Kontakten Hemmabio #9 2018

Fel fas?

Jag undrar hur man kan höra om det är fel fas i någon del av anläggningen? Vad ska man lyssna efter? Jag har läst att man kan använda sig av en faspenna. Hur fungerar en sådan och hur använder man den rent praktiskt? Spelar fasen verkligen så stor roll för ljudet? Med vänlig hälsning Johan

Annons:

Hej Johan!

Tack för din frågeställning, och för att du läser våra artiklar noggrant och reflekterar över våra tips och råd. Här kommer svar:

En faspenna kan se ut på lite olika sätt. Oftast är den orange eller röd (i Supras fall ljusblå), och innehåller ett batteri. Spetsen detekterar vilket av hålen i din väggkontakt som är kopplat till fasen (ofta brun ledare). När du sätter pennan vid det hålet kommer den antingen att lysa med ett rött ljus från spetsen eller ge ifrån sig ett ihållande ljud så länge du håller kvar spetsen. Flyttar du spetsen till det andra hålet upphör signalen.

Du kan också kolla fasen vid IEC-honkontakten i änden på din nätkabel. Europeiska apparater brukar vara kopplade så att du får rätt förhållande mellan fas (brun ledare) och nolla (blå ledare), om du får utslag på det högra rektangulära hålet i kontakten om du håller den så att jordkontakten (det mittersta hålet) är uppåt. Amerikanska apparater brukar vara kopplade med jorden på det vänstra. Börjar du så hittar du oftast rätt.

Det var den enkla versionen.

Vill du gå upp lite i svårighetsgrad bör du säkerställa att alla dina apparater i din anläggning är kopplade till en och samma fas i proppskåpet. Det finns nämligen skillnader i hur fasen är ”vinklad” mellan de olika säkringarna i skåpet, och använder du eluttag från olika säkringar, får du konflikter mellan de olika fasvinklarna när du strömförsörjer dina apparater. Nätdelarna börjar ”bråka” med varandra, och trivs inte riktigt ihop. Och – ja – allt detta kan DU faktiskt höra. Men hur?

En korrekt kopplad anläggning har en helt annan självsäkerhet i basfundamentet och dynamiken. Den låter både mer avslappnad och naturlig i sin framtoning, samtidigt som rytmer och fraseringar ”sitter” bättre. Klanger låter genast rikare och mer mättade, och du får ett lugn i återgivningen, även om du spelar musik med liv och driv. Det blir på inget sätt ”slöare”, utan bara tydligare. Rock låter rockigare, ballader låter vackrare, och så vidare.

Svaret på din sista fråga torde därmed vara besvarad. JA, fasen spelar verkligen så stor roll för ljudet. Prova så ska du få höra. En faspenna kostar inte mycket. Du hittar den i elektronikhandeln.

Har du apparater med fast nätsladd finns slutligen ett litet ”hemma-trix”: Koppla in apparaten och slå igång den. Känn sedan lätt med baksidan av fingrarna längs apparatfronten. Slå av apparaten igen och vänd på stickproppen i eluttaget, och upprepa proceduren. Det läge som får dina små hår att resa sig och ge din hud en lite statisk känsla är fel fas. Koppla tillbaka igen och notera hur fenomenet antingen minskar eller helt försvinner. Fel fas ger mer spänning i chassit, och en apparat som får jobba ”bak-och-fram”, rent elektriskt. Det låter sämre. Och det är ju helt onödigt, eller hur?

Hoppas du hittar rätt, och god lyssning hälsar Ludwig 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår