Hemmabio #9 2019

GLASS - EN SKÖR KONSTRUKTION

Efter M Night Shyamalans nagelbitare Split är det dags för nästa kapitel - Glass

Unbreakable var något av en frisk fläkt när den dök upp. Runt millennieskiftet var serietidningsrelaterade filmer relativt sällsynta på biorepertoaren sedan Joel Schumacher kört trikågenren i botten med Batman & Robin ett par år tidigare. Det faktum att någon närmade sig superhjältar med sådan gravitas som M. Night Shyamalan gjorde mig mycket vänligt inställd. Så välvillig att de många absurda och tvärsäkra uttalanden om serier som gjordes inom ramen för berättelsen fick passera.

Under de senaste nitton år har det som alla vet hänt en del vad gäller seriefilmatiseringar och deras position på biorepertoaren. När Shyamalan ska knyta ihop sin löst sammanhållna trilogi (där Split utgör mittendelen) kör han på som att Marvel Studios inte existerar.

Resultatet är en humorlös och tungfotad historia där karaktärer ännu en gång får haspla ur sig (mer eller mindre korrekta) seriefactoids som det inte fanns någon morgondag. Mitt tålamod med regissörens lillgamla berättarteknik och banala karaktärsporträtt tar snabbt slut. Och då är det nästan två timmar kvar. Det återstår många ändlösa scener där en hysterisk psykolog försöker intala David Dunn (Bruce Willis), Kevin Wendell Crumb (James McAvoy) och Elijah Price (Samuel L. Jackson) att deras påstådda förmågor är resultatet av psykiska funktionsvariationer.

Tesen att myter och superhjälteserier vittnar om att det finns, och genom historien funnits, människor med paranormala förmågor används till en även i sammanhanget ansträngd avslutningsknorr. Svårt att avgöra vad regissören egentligen vill ha sagt med detta.

För att dekonstruera något på ett vettigt sätt krävs en djupare förståelse. Med Glass som grund vågar jag påstå att Shyamalan totalt fått superhjälteserier om bakfoten och följaktligen åstadkommer en titeln till trots alltigenom oskarp film. Låt inte de många ryggdunkande dokumentärerna som bifogas övertyga er om motsatsen! 

 

 


 

GLASS

 

THRILLER/DRAMA

Producerad: 2019

Format: BD 2,39:1, DTS HD-MA 5.1

Utgivare: Disney

Längd: 129 min

 

Filmen 4

Bilden 7

Ljudet 7

Extramaterial 3

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår