filmrecension Hemmabio #8 2020

COLOR OUT OF SPACE

VISUELLT ANSLÅENDE LOVECRAFTFILM

Annons:

När Richard Stanley i ett knökfullt konferensrum under festivalen NecronomiCon Providence 2017 berättade om planerna på att filmatisera Howard Phillips Lovecrafts bästa historia “The Colour Out of Space” vågade jag knappt hoppas på att detta ambitiösa projekt skulle ros i hamn.


COLOR OUT OF SPACE 1

Stanleys karriär har ju haft en allt annat än spikrak framåtrörelse efter genombrottet med den kultförklarade Hardware som 1990 gick i bräschen för censurens (förvisso utdragna) avskaffande i Sverige. Dust Devil klipptes om till oigenkännlighet av finansiärerna inför premiären och från drömprojektet The Island of Doctor Moreau sparkades han från efter två dagar. Sedan blev det mest dokumentärer kombinerat med ockulta efterforskningar för Stanley under många år, vilka nu senaste ledde till filmen The Otherworld.

 

Så döm om min förvåning när Color Out of Space dök upp förra året och fick ett genomgående entusiastiskt mottagande. Det förtjänar filmen ,som visar att Stanley under sin tid i vildmarken inte tappat något av sin känsla för visuellt berättande. Snarare är det så att han förfinat vad som redan fanns där. Om han bara hållit fast vid det mörka och relativt dämpade anslag som ramar in den tragiska berättelsen om familjen Gardner och deras möte med en färg bortom tid och rum hade det här fått omedelbar klassikerstatus i min bok. Efter en stark inledning blir det tyvärr snabbt tydligt att Stanley inte riktigt har samma grepp om personregi som han har om skräckmästaren Lovecraft.


COLOR OUT OF SPACE 2

Effektivt tecknade karaktärsporträtt står jämsides med scener som slår över i ganska klumpig komedi emellanåt, vilket inte direkt gör filmen några tjänster. “The Coulour…” är ju det närmaste Lovecraft kom att skriva en proletärroman och den strama tonen hade varit att föredra framför en del av de plojigare inslagen. Mot slutet återtar man lyckligtvis en del förlorad mark när tragedin kulminerar i ett crescendo av färg och verklighetsförvrängning då författarens kosmiska perspektiv och regissörens bildsinne blommar ut i skön förening.

Rykten om att Stanley härnäst ska ta sig an “The Dunwich Horror” har cirkulerat ett tag. I nuläget kan vi såklart inte annat än hålla tummarna och skicka en bön till de äldre gudarna att detta verkligen blir av. 


COLOR OUT OF SPACE 3


COLOR OUT OF SPACE

SKRÄCK

Producerad: 2019

Format: BD 2.35:1, DTS HD-MA 5.1, DD 5.1

Utgivare: Nonstop Entertainment

Längd: 111 min

 

Filmen 7

Bilden 8

Ljudet 8

Extramaterial -


Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår