Kontakten Hemmabio #9 2018

DUK FÖR LJUST RUM?

Har precis lagt min gamla projektor åt sidan till fördel för en Epson TW9300W. Vilken skillnad på bild!

Annons:

Fråga:

Nu blir det roligare att plöja lite film i sommar. Dessvärre behöver jag även byta duk. Har haft en vit Kingpin sedan inköpet av min förra proj, en e900.

Har ett vardagsrum med vita väggar och vitt tak och med fönster på ena sidan. Ser nästan uteslutande på film på kvällen med persiennerna nere.  Det blir dock inte speciellt mörkt.

Har kollat runt lite förstått att grå duk ger bättre svärta, men sämre vitt. En React har jag fått förslag på att inhandla. Då gäller det motordrivet. Den ligger på i runda slängar 20 laxar. Vad tycker ni? Har även UHD-spelare med filmer. Tycker dessvärre inte det ser bättre ut än vanlig Blu-ray. Antar duken sätter begränsningen här. Jag vill ha mer svärta och mer detaljerad bild.

Vad kan ni rekommendera med min uppsättning. Ska jag satsa på en React, eller finns det andra dukar som är mycket bättre än min Kingpin, fast billigare än Reacten? Finns det fallgropar med att köpa begagnat, mer än exempelvis att duken är vågig?

Ge mig gärna lite råd och idéer. Tycker 20 000 är max, gärna mindre. Har inte kunnat jämföra Reacten på plats i butik. Är den ett måste för att få ut max av projektorn, och även få lite tryck i bilden och gärna lite wow med tillhörande glädje?
Vore tacksam för svar. Och tack för en bra hemmabiotidning. 
Mattias, Västervik

Svar

Hej Mattias!

Den grå duken hade en funktion för kanske tio år sedan på den tiden när projektorerna hade såväl låg ljusstyrka som lågt kontrastförhållande – och därmed grådassig svärta. Då använde man den grå duken i ett kolsvart rum för att bättra på den grådassiga svärtan med dåtidens projektorer. Att bilden blir mörkare (eftersom duken är grå och absorberar ljus) var acceptabelt för att du redan sitter i ett mörkt rum och ögonen därför stör sig på den dåliga svärtan.

Denna användning missuppfattas ofta när en grå duk kommer på tal. Din situation är helt annorlunda. Du har en hyfsat ljusstark projektor i ett hyfsat ljust rum. Problemet är inte TW9300-projektorns dåliga svärta (tvärtom), utan att ljuset från rummet bleker ur bilden och förstör den kontrast som Epson-projektorn faktiskt kan ge. Då kommer en grå duk endast att minska den styrka projektorn har i det läget, nämligen att lysa starkt och tydligt i ett ljust rum. Eftersom dina ögon anpassar sig för det ljusa rummet och vill ha en ljusstark bild blir en grå duk inte en förbättring, utan en försämring.

En högkontrastduk som React använder olika optiska lösningar i dukmaterialet för att rikta och reflektera ljuset i vinkel. Ljus från sidorna studsar mot sidorna istället för att bleka ur bilden. Ljus från projektorn studsar mot betraktaren. Detta är en bra lösning för ljusa rum, men är heller inte utan nackdelar. Duken kan upplevas som ”glittrig” och du får ofta ljusbortfall mot hörn och kanter. Ljuset blir ojämnt över duken. Högkontrastdukar har på grund av hur de riktar om ljuset också krav på hur du projicerar. Du bör ha ett längre avstånd mellan duk och projektor för att undvika att bilden blir ojämn i ljusstyrkan.

Rekommendationen för React är att man har såväl projektorn som din soffa på ett avstånd om dubbla dukbredden. Så fyra meter från en 90-tumsduk som är två meter bred. Gärna mer. Tänk att ljuset studsar som en boll mot en vägg. Använder du lens shift och har projektorn väldigt högt eller åt sidan kommer ljuset studsa som projiceringen ser ut. Detta med glittret och ljusbortfallet gör att högkontrastdukar inte alltid uppskattas av alla eller ens kan användas. Här har jag personligen sett en och annan lösning med React-duk där bästa bilden uppstår om man ligger ned på golvet vid sidan av soffan. Därför att man inte tänkt på hur duken och projektorn samverkar i fråga om ljuset.

Med en budget på 20 000 kronor finns det möjlighet att titta på riktigt effektiv mörkläggning för rummet. Då har du löst grundproblemet där en specialduk ofta blir en kompromiss. Här finns inga rätt eller fel, inga enkla eller färdiga svar för vad som passar just dig och ditt rum. Därför bör man besöka en handlare som kan demonstrera effekterna av hur olika dukar påverkar bilden.

Mvh Thomas Ytterberg

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår