Focal Sib Evo 5.1.2 är ett högtalarsystem som borde få många anhängare, för här finns möjligheten att på ett snyggt sätt få till en riktigt övertygande Atmos-upplevelse utan att spränga banken!
En av de största ljudhändelserna på senare år är utan tvekan de objektbaserade formaten med Dolby Atmos i spetsen. Plötsligt fick vi punktformiga ljudupplevelser i hela rummet, och med högtalare i taket fick vi olika höjd på ljuden också.
Dolby tänkte till redan från början, och gjorde systemet kompatibelt inte bara med takmonterade högtalare, utan även med högtalare som studsar ljudet i taket. Till en början var vi rätt misstänksamma mot studsande Atmos-ljud, men det stod snart klart att det var en mycket väl fungerande kompromiss.
Atmos inbyggt
Focal Sib Evo Atmos är ett system med fem satelliter och en subwoofer, och de två extrakanalerna för Atmos är inbyggda i de främre höger/vänsterhögtalarna. Samtliga satelliter är identiskt bestyckade basreflexkonstruktioner, med skillnaden att Atmos-högtalarna portats framåt medan de ”vanliga” högtalarna har port bakåt. Bas/mellanregisterelementet är 13 cm stort och tillverkat i en plastkomposit Focal kallar för Polyflex, medan diskanten på 19 mm är en mjuk textildome.
Atmos-elementen är 10 cm fullregisterhögtalare med kon i papper och en rätt speciell utformning av dammkåpan, och dessa är alltså riktade snett uppåt mot taket, tänkta att studsa mellan bilden och din lyssningsposition.
Varje högtalare har en gummifot som medger stora justeringar av vinkeln, och en greppvänlig skruv fixerar foten i önskad vinkel. Ska centern läggas ned blir det till att montera bort foten, fästa den medföljande gummiremsan på centerhögtalarens sida och därefter lägga högtalaren på foten.
Den som vill hänga Sib-satelliterna på väggen köper väggfästen, och vill du ställa Sib på golvet finns golvställ kallade Hip Evo att köpa.
Samtliga satelliter har lådor tillverkade i plast, högblank på sidorna och matt på toppen samt runt det stadiga metallgallret. Högtalarkontakterna är diskreta och lättanvända tack vare försänkta kontakthål och diskreta knappar för fjäderbelastningen, men accepterar inte gärna kabel över 2 mm² (jag kämpade in 2,5 mm² men det var mer jobbigt än kul), och vi hade gärna sett lite större hål.
Den kompakta subbasen Cub Evo ha ett 21 cm-element spelande mot golvet, och en port mitt på framsidan. Snyggt är det att förstärkarpanelen på baksidan är rund, och här justeras volym, delningsfrekvens samt fas (med en vippa). Basen är byggd i folierad MDF, har en tjusigt blank vinyllogga på toppen och är tillräckligt kompakt för att kunna placeras nästan var som helst.
nästa sida>