filmrecension tv-serier

HIS DARK MATERIALS

I en värld lik vår egen men med betydande skillnader manifesterar sig människosjälen genom ett djur, eller daimon som de kallas, vars identitet är flytande fram till puberteten.

Tv-serien av Jack Thorne (manus) är baserad på Philip Pullmans magnifika romansvit där fantastiskt språk, mäktigt världsbygge, fascinerande karaktärsporträtt, rikt idéinnehåll och en stark underström av religionskritik smälter samman till en av det senare 1900-talets verkliga klassiker.

Det senare ledde till att filmatiseringen The Golden Compass, baserad på den första delen i trilogin, utsattes för en hård kampanj av konservativa kristna i USA. Något som med största sannolikhet sänkte filmen och lade locket på för de planerade uppföljarna.

Eftersom det första avsnittet (allt som fanns tillgängligt vid pressläggning) är så oerhört lovande hoppas jag verkligen att det går bättre för HBO-serien som gör ett ännu bättre jobb med att fånga bokens stämning och texturer. 

 

HIS DARK MATERIALS, AVSNITT 1

 

FANTASY

Producerad: 2019

Format: SVOD 16:9 HD
Utgivare: HBO

Längd: Ca 60 min/avsnitt

Betyg 8

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår