Guide Favoriter ur arkivet Hemmabio #8 2019

GUIDE: SONY TV 2019-2020

Redaktionen går igenom 2019 års TV-utbud från Sony och förklarar modellerna från toppen till botten!

Varje år släpper tillverkarna nya modeller som kommer till butikerna under vår och sommar. Då till höga priser, som sedan sjunker framåt hösten för att reas ut mot Black Friday och mellandagarna inför nästa års kommande modeller. Nu börjar köpfesten!

Sony följer i stort sett samma trend och har för 2019 ett utbud baserat på såväl OLED-paneler som LCD-paneler. På LCD-sidan är det VA-paneler med hög kontrast och zonbaserad bakgrundsbelysning i den högre modellserien. Väl värt att tänka på är att Sony inte talar om vilken typ av LCD-panel det är sina modeller. Ej heller hur ljusstarka TV-modellerna är. Det är i stället sådant som tester och användare märker av, och berättar för omvärlden. Skillnaden är som följer:

• OLED: Högsta möjliga kontrast, total svärta på pixelnivå och god men inte enormt hög ljusstyrka för HDR.

• LCD VA-panel: Hög kontrastförhållande, ca 3 000:1 – 6 000:1 rakt framifrån. Begränsade betraktningsvinklar där bilden bleknar mer och mer från sidan. Sonys toppmodeller har ofta hög ljusstyrka och zonindelad bakgrundsbelsyning ihop med VA-paneler

• LCD IPS-panel: Mediokert kontrastförhållande, ca 1 000:1 med bred betraktningsvinkel där bilden är intakt även från sidan. Sonys enklare modeller använder i högre grad IPS-paneler, men det är alltså inte givet exakt vilka som kör VA eller IPS utöver toppmodellerna, som är bekräftade VA-modeller.

 

 


 

XG95 och XG9505 är samma sak

För 2019 är det bokstaven G som gäller för att indikera att modellen är från 2019. XF90-modellen finns kvar även i 2019-utbudet då det är en storsäljare. Observera att modellnamnen här, likt XF90 kompletteras med ytterligare siffror, till exempel XF9005. 05 på slutet betyder då att det är en nordisk modell, med nordiska elsladdar och för norden godkänd digitalbox. Andra siffror på slutet förekommer för olika butiker, men det är samma TV i grunden.

Triluminos är namnet Sony använder för en TV med större färgomfång. Sony vill inte specificera tekniken exakt, men det mesta tyder på att Triluminos-konceptet omfattar just ett större omfång oavsett teknik. För 2019 är samtliga modeller från XG70 och uppåt klassade som Triluminos. Begreppet är alltså numer helt urvattnat.

 

Android TV Oreo på snabbare krets 2019

Sony använder Android TV Oreo i alla modeller förutom instegsmodellerna i XG70-serien. Nytt för 2019 är en snabbare systemkrets, SOC, system on a chip, som ger rappare gränssnitt. Detta finns hos XG85, XG95, AG9 och ZG9. Ett tydligt undantag är AG8-OLED-modellen.

Överlag finns det flera finesser som är nya för 2019 och gäller för flera modeller:

• Ny fjärrkontroll med röststyrning finns hos ZG9, AG9, XG95 samt XG85, där XG85 har en svart fjärrkontroll i plast och de övriga en i aluminium.

• Dolby Vision finns hos alla modeller från och med XG85 och uppåt.

• Sony har inte anammat HDR10+.

• HDMI 2.1-finesser som VRR och automatiskt spelläge används inte.

• Spelläget ska ge något lägre latens, ca 20 ms och nedåt på modellerna med den nya systemkretsen, alltså XG85, XG95, AG9 och ZG9.

• Dolby Atmos-ljud finns hos ZG9, AG9, XG95 och XG85.

• eARC finns hos ZG9, AG9, XG95 och XG85.

• IMAX Enhanced är en ganska ny licensiering från DTS och IMAX, vilken går ut på att säkra högsta möjliga kvalitet på bild och ljud. Denna återfinns hos ZG9, AG9 och XG95.

• Netflix Calibrated Mode är en funktion för att via Netflix-appen styra så att film och TV-serier reproduceras så som de är skapade. Denna funktion finns hos ZG9, AG9 och XG95.

• Apple Airplay 2 och Apple Homekit finns hos ZG9, AG9, XG95 och XG85.

• Flera av funktionerna ovan kanske inte finns vid leverans men ska komma, eller har kommit, under året genom ny mjukvara.

• XG70, XG80, XG81, XG83, XF90, XG90 samt OLED-modellen AG8 använder enklare systemkrets och saknar merparten eller alla finesserna nämnda ovan.

• Sony har även ytterligare modeller i budgetklass, troligtvis beställningsbyggda av andra tillverkare. De har inget av det som beskrivs här och är ärligt skrivet riktigt ointressanta.

 

ZG9 är 8K super extra allt

ZG9 är absoluta toppmodellen med LCD och 8K-panel samt Sonys mest avancerade bakgrundsbelysning kallad Backlight Master Drive. Modellen finns i 85 och 98 tum. Det kanske säger sig självt att så stora paneler samt 8K gör detta till mer än enbart lyx. Vi går igenom ZG9-modellen i detta nummer, så ta alla detaljer där!

 

AG9 och AG8 är OLED

AG9 är Sonys avancerade OLED-modell i 55, 65 och 77 tum och erbjuder flera funktioner. För bilden finns X1 Ultimate-processorn som har alla former av beräkningsbaserade funktioner. AG9 ger Pixel Contrast Booster, som (då att djupare detaljer tyvärr inte finns tillgängliga), kan beskrivas som Sonys egen tweak av hur OLED-panelen styrs för tätare nyansteckning och mer ljusflöde.

För ljudet finns Dolby Atmos och Acoustic Surface Audio+ där själva bildpanelen agerar högtalare. Detta har Sony haft på sina OLED-modeller och plusversionen är en förbättring. AG9 kan aven agera centerhögtalare i ett surroundsystem. Baksidan rymmer två subwoofers.

AG8 är en enklare OLED och finns i 55 och 65 tum. Här tappar vi främst alla extrafinesser hos ZG9, till exempel att Pixel Contrast Booster inte finns med. Eller uttryckt på annat sätt: Det blir ”bara” en vanlig OLED-panel, vilken fortfarande lär vara utmärkt kvalitet.

Vidare är det en enklare 2018:ns X1 Extreme-processor samt långsammare systemkrets som inte ger samma fart i Android-gränssnittet. Man kan även se AG8 som en version av Sonys OLED-modeller från 2018.

Även den enklare AG8 använder Acoustic Surface Audio (utan +) där ljudet kommer från OLED-panelen kompletterat med nedåtriktade fullregisterhögtalare. AG8 tappar dock funktionen som centerhögtalare, saknar subwoofers och får heller inte Dolby Atmos-ljud eller eARC.

AG9 använder en platt centrerad fot som fungerar som en större kabelgömma. AG8-modellen använder u-format stativ vilket också kan lyfta AG8 högre upp för att ge plats åt en ljudlimpa. Det stativet kan också gömma kablar, men inte i lika hög grad.

 

Toppmodeller 2019 – LCD

För Sonys toppmodeller med LCD-teknik används sedan länge främst VA-paneler med högt kontrastförhållande. Detta paras ihop med en stark och effektiv bakgrundsbelysning av typen FALD, Full Array Local Dimming. Alltså en bakgrundsbelysning som arbetar med att släcka ned ljuset i zoner för högre kontrastförhållande. Sony går dock inte ut med hur många zoner som används.

Detta medför att Sonys LCD-modeller lämpar sig bättre för riktigt ljusa rum jämfört med företagets OLED-modeller. Räckvidden i ljusstyrka vid HDR går mot 1000+ nits där OLED-modellerna sällan når mer än 700 nits. LCD-modellerna i toppklassen inkluderar också möjligheten till X-Motion Clarity för att sektionsvis släcka ned delar av bilden vid rörelser. Syftet är att minska tydliga eftersläp. Priset för skarpare rörelser är dock mer flimmer ifall funktionen aktiveras.

 

XG95 är 2019:ns 4K-topp-LCD

XG95 är toppmodellen i 55, 65, 75 och 85 tim. Den får då del av alla de nya 2019-finesserna med X1 Ultimate-processorn, snabbare systemkrets för rappare Android, Dolby Atmos-ljud med mera. Högtalarsystemet kallas Acoustic Multi-Audio och omfattar diskantelement som är riktade åt sidan.

Vi testade 75-tums XG95 i nummer 62019 och vad som utmärker 75- och 85-tummaren är X-Wide Angle. Panelen har ett extra filter som riktar ljuset effektivare för bättre betraktningsvinkel. Detta filter finns inte hos 55- och 65-tumsmodellerna, men de ger då i gengäld högre kontrastförhållande med sämre betraktningsvinkel.

 

XF90 och XG90 är 2018 på nytt

XF90 är alltså samma 2018-modell vi testad i nummer 4/2018. Finns i 55 och 65 tum. Den använder en FALD-bakgrundsbelysning, Full Array Local dimming med VA-panel. Som TV betraktad är den alldeles utmärkt i fråga om bildkvalitet. vad den saknar är då de moderna finesserna hos XG95-modellen. I gengäld ligger XF90-modellen kvar på en trevlig prisnivå.

XG90 är ny för 2019 och är egentligen samma modell som XF90 fast med panel på 49 tum. Oklart i skrivande stund om det finns något som i praktiken skiljer sig i panelkvalitet mot XF90.

 

Mellan- och budgetklass

Här kliver vi ned rejält i möjligheter och prestanda. Även paneltyperna är för närvarande okända, då Sony inte vill berätta vilken typ av LCD-panel som sitter i vilka modeller. Detta kan alltså variera, och det kan variera världen över. Belysningen är dock kantbaserad på samtliga modeller.

Observera att här förkommer butiksspecifika modeller, lik XG8599 och XG8577 utöver den vanliga XG8505 (där 05 står för norden). Men det är alltså de två första siffrorna som betyder något. Det är samma TV-apparater men butikerna försöker främst ducka prisjämförelser.

XG85 finns i 55, 65, 75 och 85 tum. En intressant mellanmodell då den får flera, men inte alla, av 2019-finesserna med Dolby Vision, Dolby Atmos, snabb systemkrets med mera. Även högtalarna är bättre med Acoustic Multi-Audio och sidoriktade diskanter. Vi tappar jämfört med de högre modellerna framför allt färgprecision, kontrastförhållande, ljusstyrka och HDR-kvalitet. Men funktionellt är det en annars en jämförbar modell.

XG83, XG81 och XG80 är enkelt uttryckt samma TV i allt från 43 till 75 tum med olika form och färg på stativ och ram. XG83 har på pappret något mer avancerad panel och samma bildbehandling som XG85. Fast ingen av dessa apparater får de moderna finesserna. Inget Dolby Vision, inget Atmos-ljud eller liknande.

Sist i serien finns XG70-modellen i 43, 49, 55 och 65 tum där även Android-systemet ersätts med Sonys enklare lösning. Modellen har ingenting av den kapacitet som finns hos övriga modeller.

 

Sammanfattning Sony 2019

Sonys produktlinje för 2019 handlar mest om finesser och funktioner. ZG9, AG9, XG95 och XG85 är de modellerna som får alla de nyaste funktionerna, som snabbare systemkrets. ZG9 är för många den ouppnåeliga 8K-modellen. LCD-modellen XG85 har de flesta 2019-finesserna men inte bildkvaliteten i nivå med resten. LCD:erna XG83, XG81, XG80 och XG70 har inte mycket av något.

XG95 är då LCD-modellen och AG9 är OLED-modellen för alla nya finesser samt högsta bildkvalitet. Vill du ha bildkvaliteten men inte behöver 2019-finesserna finns hos XF90/XG90 med LCD samt AG8 med OLED. Enklare modeller, men fortfarande hög nivå av bildkvalitet! För det är temat för Sony 2019 jämfört med 2018: Samma höga bildkvalitet där skillnaden är finesserna.

 

 


 

Sonys OLED-modeller

Funktion

AG8 OLED

AG9 OLED

Storlek

55, 65 tum

55, 65, 77 tum

Dolby Vision

ja

ja

Dolby Atmos

nej

ja

eARC

nej

ja

IMAX Enhanced

nej

ja

Netflix Calibrated

nej

ja

Apple Airplay/homekit

nej

ja

Centerhögtalare

nej

ja

Snabbare systemkrets

nej

ja

 

Sonys LCD-modeller

Funktion

XG70, XG80, XG81, XG83

XG85

XF90/XG90

XG95

Storlek

43–75 tum

55, 65, 75, 85 tum

49 tum (XG90)

55, 65 tum (XF90)

55, 65, 75, 85 tum

Dolby Vision

nej

ja

ja

ja

Dolby Atmos

nej

nej

nej

ja

eARC

nej

ja

nej

ja

IMAX Enhanced

nej

nej

nej

ja

Netflix Calibrated

nej

nej

nej

ja

Apple Airplay 2 och Homekit

nej

ja

nej

ja

Snabbare systemkrets

nej

ja

nej

ja

X-Motion Clarity

nej

nej

ja

ja

Sidoriktad diskant

nej

ja

nej

ja

LCD-paneltyp

oklart

oklart

VA

VA

FALD

nej

nej

ja

ja

HDR 1000+ nits

nej

nej

ja

ja

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår