filmrecension Hemmabio #10 2019

ALITA: BATTLE ANGEL

Yukito Kishiros ursprungliga manga (publicerad 1990 - 1995) Gunm var ett återkommande tips från de riktigt hängivna japanofilerna i kölvattnet av det enorma genomslag Akira fick internationellt under 90-talets första hälft. Det är lätt att förstå varför

Annons:

Med sin dystopiska miljö, storögda kvinnliga cyborgprotagonist och besinningslösa ultravåld var den rena drömmen för åtskilliga europeiska otakuwannabees.

Rykten om en västerländsk filmatisering har varit i omlopp bra länge. James Cameron skaffade rättigheterna runt millennieskiftet och planerade ursprungligen att göra filmen direkt efter sin mycket Alita-inspirerade tv-serie Dark Angel.

 

Så blev det inte utan filmen dök upp så sent som förra året och då i regi av ingen mindre än Robert Rodriguez. Visa av skadan Ghost in the Shell åsamkade Paramount var man redan från början mycket tydlig i sin kommunikation med fans som fick blodvittring på en ny whitewashing-skandal.

 

 

De var dock ute i ogjort väder. Kishiros manga är ju en udda fågel då den inte utspelar sig i Japan, utan en kulturell smältdegel belägen mitt i resterna av den amerikanska mellanvästern. Inte för att det stoppat någon som bestämt sig för att bli förolämpad, men Rodriguez har lyckats navigera det minfält som är samtida folkopinion och åstadkommit en snygg actionrökare som förefaller ha övertygat fansen.

Närheten till mangans berättarteknik verkar å andra sidan ha alienerat stora delar av kritikerkåren, men det förvånar väl ingen och de köper ju som regel inte heller sina biljetter.

 

I grund och botten är detta en sorts våldsam uppdatering av Pinocchio, med en (delvis) artificiell protagonist som drömmer om att betraktas som människa. Rosa Salazar är en fin Alita i sitt samspel med Gepetto, förlåt Dr. Dyson Ido (Christoph Waltz), och storyn drivs framåt nästan lika snabbt som en match av den dödliga sporten Motorball. Helt okej rulle som givetvis lämnar öppet för en fortsättning. Det finns mycket att ta av. Kishiros serie har passerat tjugo volymer vid det här laget.

 

Som alltid när det gäller Rodriguez är extramaterialet generöst tilltaget, bland annat återkommer den hett efterlängtade “Ten Minute Cooking School”. Den här gången med en snabbguide i chokladmakandets ädla konst. (AL)

 

 


ALITA: BATTLE ANGEL

 

SCI FI

Producerad: 2019

Format: BD 2,39:1, DTS HD-MA 7.1

Utgivare: 20th Century Fox

Längd: 122 min

 

Filmen 6

Bilden 8

Ljudet 8

Extramaterial 8

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår