Kontakten Favoriter ur arkivet Hemmabio #3 2018

Kan man se skillnad på bra TV-apparater?

Hur stor skillnad är det på TV-bilden i ett normalt upplyst vardagsrum om man ställer en bra LCD-TV och en OLED-TV bredvid varandra? Jag menar, är det wow-känsla eller behöver man mätinstrument för att se skillnaden? Mvh Jan M

Hej!

Din fråga är enkel men svaret är så mycket mer komplext. Ifall du ställer in en OLED-TV och en välgjord LCD-TV till att visa samma ljusstyrka, visa bild som följer färgstandard samt använder en och samma källa så kommer båda att se väldigt snarlika ut. I alla fall med enkelt material som till exempel nyheter, dokumentärer och liknande som visar en tydlig bild snarare än en stämningsfull bild.

Ifall du använder den inbyggda TV-mottagaren ser det olika ut, men inte för att det är LCD eller OLED utan därför att olika tillverkare väljer olika sätt att behandla TV-bilden på. Någon prioriterar en mjuk och förlåtande bild som fungerar på nära håll. Andra väljer mer konturförstärkningar som fungerar bättre på långt håll. Och så vidare.

 

Skulle du däremot titta på en Blu-rayfilm och snarlik kvalitet via exempelvis Netflix kommer OLED-TV:n onekligen se mer givande ut tack vare det mycket högre kontrastförhållandet. Mörka scener blir mörka där en LCD kan komma att se väldigt gråblaskig ut, särskilt på en LCD med IPS-panel.

En LCD med VA-panel kommer att vara mer lik OLED betraktad rakt framifrån med djupare svärta. Fast den LCD-TV:n blir istället mycket sämre åt sidorna. Ljusa bilder under dessa förutsättning kan däremot se ganska snarlika ut eftersom OLED-styrkan med djup svärta då inte blir lika framträdande.


 

Fast denna jämförelse förutsätter att man ställer in bilden, rättare sagt kalibrerar den, så att bilden är lika ljusstark, följer färgstandard och har samma tonkurva, färgomfång och så vidare. Jämför man endast rakt upp och ned kommer det se väldigt olika ut eftersom tillverkarna skruvar till bilden på väldigt olika sätt.

Det är därför det kan vara så svårt att jämföra bilden i butik när det är så mycket godtycklig bilbehandling och överdrivna färger som är aktiverat. Också detta har väldigt lite med teknik att göra utan handlar om vilka godtyckliga val varje tillverkare gör.

 

Vänder man på frågeställningen och utgår från teknikens styrkor blir det lite annat. En bra LCD klarar att producera mer ljusstyrka, mer nits, än vad en OLED kan göra. Detta är en fördel ifall man tittar i ett ljust rum och dagtid samt prioriterar sådant som naturligt är en ljus bild, till exempel vintersport och TV-tittande som inte är filmer med mörka scener.

Så ur slötittarsynpunkt kan en LCD ha fördelar då den kan ge en mer passande bild för dagtid. På samma sätt kommer en OLED att vara det bättre valet när du sitter i mörkare rum med mysbelysning och koncentrerat tittar på film. Kontrastintrycket i en stämningsfull filmbild kommer att vara högre.


 

Så skillnaden kan vara allt eller inget beroende på hur man använder TV:n och vad du frågar efter. Ska vi dra till med något slags finger i vinden är LCD med IPS-teknik den lämpligaste för allroundtittande i ljusa rum där alla som tittar får en snarlik bild tack vare betraktningsvinkeln.

LCD med VA-teknik fungerar både i ljusa och mörka rum för både allround och film-tittande. Men bilden blir snabbt dålig i vinklar. OLED-TV har inte samma förmåga i riktigt ljusa rum som en bra LCD och är istället som allra bästa i det mörka rummet.

Hälsningar Thomas Ytterberg

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår