Naim Uniti Atom, kom svaret på ren reflex – Jovisst var jag det. Anledningen står att finna i förra sommarens krumsprång, när min fru och jag hastigt och lustigt fick för oss att boka boende i ”underskön fransk medeltidsstad”, och resolut satte oss i bilen för att köra hela vägen ner till Provence.

Efter bara en halvtimmes bilfärd insåg vi att ”Nämen – vi har ju ingen hemmabio med oss!”, varpå vi tvärvände och begav oss till Ljud- och Bildaffären för att impulsköpa något lagom vettigt.

Valet föll på Naims lilla Mu-so-kub, som gick att klämma in mellan två resväskor i skuffen. Väl framme införskaffade vi en lagom kompakt platt-TV på stormarknaden, och vips så var både dagar och kvällar fyllda av skön musik och fantastiska filmresor. Hemmabio är livet, som du vet.

Handhavandet av kuben blev snabbt vanebildande. Framförallt den exklusiva känslan i den stora runda volymkontrollen som placerats på toppen förtjusade oss, men även den kaxiga urkraft som kuben lyckades förmedla i basgångar och åskväder fick oss att fundera på det vackra i att finna till synes enkla lösningar.

Regnskurarna utanför de gamla stenväggarna bekom oss inte det minsta.

 


 

 

Två engelsmän och en amerikan

Naim Uniti Atom förefaller lika enkel som företagets lilla livsstils-kub Mu-so (se ruta) i sin strama, svarta sparsmakade framtoning. Förpackningen är lifestyle-exemplarisk (tänk Apple), och varenda pinal utstrålar sober elegans. Tyngden på den lilla förstärkaren förvånar mig när jag lyfter den ur lådan. Vad är det som väger, egentligen? En stram fjärrkontroll, en kortfattad bruksanvisning, en nätsladd och ett par högtalarkontakter får du också. Det är allt.

Jag ställer förstärkaren längst upp i Finite Elemente Spider-racket och ansluter nätsladden. Min Oppo BDP-105D ansluts också, både via Left och Right analogutgångarna, och med en koaxial digitalkabel. På så sätt kan den agera film- och musikspelare av fysiska media, och antingen översätta digitalsignalerna internt, eller skicka dem vidare till Uniti.

Ett par relativt nyanlända Spendor Classic 100 fullregisterhögtalare får agera ljudgivare i rummet. En klassisk trevägskonstruktion, som behöver både kraft och kontroll hos förstärkaren för att fungera som det är tänkt. Naim Unitis inbyggda slutsteg levererar ynka 40 watt per kanal.

Innanmätet fylls nästan helt upp av en nästintill groteskt stor ringkärnetransformator – därav tyngden på ekipaget – och det borgar för att det finns chans att få fart på alla membranytor hos Spendorhögtalarna i alla fall. Chords solida Sarum-kablar får agera både strömkablage, lågnivåkablar, digitalkablar och högtalarkablar. Det blir snabbt ganska proppfullt på baksidan av förstärkaren, men det går ändå bra.

 

App app app…

Naims egenutvecklade och genom åren förädlade app får mig att känna mig som IT-killen med benkollen redan från start. Den tar hand om handskakningen med mitt nätverk och konfigurerar snabbt upp Uniti Atom enligt mina önskemål.

Jag kan styra förstärkaren med min mobil (iOS eller Android), eller med den medföljande, vibrationskänsliga bakbelysta fjärren. Allt är precis så intuitivt som hos kuben. Jag behöver aldrig ens titta åt den lilla bruksanvisningen.

Vips, så är jag igång och spelar CD, SACD, Blu-ray och Internetradio. I nästa andetag har jag krokat igång mitt TIDAL HiFi-abonnemang. Uniti Atom svarar med att publicera konvolut-konst på frontpanelen, och trivselfaktorn går genast rätt upp i taket. En stor del av min förtjusning består i att, oavsett vad jag spelar, så infinner sig samma bubbliga musik- och filmljudsförmedlingsglädje som där i medeltidsstaden i södra Frankrike.

Naim Uniti Atom står stadigt i racket, men förmedlar musikens grund-groove som få andra kompaktsystem kan. Spelstilen uppmanar envist till att fortsätta att spela, och pockar närmast på min totala och odelade uppmärksamhet.

 

Hemmabio-hooken                                                                                                                              

HDMI-ingången på baksidan är begåvad med ARC (Audio Return Channel). Allt du behöver är en vettig HDMI-kabel av lämplig längd, och en TV med ARC på en av ingångarna.

Har du det, kommer TV:n att agera hub, och vackert skicka över digitalljudet från allt du lyckas koppla in i den, vidare in i Naim Uniti, som då tar över taktpinnen för all ljudförmedling. Du kan använda TV-fjärren för att kontrollera både volym och spelarfunktioner, och när du till slut väljer att stänga av, lyder Naim Uniti snällt kommandot och ställer sig i standby. Bekvämt och lättanvänt!

Formatstödet är bra. Det enda ljudformat som inte stöds fullt ut digitalt är de MQA-kodade Masters-filerna (384/32) i TIDAL. De konverteras ner till 24/96, vilket känns helt okej i sammanhanget. Ljudkvaliteten är hög, och den grooviga spelstilen framgår tydligt.

Vill du ha full upplösning, kan du ju alltid koppla in en extern MQA-DAC till Unitis analogingångar.

 

Även i filmens värld slås jag av den självsäkra förmedlingen av både rytmer, dialog och ljudmiljöer. Hoyte van Hoytemas mästerliga kameraarbete i storslagna Dunkirk vore helt bortkastat utan ett övertygande motorljud från de engelska och tyska flygmaskinerna som pryder duken i alla riktningar, och vi blir inte besvikna.

Motormullret är maffigt, mäktigt och mysrysframkallande, trots krigets påföljande miserabla människoöden De klaustrofobiska panikscenerna i diverse sjunkande farkoster kryper oss också inpå livet, just tack vare Naim Uniti Atoms pulserande och levande förmedling.

Den låter både varm, öppen och bestämd, och lyckas ändå göra stor skillnad på trånga och vidöppna ljudmiljöer, oavsett hur många bomber och granater som briserar i närmiljön för stunden.

 

 

Integrera i bion

Men – hör jag dig invända – hur kan du ha någon filmbehållning av en liten låda som bara kan spela ljudspår i stereo? Svaret är, att i sin grundkonfiguration så är stereo det naturliga ljudläget för Uniti. Men! Det finns åtminstone två vägar runt detta. Jag ska förklara.

Ponera att du redan sitter med en bra hemmabiorigg, men ändå känner dig lockad av Unitis alla möjligheter (strömningen, internetradion, musikapparna, airplay, Bluetooth etcetera). Är det så, kan du kopiera mitt infall, och para ihop Uniti Atom med just din anläggning. Gör så här:

 

Alternativ 1: Anslut högtalarkablar till Uniti Atom. Anslut dem till ett par bra högtalare, som du placerar bakom din lyssningsposition. Anslut sedan en lågnivåkabel från din förstärkares Pre Out surroundkanaler, in i Uniti Atoms RCA-ingångar. Vips, så har du fixat högvärdiga bakkanaler, som kan tjänstgöra som ”vardags-ljud” när du inte vill dra igång hela stora artilleriet.

För när du väljer någon annan ingång än just analogingången, så får du ju en fullvärdig framkanals stereosignal från Uniti Atom, oavsett om det är internetradio, strömmad musik eller någon ansluten apparat i form av en spelkonsol eller en musikmaskin. Det här är faktiskt ett försäljningsargument för dig som eventuellt behöver förhandla därhemma.

Ty plötsligt har hela familjen tillgång till en liten låda som dels visar konvolut i fyrfärg på framsidan, och dels välvilligt lyssnar på kommando från både mobiltelefoner, fjärrkontroll och den väloljade, precis lagom tunga volymkontrollen på toppen. Och det ÄR vanebildande, och fort går det dessutom.

 

Alternativ 2: Ja, du KAN ju förstås låta Uniti Atom ta hand om framkanalerna i ditt system. Som en påhängsmotor till din befintliga receiver, typ. Du kopplar i princip likadant, med den skillnaden att du tar framkanalerna via Pre Out på din receiver, och petar in dem i analogingången på Uniti Atom.

Men det känns mer som en konstruerad halvkokt lösning. I framkanalerna behövs urkraft, och även om Uniti Atom är byggd som en stor förstärkare, så förmår den bara morra som en fyrtiowattare. Vilket den ju mycket riktigt är, som sagt.

 

För att sätta saker i rätt perspektiv häktade jag på ett par Cyrus 300 Signature monoblock (se test i kommande nummer!) på Uniti Atoms pre out-utgångar. Och vips hade jag en anläggning som kan hänga med även när ubåten tränger genom isen mitt under pågående biljakts-inferno på Fast & Furious 8.

För att ge scenen rättvisa krävs oceanisk djupbas, och det kostar kraft. Naim förmår inte förmedla de djupaste bottenoktaverna, och då är mer kraft den enda lösningen. Lösningen med Uniti Atom som försteg visar sig fungera fullkomligt lysande. Det ger goda möjligheter att bygga upp sitt system stegvis.

I övrigt är Uniti Atom Möjligheternas Mästare. Via Chromecast kan du nå hundratals appar, såsom till exempel Deezer, Qobuz, Plex, Tuneinn och Soundcloud, för att nämna några. Den är licensierad till Roon för dig som vill sätta upp ett avancerat multiroom-system. Den inbyggda hörlursförstärkaren är kraftigt förbättrad sedan förra generationen, och klarar nu även att driva riktigt krångliga hörlurar.

 

 

Vi summerar

Ja, det kan förefalla lite ovanligt att testa en typisk tvåkanals lifestyle-produkt i Hemmabiotidningen, men det finns många situationer där den faktiskt kan fungera som en Joker i leken.

Den går, tack vare analogingången, att integrerar med ditt befintliga system, eller så kör du den bara som den är ihop med din TV. Det fina i kråksången är att den orkar driva riktiga högtalare, och att den har en inneboende spelstil som snabbt får dig att kasta gillande blickar åt dess håll. Oavsett om vi pratar högupplöst eller standardfiler.

Byggkvalitet, handhavande och funktionalitet är helt på topp, och klassledande idag. Tar du hem Uniti Atom på prov, är risken överhängande att du börjar fundera. Inte på OM du ska behålla den, utan snarare VAR och HUR den ska tjänstgöra i just ditt system. Tankarna vandrar iväg till en gammal hippie-T-shirt på sjuttiotalet, med ett kärlekspar i full gång, ackompanjerat med budskapet ”Try it, you’ll like it!”. Precis den känslan får jag av Naim Uniti Atom!

 

 


 

 

NAIM AUDIO UNITI ATOM

Apparattyp:                                              Tvåkanals integrerad förstärkare med hörlursförstärkare, streaming, Internetradio, Bluetooth (aptX HD) och Airplay

Filstöd:                                              WAV, FLAC, DSD, Apple Lossless, AIFF, AAC, Windows Media, Ogg Vorbis, MP3

Ingångar:                                           2 st optiska digitalingångar (24/96)

                                                          1 st coaxial digitalingång (24/192)

                                                          1 st HDMI ARC

                                                          1 par RCA

                                                          2 st USB Typ A

Utgångar:                                           Två par banankontakter (hona, R + L)

                                                          Ett par RCA lågnivåutgångar

                                                          1 st 3,5mm hörlursuttag

Övrigt:                                                     Chromecast, Spotify Connect, Roon Ready, Nätverk Multiroom

Effekt:                     40 W per kanal vid 8 Ohm, 20Hz – 20kHz kontinuerligt

Mått:                        245 x 95 x 265 mm (b x h x d)

Vikt:                        7 kg

Pris:                         ca 25 000 kronor

Kontakt:                   www.naim-audio.com, www.instereo.se

 

 


 

 

 

SNABBA

Fenomenalt lättanvänd

Riktig förstärkare

Proppfull med appar och anslutningar

 


 

 

PLUS

Drivet, anslaget, tonaliteten, användargränssnittet, formatet

 

MINUS

Stöder inte MQA

 

SUMMA

En ren glädjeframkallare. Varje hem borde ha en.

Annons:

Den högupplösta färgdisplayen på framsidan syns bra även på håll, och växlar mellan ingångsval, radiostationslogotyp, konvolutkonst och volyminställning. En trivselhöjare.
Den strama, eleganta och välfungerande fjärren var nog vakthund i sitt förra liv, för den reagerar på minsta lilla vibration och tänder upp bakbelysningen av knapparna. Har du subwoofer får du nog lägga den på en bit skumgummi. Annars blir du galen.
Här har vi förklaringen till Uniti Atoms förbluffande tyngd! Både ljudmässigt och på vågen. En massiv ringkärnetransformator måste få plats, menar Naim Audios utvecklingsteam. Annars blir det ingen riktig Naimförstärkare.
Visst är det trångt, men det går faktiskt fint även med normaltjocka HiFi-kablar. Två par vinklade polskruvar med exakt rätt kontakttryck till dina högtalarkablar ingår också.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår