filmrecension

FOREIGNER: DOUBLE VISION: THEN AND NOW

Ibland har man bara fel. Hur man än försöker hävda sin ståndpunkt, så är det som att kroppen slår i handbromsen och låter meddela att kaptenshytten längst upp i skeppet är på väg åt fel håll.

Ett färskt exempel utgörs av Blu-rayskivan som innehåller konserten jag just håller på och recenserar. Jag ”visste” på förhand att jag skulle tvingas genomlida ett gäng uppsminkade föredettingar som med stela inövade leenden tvångsmässigt styltade ut på scenen i klubblokalen för lämplig pensionärsförening för att på kortast möjliga tid riva av sina gamla sedan länge uttjatade slagdängor till lika trötta men välmenande applåder från en hoper snustorra gamla handflator. Inte för vilt, för då kan kaffet och mandelkubben välta.

Ja, vi har ju sett exempel på detta när protes- och löstandsklubben tar på sig sina gamla galonkostymer och ger sig ut på ”återföreningsturné” en sista gång. Eller åtminstone näst sista…

Men…!

Så icke här! Inte ALLS, faktiskt. För även om det (brrr…) har gått F O U R T Y  F ’IN  Y E A R S sedan skivaffärsvältaren Double Vision nådde diskarna, så håller silverrävarna i Foreigner oväntat hög klass. Det har faktiskt gått hela 42 år sedan skivdebuten med albumet Foreigner.

Men just denna konsert, som tilldrar sig på grandiosa konsertlokalen the Soaring Eagle i Michigan, väljer att hylla uppföljaren genom att samla ihop både de aktuella bandmedlemmarna och originalmedlemmarna. Låtskrivaresset och gitarristen Mick Jones har varit med hela vägen, men i övrigt är listan med bandmedlemmar genom tiderna en enda lång kavalkad av storheter. Och många av dem är med på scenen.

 

 

Tillsammans bjuder de publiken på en sällsynt energiladdad och känslofull föreställning. Ja, visst har vi hört de gamla hittarna förut, men – erkänn – just på konserter kan det faktiskt vara en fördel. Varje enskild musiker spelar med glöd och passion, i kraft av den avslappning och säkerhet som bara kan uppnås genom flera decenniers utövande av musik tillsammans med andra.

Låt efter låt sitter som ett kassaskåp, och ändå svänger det fint. Ty Foreigners glada gäng älskar att spela, och det smittar av sig på publiken, som älskar sina nytvättade rockrävar tillbaka. Så nu har de alltså fått svar på sin gamla rockballadsfråga. ”I wanna know what love is – I know you can show me…”. För den lika nytvättade publiken kan vartenda ord i låttexterna, och de strålar och dansar sig igenom kvällen så inlevelsefullt att jag inser att kaffetermosarna och mandelkubbsleveransen aldrig ens var aktuella.

Jag hade fel. Härligt fel. Vilken skön känsla. 

 

FOREIGNER: DOUBLE VISION: THEN AND NOW 

 

LIVEKONSERT

Producerad: 2019

Format: BD 2,35:1, DTS HD MA 5.1 24/96, PCM 2.0 24/96

Utgivare: Earmusic

Längd: 100 min

 

Filmen 8

Bilden 8

Ljudet 9

Extra (Bonus CD!) 8

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår