Test Favoriter ur arkivet Hemmabio #8 2019

Platt svart pärla

Superdiskret och rakt på sak gör Philips OLED804 till ett utmärkt val för dig som vill ha OLED-bild och Ambilight.

Av Thomas Ytterberg

 

Philips starka sida har alltid varit förmågan att förenkla och paketera sina TV-apparater till något mer än bara bildpanel och enkla högtalare. Med funktioner framtagna från användarexperiment och inte minst funktionen med väggljuset Ambilight har de också tydligt egensinniga egenskaper. Och många människor upplever Ambilight som ett tydligt och starkt lyft för upplevelsen.

På senare år, i och med att varumärket Philips gick över till att styras av Hong Kong-baserade TP Vision, har en del av innovationerna från förr tonats ned. Det är mer en fråga om att rikta in sig till den användare som vill ha just funktionerna, inte är så noggrann med precisionen och även vill spara några slantar.

Där har man två tydliga inriktningar med både OLED- och LCD-apparaterna, där vi å ena sidan får rejäla och påkostade kompletta modeller med avancerade högtalarsystem och fokus på design, samt ett utbud av enklare, anonymare men ofta tacksamt prissatta modeller, likt OLED804.

 

Från 2018 fast med bättre processor

OLED804-modellen finns i 55 och 65 tum och följer upp tidigare års 902 och 803-modeller – alla 2019-modeller har en fyra som sista siffra i beteckningen – med just det senare. En avskalad och diskret TV där vi inte ens har Philips varumärke synligt på den tunna ramen. Det är i stort sett endast en skiva svart glas som producerar en bild som svarar mot allt det du räknar med hos en OLED.

Philips Signum finns fortfarande där och Ambilight-funktionen lyser åt sidorna och uppåt mot väggen. En variant är modellen med beteckningen OLED854. Skillnaden beskrivs som samma TV fast med olika medföljande stativ. 804-modellen har slanka fötter och 854 ett centralt placerad bordsstativ.

Rent tekniskt är det samma OLED-panel som 803-serien från 2018, dock med nyare elektronik och bildbehandling, något som kallas för tredje geneationens P5-processor. Oavsett exakt vad det är för skillnader märks detta som en förbättring i fråga om prestanda hos bilden. Reflexfiltret är annars samma blanka men ändå ganska effektiva variant som vi är vana med. Mycket är sig alltså likt vid första anblicken. Men när vi kollar närmare nickar vi nöjda åt förbättringarna.

 

Bättre kontroll över bilden

För det är just bilden, samt Ambilight-funktionen, som är allt och inget med 804-modellen. Det inbyggda högtalarsystemet är rent ut sagt meningslöst. Joxet fungerar för att förmedla röster. Sätter en burkig röst till bilden men inte mer. Ger ingen som helst kraft för film, musik eller mer detaljerad ljudlandskap. Vilket kanske är precis vad du behöver ifall du redan har ljudresurserna på annat håll?

Skillnaderna mot tidigare års modeller ligger i detaljkontrollen och kvaliteten hos bilden. Fabriksinställningarna på detta tidiga exemplar är även alldeles utmärkta. Vi har egentligen bara en avvikelse i färg när vi kör Film- eller ISF-lägena där starka nyanser av blått drar något mot pastell. Kanske det mest förlåtande felet av alla färgfel man kan drabbas av. Lite mer vykortsblått helt enkelt.

Och detta lever med i hela upplevelsen av bilden. Ja, du kan köra Livlig-läget och Sport-läget med allting galet överdrivet. Men vill du ha en normal och rimlig bild utan överdrifter lever modellen upp till de kraven och gör det direkt ur kartong med just ISF-lägena och Film-läget. Här ser vi inga problem nära svart med att bilden klipper nivåer eller är brusigt. Spelläget ger en latens på cirka 33 ms och utanför spelläget är det 73 millisekunder. Inte marknadens lägsta men heller inte störande hög latens.

 

Fungerar med 24p för film

Film och material i 24p flyter på precis som det ska. Vill du ha mer flyt kan du ändra i Rörelse-inställningarna till något annat än Film men då får du i stället problemet med en väldigt tydligt interpolerad bild som också har ojämna konturer. Det finns ingen variation som ”bara” tillåter lite mer mjuk bild. Det är antingen extra hackigt (Av-läget), så hackigt som det är filmat (Film) eller väldigt konstlad interpolering (alla andra) med den där märkliga ”slow motion, fast för snabbt”-känslan.

Och detta utmärker alla bildinställningarna vi har. Det finns inget som kan påverka bilden nämnvärt åt olika håll eller förändra bildens väsen på något sätt. Möjligtvis att Gamma-reglaget kan sätta en generell kontrastkaraktär mot en ljusare eller mörkare bild utifrån rummet du är i. Men drar vi i de andra reglagen är effekten heller inte allt för stor.

Philips driver OLED-panelen som en flexibel ljusventil. Är det ett litet område av bilden som är vitt kan detta vitt lysa väldigt starkt, långt över 400 nits. Är det ett stor område av ljusa nyanser, likt vintersport så sjunker ljusstyrkan drastiskt, kanske långt under 150 nits. Och reglaget som kontrollerar hur starkt OLED-panelen ska lysa heter Kontrast hos Philips. Se inställningarna för mer detaljerad beskrivning.

 

Som en gigantisk ljusventil

Vi kan öka Kontrast-reglaget och få ut mer ljus överlag, men inte på något effektivt sätt påverka panelens stora omväxlingar. Vi kan inte likt OLED från 2019 års LG-modeller i 9-serien, samt Sonys och Panasonics OLED styra över panelens beteende för en konstant jämnare ljusnivå.

Sänker vi Kontrast-reglaget under nivå 35 blir bilden också gradvis grönare och grönare, så vi kan inte riktigt dämpa ljuset för de mörkaste rummen. Istället blir det en ljusnivå som hela tiden skiftar i intensitet och kanske passar allra bäst för rum steget över mysbelyst.

Vilket i och för sig aldrig är fel om det är så du vill ha det. Särskilt när det ändå fungerar så problemfritt med såväl HDR som SDR, och ingenting egentligen är konstigt. Det är bara att vad du ser också är det du kan få. Du som söker efter och behöver detaljkontrollen över bilden kommer inte att komma så långt med Philips OELD804.

En sak vi saknar är tydlig information om inkommande signal. Allt vi får veta är namnet på Blu-rayspelaren eller anslutningen. Ingenting beskrivs om signalen, upplösningen, frekvensen eller det dynamiska omfånget. Vi vet att det är HDR tack vare en lite ruta i nedre högra hörnet precis när signalen ändras till HDR. Samt att bildstilarna döps om till HDR. Men inte mer än så.

 

Sammanfattning

Bilden som kommer är däremot alldeles utmärkt och har precis det du kan vänta dig av en OLED. Den skyhöga kontrasten hela vägen ned på pixelnivå. Check! Den djupa svärtan mot den blanka panelen. Check! Rimlig ljusstyrka för allt utom krävande ljusa rum. Check! Okey för att högtalarna i OLED804-modellen helt ärligt är usla. Fast det hade du kanske redan tänkt på?

Ambilight finns där. Android-systemet är rappt. Navigering i menyer är dock något omständligt där menyerna ofta täcker en för stor del av bilden. Som skrivet är detta inget för dig som vill fippla och detaljstyra allting. Men ett utmärkt alternativ för dig som inte vill annat än att tuta och köra med en bildkvalitet av den högre klassen.

 

 

Inställningar för Philips OLED804

De kompletta menyerna kan vara kluriga att finna första gången. Du når dem via fjärrkontrollens kugghjulsknapp som är i övre vänstra hörnet på fjärrkontrollen. Sedan ned till ”Vanliga inställningar” varpå menyn hoppar över till vänster sida. Där kan du byta bildstil för exempel Film eller ISF-lägen. Fast ingenting kan då ändras.

Istället måste du leta dig ned längre till ”Alla inställningar” som finns nedanför bild. Många steg, men systemet kommer ihåg senast valda meny vilket snabbar upp processen. Försöker du nå kugghjulet via Smart-systemet igång kommer du åt alla ändringar direkt, men kan då endast påverka Smart-systemets bildinställningar och inte hur bilden är på en HDMI-anslutning.

Likt tidigare Philips-menyer täcker dessa hela bildytan, men när du väl väljer att ändra något täcks endast den vänstra tredjedelen, vilket ändå kan täcka viktiga delar på testbilder. Menyn har viss inverkan på bilden då menyns rendering om 1/3-del av ytan påverkar ljusnivåerna för OLED-panelen.

 

Bildstil: Film, ISF Dag/natt samt även Personlig går att få till.

Färg: Låt stå på 50.

Kontrast: Här finns kontrollen över hur ljust OLED-panelen ska lysa när de lyser referensvit. Hur starkt den lyser varierar med hur mycket ljusnivå det finns i bilden, APL, Avarage Picture Level. Vi mäter vid 25 procents nivå som är typiskt för en film, samt vid 80 procent som mer är extremfallet för exempelvis vintersport med snöstorm. Reglagen ger som följer:

Kontrast

25% APL

80% Vitt

100

430 nits

220 nits

80

370 nits

190 nits

65 (förval)

320 nits

160 nits

50

270 nits

140 nits

35

220 nits

115 nits

20

170 nits

95 nits

10

105 nits

75 nits

0

100 nits

55 nits

 

För mysbelsyning siktar man som regel mot 120 nits, ljusa rum 200 nits och mycket ljusa rum 300 nits eller högre. Styrkan finns där överlag. 55 tums OLED804 tappar dock en del lyskraft när det är mycket ljus i bild och kan samtidigt vara för ljus i ett mörkt rum vid filmtittande. Se text för mer info. Sänker vi kontrastreglaget under 35 blir bilden gradvis allt grönare.

Skärpa: 2, sällan mer.

Ljusstyrka: Låt stå på 50. Ankrar svart i bilden mot svart hos TV:n. Reglaget är för grovt för att ge någon kontroll. Endast var tredje eller fjärde steg har effekt och då är denna effekt för stor.

 

Avancerat-menyn har det viktiga

Under Avancerat-menyn finns både användbara inställningar samt mycket som inte tillför något alls. Viktigaste är Gamma-reglaget för den allmänna karaktären och HDR Perfect vid HDR för att påverka tonemapping.

Avancerat/Färg har reglage för instrumentkalibrering. Det som är av intresse är Färgskala som bör stå på Normal vid SDR och Bred vid HDR-material mastrat för större färgrymd. Färgförbättring ska stå på Av.

Avancerad/Kontrast rymmer framför allt Gamma-reglaget som låter dig justera bildens kontrastkaraktär för ljusare eller mörkare bild efter rummet. Detta är användbart, till exempel en mörkare karaktär för filmtittande i mörka rum.

Kontrastläge: en slags styrning över hur bilden ska styra över hur panelen regleras i ljusflöde. Låt stå på Normal-läget då de andra lägena inte ger någon större effekt.

Perfekt Naturlig Verklighet: Styr hur SDR ska omvandlas till HDR. Något vi gärna undviker, men vill du är det bara att testa.

HDR Perfect: har betydelse för hur ljus bilden blir vid HDR och hur långt TV:n går i nyanser tonemapping. Av, Låg, Medel och Maximal ger tonemapping till lite mer än 4 000, 3 000, 2 000 respektive 1 000 nits. Ju tidigare du klipper nyanser, desto mer resurser frigörs för ljus HDR-bild.

Dynamisk Kontrast: Av.

Videokontrast: Låt stå på 100. Ska ankra vitt i bilden men du kan inte få fram nyanser ovanför referensvitt, utan TV:n klipper vid nivå 235.

Ljussensor: Kan användas för att anpassa ljusstyrkan på OLED-panelen efter rummet.

Avancerat/Skärpa/Ren bild innehåller ett extra skärpefilter kallat Ultra Resolution samt brusfilter under Ren bild. Normalt stänger man av dem då det blir överdrivna konturförstärkningar och brusfiltren får bilden att smeta i rörelser.

Avancerat/Rörelse innehåller Rörelsestilar som beskriver om och hur TV:n ska interpolera bilden. Av-läget innebär att exempelvis 24p reproduceras i 60 Hz och blir onödigt ryckigt. Film-läget återger 24p som det är filmat. Övriga lägen och alternativ ger tydligt interpolerad bild med väldigt mjuka rörelser och fel i bilden. Det finns inget sätt att göra Film-läget något mjukare.

Avancerat/Rensa bild är en funktion för att tvätta OLED-panelen om du får kvardröjande bilder. Panelen får vid fullt vitt i 400+ nits en tydlig förändring där den gradvis blir ljusare och ljusare sekund varje sekund. Efter ett par minuter minskar ljuset till max cirka 300 nits och vi får en tillfällig kvardröjning från testbilden. Detta jämnas ut efter ett par minuter.

Allmänna Inställningar/HDMI Ultra HD ger möjlighet att dels aktivera och stänga av (Standard) HDMI-kontaktens förmåga att ta emot signal med högre bandbredd (Optimal) likt för 4K/60-signaler. Orsaken till att man vill använda Standard-läget är för kompatibilitet med äldre bildkällor som bråkar med TV:ns nyare HDMI-kretsar.

 

 

De kompletta menyerna kan vara kluriga att finna då vi måste leta oss ned till ”Alla inställningar” som från början ligger så långt ned i inställningsmenyn att den inte syns i bild.

 

Fabriksinställningen är utmärkt hos flera av TV:ns bildstilar. Här finns inte så mycket att orda om utan det är rätt färger i Film- och ISF-lägena vilket också syns i praktiken. Viss pastellblå känsla där blått lyser starkare än det ska, vilket i praktiken är ett det minst störande färgfelet.

 

HDR-prestanda är mer noggrant jämfört med 2018-modeller. OLED804 tonemappar till ungefär 4000 nits. HDR Perfect-inställningen är den som påverkar nivån där vi kan välja mer ljus eller fler nyanser vid material som är mastrat för mer än 1000 nits.

 

 

Philips 55OLED804

Mått: Preliminära uppgifter: 1 228 × 713 × 280 (49) mm, 20 kg

Paneltyp: OLED, 3 840×2 160 pixlar, saknar 3D

Operativsystem: Android TV (Pie)

HDMI-anslutningar: 4

Pris: ca 20 000 kronor

Info: www.philips.se

 

PLUS

Utmärkt bildkvalitet

 

MINUS

Saknar en del valmöjligheter

 

SUMMA

Tuta-och-kör-OLED

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår