Film

The funhouse - härlig 80-talsskräckis!

Ett förrädisk besök i ett minst sagt halvsjaskigt, kringresande nöjesfält som kommit till stan.

 

Tonårstjejen Amy (Elisabeth Berridge) smiter ut för att träffa pojkvännen Buzz (Cooper Huckabee), bästa kompisen Liz (Largo Woodruff) och hennes kille Richie (Miles Chapin). Tillsammans besöker de ett halvsjaskigt, kringresande nöjesfält som kommit till stan.

Gänget röker på och flamsar runt. Strax innan stängningsdags bestämmer de sig för att gömma sig i spökhuset och tillbringa natten där. En tivolianställd i Frankenstein-mask visar sig vara en vanställd galning. Tonåringarna ser honom brutalt mörda en spåkvinna efter en misslyckad sexstund och flyr i panik. Men spökhuset är tillbommat och de kan inte komma ut.

The Funhouse (1981) tillhör mina verkliga 80-talsfavoriter och är ett bortglömt, sorgligt underskattat litet genremästerverk. Tobe Hooper (Motorsågsmassakern) skapar mystik, spänning och en påträngande intensitet i denna i grunden rätt banala och förutsägbara story som genomsyras av en överraskande kuslig atmosfär.

Legendariske Rick Baker (En amerikansk varulv i London) har gjort effekterna. Han skulle också först spela ”Monstret”, men mördaren gestaltas istället av steppdansören och mimaren Wayne Doba som senare kom att spela clown i Scarface (1983).

På 80-talet hamnade The Funhouse på den ökända ”Video Nasty-listan” och blev totalförbjuden. Distributören slapp åtal, antagligen för att den brittiska censuren misstog filmen för Last House on Dead End Street (1977) som även getts ut på video med titeln The Fun House. Hoopers pärla släpptes oklippt på video 1987 och på dvd 1999.

 

//Thomas Nilsson

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår