Övrigt Hemmabio #5 2019

HEMMABIOMÄSSAN 2019

Helgen den 29-31 mars 2019 hölls The Rock hemmabios härliga mässa för alla hemmabiointresserade.

Mässan arrangeras vartannat år och denna var den sjunde i ordningen. Att The Rock-killarna vet vad de håller på med var det ingen som tvivlade på – varken utställare eller besökare – allt var otroligt välorganiserat med massor av spännande produkter att klämma på och häftiga biorum att kika in i, och som verkligen bjöd på hemmabioupplevelser utöver det vanliga.

Mässan hölls på hotellet Scandic Star i Lund och måste sägas vara närmast optimalt för den här typen av event med effektiva ytor, trevliga lokaler, gott om parkeringar och fritt inträde. HemmaBiotidningen var på plats och fick tillfälle att träffa och snacka med massor av nya och gamla läsare, vilket naturligtvis är helt ovärderligt för oss. Stort tack för det!

Och att besökarna var väldigt nöjda med vad som demonstrerades i de olika rummen vittnade idel lyckliga ansikten om när man kom ut igen efter att ha fått uppleva ljud och bild i absolut toppklass.

Det låg naturligtvis enormt mycket arbete bakom de olika installationerna, då den här typen av rum är långt ifrån optimala för att vräka på i med bioljud modell brutalt. Det är tuffa akustiska utmaningar och grejer som gärna skramlar mest överallt, vilket visar vilken vass kompetens de inblandade företagen faktiskt har. Så hade ni inte möjlighet att komma förbi i år så ska ni definitivt hålla utkik när nästa mässa anordnas av The Rock hemmabio i Lund. Det är något man helt enkelt inte får missa.

För att väntan inte skall kännas allt för lång bjuder vi här på några av godbitarna man kunde ta del av under mässan!

Special-Elektronik hade två rum i år, och i det här med laddade man med bland annat Genelec S360 från den nya SAM-serien, som ska klara att leverera ordentliga ljudtryck, och den brutala subwoofern 7382A. Samsungs nya 3 meter breda moduluppbyggda MicroLED display "The Wall" presenterade bilden. Högtalarna är som vanligt aktiva och styrs här av AudioControls Dirac-kalibrerade försteg M9 i en 7.1.4-uppställning friskt demonstrerat av Genelecs Erik Skanderbeck.
I Cansedas rum kunde vi bland annat avnjuta högtalare från Triad och ny elektronik från Integra. För bilden stod Sonys VW270ES UHD/4k-projektor som kördes mot en Projecta Parallax 0,8-duk på 120 tum.
Hos NSHT spelade Niklas Sjöö med Trinnov Audios ”lilla” processor, Altitude 16 i anläggningen som bestod av idel Procella-högtalare med P6:or som LCR, 10 stycken P5V som surrounder och Atmos, och tre aktiva subwoofers, P15A, vilket totalt resulterade i en 9.3.4-uppsättning drivet av 7 stycken Procella-slutsteg, DA-05DSP. En Sony laserproj,VW870ES sköt mot en ljudtransparent duk från Screen Research, modell FSD, med hjälp av optiska hdmi-kablar från Fibbr.
Trinnov Altitude 19 plus ett gäng slutsteg gav utsökt bioljud hos NSHT
Förutom att ha varit inblandad när det gäller akustiken i ett av mässans biorum (NSHT) så visade Karl-Johan Andrén, som driver företaget Sounds of Science, delar ur sin kollektion av olika smarta och klart läckra akustikprodukter för både biorum och helt vanliga hem. Här tillsammans med Marcus Hellberg från arrangerande The Rock.
Arrangerande The Rock såg till att allt flöt på som det skulle. Den mystiske mannen, "Trollis" i mitten, underhöll med många haksläpp som resultat.
I Special-Elektroniks andra rum demonstrerade bland andra Peter Bloch produkter av det våldsammare slaget. Som bildvisare körde man med en fet projektor från Barco matad med material från Kaleidescapes Strato. Högtalarna var 5 stycken Wisdom Audio L75 med basstöd från den närmast sanslösa besten till subwoofer (STS) från samma företag. Wisdom Audio bidrog även med slutsteg kopplat till processorn M9 från AudioControl. Duken man spelade mot var ljudtransparent och från DT-Screen, med en bredd på 3 meter i 2,37:1 format. Och trots att det ”bara” handlade om en 5.1-uppsättning vinglade besökarna lätt manglade men väldigt lyckliga ut efter visningarna. Ett härligt fenomen som var väldigt vanligt även från de andra biorummen.
Tung elektronik från Wisdom hos Special-Elektronik levererade våldsamt ljudtryck flera våningar upp i hotellet
Danska Bülow/Steensen serverade ett rejält biorum utrustat med en elegant projektor från Sim2, Crystal4, med lins från Isko som sköt mot en 3,5 meter bred ljudtransparent duk i 2,35:1 format från Screen Research med Clearpix 4k-väv. Som högtalarsystem användes JBL:s Synthesis med 3 stycken 4396 som LCR, LSR705i som småhögtalare och dubbla S2S-EX 15-basar drivna av slutsteg från Crown, CDI-4000 och elektronik från Arcam och Kaleidiscape. Bildens sköna retrohögtalare i rummet utanför bion (bilderna i det mörka biorummet blev tyvärr för dåliga för att publicera…) är JBL L100 Classic, så som högtalare brukade se ut. Läckert!
På plats var även ljudteknikern och akustikern Frederick Norén från Ninja Productions för att snacka akustikbehandling, och det var det många som ville göra. Här lite småsnack precis innan öppning!
Epson hade laddat rejält i år och bjöd på en hel del roliga upplevelser och fina produkter i mässans största rum. Det första man lade märke till var spelavdelningen man ställt upp som bjöd på både retro-lir med tjock-teve och modernt spelande med projektor. För hemmabioentusiasterna hade man inte mindre än tre rum med varierande utrustning, bland annat nya projektorn TW-7400 och högtalare från Cornered Audio och basar från REL. Man hade även riggat med produkter från Klipsch, Anthem, Marantz och Euroscreen med flera för att på olika sätt verkligen visa hur brett hemmabio faktiskt är.
Hit in drog Septon en strid ström besökare med ett rum som visade de nya efterlängtade projektorerna från JVC – DLA-N5 och toppmodellen NX9, mot en 3,5 meter bred Projecta-duk. Högtalarsystemet var M&K Sounds nya S150-modeller i en 7.2.4 uppsättning – tre S150 som LCR och åtta S150T som surrounder och Atmos. Bas saknades knappast heller, dubbla X12 och lika många X8, även de från M&K. Som förstärkare användes Marantz SR8012 och styrde anrättningen gjorde man med ett system från Savant.
Integra i Cansedas rum
Epson hade fixat en härlig gaminghörna för att testa olika varianter av spel, från retro till modern konsol med projektor
Monsterprojektor från Barco hos Special-Elektronik bjöd på bild utöver det vanliga.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår