Spelrecension Hemmabio #10 2019

WOLFENSTEIN YOUNGBLOOD

”Nu ska det dödas nazister på löpande band”

Annons:

 

Nazistdödaren BJ Blazkowics är tillbaka, eller ja, hans högst dödliga avkomma är, i form av två superkaxiga, redigt vapendugliga tonårsdöttrar vid namn Soph och Jess. Likt sin far hatar de såklart nazister och trots att de har fått smaka på det ett skönare och friare liv i ett fritt Amerika, har pappa BJ ständigt hållit systrarna tränade i allehanda vapenkunskap och krigsteknik. Året är 1980 och pappa BJ försvinner spårlöst. Då tvingas döttrarna ta sig till Europa, med start i Paris för att leta efter honom. Ett Europa som fortfarande står under nassekontroll blir en utmärkt grogrund för systrarna att använda sina förmågor i, för nu ska det dödas nazister på löpande band.

 

Wolfenstein har på senare år blivit känt för snabb action och rappt tempo, men när Machine Games slår sig ihop med den utmärkta stealth-action-studion bakom Dishonored-serien, Arkande studios vankas mer eftertänksam och taktisk co-op. För första gången i Wolfenstein-historien får vi ett renodlat samarbetsspel. De båda systrarna besitter visserligen några skillnader i förmågor men alla vapen vi hittar kan användas av båda två, och därför kommer spelupplevelsen att bli ganska lik oberoende av vem du spelar. De främsta spelmomenten som gör detta till ett spel fokuserat på samarbete är det uppenbara, något krystade systemet där du kommer till en dörr som kräver två personer för att öppnas, inte direkt överraskande.

Det finns emellertid också ett mer spännande system där du boostar din medspelare i tuffa situationer med något du på förhand kan välja, antingen liv eller armor. Soph och Jess delar dessutom liv, vilket gör att om en av er faller, så förlorar ni ett gemensamt liv om ni inte hinner hjälpa den andra upp. När liven tar slut tvingas ni starta från början av banan igen. Det gäller alltså att var alerta, och att hjälpa varandra att resa sig när livsmätaren börjar närma sig noll.

Allt från bandesign till grafik och kontroll är riktigt bra, musiken och humorn är lika hård som vanligt. Systrarna må vara unga och stundtals ganska irriterande, men det är ändå något som får mig att gilla deras jargong överlag. Vidare är vapensystemet med mängder med uppgraderingar riktigt kul att pyssla med och fienderna är emellanåt väldigt utmanande om du inte attackerar med rätt vapen och taktik.

Trots en del krystade coop-element lyckas duon Machine Games/Arkane Studios göra ett ösigt och underhållande kooperativt action-FPS, som passar utmärkt på stor skärm med schysst hemmabio-ljud.

Ni vet ju vad som sägs! Ska du döda nazister, gör det på minst 100 tum, i 4K och 60 FPS på Xbox One X. Det är sen gammalt.

 

 

WOLFENSTEIN YOUNGBLOOD

 

Genre: FPS
Utvecklare: Arkane Studios, Machine Games
PEGI: 18
Testat på: Xbox One X

Spelglädje 8/10
Grafik 8/10
Ljud 8/10
Online 8/10

Totalt 8/10

 

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår