Dario Argento berättar

Legendarisk regissör, producent och manusförfattare

Annons:

 

– Jag ramlade och bröt armen för ett tag sedan. Det krävdes en operation, så nu har jag metallplattor i armen. Det säger Dario när vi ringer upp honom i Rom, men han låter ändå pigg och glad.

Den ikoniska regissören har inte gjort film sedan 2012 (Dracula 3D).

– Men nu håller jag på med en (ännu namnlös) skräckserie i åtta avsnitt som utspelar sig i Siena. Det är en vacker och mystisk stad (i Toscana-regionen i mellersta Italien). Den kommer att få premiär nästa år, var är ännu inte bestämt. Det kan bli Netflix eller någon annan strömningstjänst.

Dario har skrivit storyn, manus till piloten och till ytterligare några avsnitt.

– Jag ska också regissera några av avsnitten.

 

Kultprojektet som kört fast

2014 kom beskedet att Argento tackat ja till att regissera The Sandman – en rysare inspirerad av en tysk folksägen om en John Blund-figur som hackar ut ögonen på barn som inte vill sova.

David Tully (Djinn, 2013) skrev manus, inspirerad av en roman av E.T.A. Hoffman (1776-1822), direkt för sin idol Argento. Handlingen kretsar kring Nathan – en student som plågas av traumatiska minnen av hur han som barn såg sin mamma mördas av en maskerad figur (”The Sandman”), innan Nathan själv lyckades döda angriparen. Flera år senare väcks mardrömmarna till liv när Nathan bevittnar hur en kvinna i huset mitt emot brutalt mördas av vad som ser ut att vara den återuppståndne seriemördaren.

Skräckälskare över hela världen jublade. Projektet lät som en klassisk Argento-rulle. När punklegenden Iggy Pop tackade ja till att spela ”The Sandman” gjorde Argento-fansen vågen och bidrog till en framgångsrik crowfunding-kampanj där filmens startkapital säkrades.

Men fem år senare har inspelningarna fortfarande inte kommit igång.

-Och jag tror det projektet är över för min del, säger Dario.

– Med alla dessa producenter från olika länder inblandade blev det för många kockar om samma soppa.

 

Vad tycker du om remaken av Suspiria?

– Den gillar jag inte alls. Filmen saknar helt respekt för originalets mystisk och atmosfär. Den nya politiska och historiska inramningen är helt onödig. Musiken är dessutom förfärlig. Men värst av allt är att filmen inte är ett dugg skrämmande. Jag förstår inte alls poängen med att göra en nyinspelning, för mig är det ett mysterium.

 

 


3 filmer som förändrat mitt liv

 

– Tre filmer är väldigt svårt att plocka ut. Det var mycket lättare att välja 15 filmer som påverkat mig som en fransk journalist nyligen bad mig om. Men mina tre måste bli …

 

Det sjunde inseglet (1957)

Alla Ingmar Bergmans filmer har berört och inspirerat mig väldigt mycket i mitt eget filmskapande genom åren. Jag var väldigt ung när jag såg Det sjunde inseglet första gången, men jag minns fortfarande vilket intryck den gjorde på mig då. Bergman tillhör ju världens allra främsta regissörer.

 

En sensation (Citizen Kane, 1941)

Jag älskar speciellt atmosfären i filmen. Det finns en underliggande grymhet här som skapar en unik stämning.

 

Night of the Living Dead (1968)

George A. Romeros klassiker måste vara med. För mig är det en av filmhistoriens mest banbrytande och bästa skräckfilmer. Det var väldigt sorligt att George gick bort nyligen.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår