Test Nyhet Favoriter ur arkivet Hemmabio #4 2018

System Audio Saxo Sub 10

Den lilla subwoofern visar sig vara extremt enkel att integrera med såväl satelliter som stora golvhögtalare, och den låter dessutom mycket bra!

 

System Audio är en relativt ung dansk högtalartillverkare (startad 1984) som med sina lätt igenkända modeller ofta har matt lack och med flera, relativt små, basar i rad på baffeln. Modellutbudet går från maffiga golvaren Pandion 50 för runt 150 000 kronor ner till lilla stativhögtalaren Saxo 1 för 3 000 kronor paret. subwooferutbudet är inte lika omfattande, men väl genomtänkt: Två SubElectromodeller med 380 W och möjlighet att köra slutet eller portat, och så lillasyster Saxo Sub 10 som vi testar här.

 

Stilren kub

Saxo Sub 10 är en prydlig liten kub som finns att få i svart eller vitt, och i båda fallen är det matt lack. Oavsett vilken kulör man väljer är det cirkulära högtalartyget svart som standard, men det går även att få vitt fronttyg.

Det tio tum stora elementet spelar framåt, medan baksidan till största delen tas upp av förstärkarpanelen. Slitsporten är placerad under förstärkarpanelen, i stället för som på de större basarna som har porten nedåt.

Precis som de större basarna har dock Saxo Sub 10 en rund bottenplatta, men här är det mest en designfiness, kanske för att knyta ihop familjen. På de större basarna kan man vrida bottenplattan för att öppna och stänga porten.

 

Snabbrattat

Förstärkarpanelen har ingångar för både LFE (ofiltrerad i mono) och filtrerad stereo, och så en ratt för volym och en för delningsfrekvens. Utöver dessa kontroller finns vippor för fas (0/180) och på/avslag (på/audio/av) samt en strömbrytare bredvid nätbrunnen. Sedan finns inget mer, så det går fort att komma igång!

Ibland blir det väldigt enkelt att ställa in subbasnivån, och det behöver ofta inte vara krångligare än att köra lite Spotify. I det här fallet passade delningsfrekvensen 60 Hz perfekt (med Heco Celan 302 som fronthögtalare) och då är Joe Elys Letter to Laredo ett smidigt verktyg. Spela låten och lyssna på elbasen, det är två toner som spelas växelvis och när de låter lika starkt har du rätt nivå!

Placeringen av Saxo Sub 10 är inte mycket att orda om, det är svårt att hitta en placering som låter direkt dåligt. Bäst tycker vi dock att den fungerar med elementet ut mot rummet och baksidan nära vägg eller i hörn, för då blir också den allra lägsta basen förnimbar.

 

Stabilt

Efter att jag ställt in delningen i förstärkaren (Marantz SR8012), kopplat in Celan 42 som center och ett par Martin Logan Motion Fx som surrounder drar jag igång med lite Transformers, och basen imponerar med en stabil, torr och djup återgivning. Övergången mellan högtalarna (som på pappret i Celans fall kan delas avsevärt lägre än den frekvens jag valt) och subbasen är i det närmaste sömlös, och eftersom jag kollar på film ökar jag basnivån 3 dB. Det är ju kul när det smäller ordentligt!

Sänker jag nivån till den tidigare inställda referensnivån är det faktiskt svårt att urskilja var basen tar vid, men drar jag ur sladden faller ju botten ur hela anrättningen då allt under 60 Hz försvinner. Fantastiskt smidig att integrera med stativare alltså!

Men självklart måste jag prova med golvare också! Bort med Heco och in med Martin Logan i hela fronten, och jag låter nu golvarna spela hela vägen ner. Jag ökar subnivån 4 eftersom de stora golvarna är känsligare än stativarna jag just haft, och sen drar jag igång.

Transformers igen, och jag börjar med subbasen avstängd. Det smäller på duktigt, och jag börjar undra om den lilla subbasen verkligen kommer att tillföra något. Min oro visar sig obefogad: med Saxo Sub 10 påslagen blir allt ännu bättre! Det är inte bara det att det blir fysik i explosioner och annat lågfrekvent oväsen, hela ljudbilden blir också stabilare och öppnare. Just det här är inget som är unikt för Saxo Sub 10, men jag förbluffas av hur väl den lilla och lågt prissatta subbasen tar sig an utmaningen att stötta ett par 40 000-kronorsgolvare!

Saxo Sub 10 är en subbas som är lätt att integrera med övriga högtalare, den låter fantastiskt bra och är (för prisklassen) ovanligt detaljerad.

 

 

SYSTEM AUDIO SAXO SUB 10

Princip    Basreflex

Bestyckning             10 tum

Uteffekt   250 W

Ingångar LFE, lågnivå stereo

Utgångar Nej

Delningsfrekvens     40-200 Hz

Fas          0/180°

Mått (BxHxD)        32 x 32 x 32 cm

Vikt         13 kg

Pris          4 500 kronor

Färg/finish              Svart eller vit halvmatt lack, vitt fronttyg som tillval

Info         audioactive.se, system-audio.com

 


 

+

Extremt lättintegrerad

Rapp och välkontrollerad

Bra detaljåtergivning

 

-

Spelar inte starkast i klassen

 

Summa

En mycket bra subbas för till exempel vardagsrummet eller den mindre hemmabion, och gärna då i par.

Annons:

Precis som de större SA-basarna har Saxo Sub 10 en rund bottenplatta, men i det här fallet är det ”bara” en extra bottenplatta i vilken fyra rejäla gummifötter sitter fast.
Smidigt och enkelt på baksidan: ingång för LFE, ingångar till delningsfiltret i stereo, volym, filterfrekvens, fasvippa och på/auto/av-omkopplare. Kolla också in portens väggar, det är ingen simpel slitsport utan en trattformad dito.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår