Film tv-serier Favoriter ur arkivet Hemmabio #3 2020

THE OUTSIDER

Otäckt lyckad King-rysare

Annons:

 

Stephen Kings produktivitet är imponerande, men kvantitet är inte likvärdigt med kvalitet.

Som författare har han alltid varit ojämn.

Allra skickligast är han på att teckna mångfacetterade, levande personporträtt av småstadsmänniskor och skildra hur deras vardag slås sönder av en utomstående, ondskefull kraft gestaltad av diverse olika skepnader. Sämst är King på att skildra ren skräck. Det slutar oftast med en urspårad, överbombastisk upplösning som inte sällan utmynnar i ett besviket ”Jaha?”.

Kvaliteten på filmatiseringarna av Kings böcker har varierat rejält – en handfull bra historier har blivit riktigt lyckade, men de flesta har kollapsat totalt när berättelserna klätts i bilder. Kings berättande fångas allra bäst i miniserier. Långfilmsformatet blir för snävt och för ytligt för hans omfångsrika narrativ.

 

 

Trots ett fånigt slut är Outsidern en av Kings bästa romaner på många år. Det var förstås givet att boken också skulle filmas. Lyckligtvis valde man att berätta den som en miniserie. Med tio avsnitt slipper man stressa fram kompromisser och kan ta god tid på sig att utveckla både karaktärer, miljöer och undertext.

Storyn tar avstamp i en sömnig amerikansk småstad. Här hittas en 11-årig pojke brutalt skändad och mördad. Alla bevisen – fingeravtryck, DNA och mängder av vittnen – pekar på att gärningsmannen är Terry Maitland (spelad av Jason Bateman som dessutom regisserat delar av serien).

Chocken blir överväldigande, familjefadern Terry är känd och omtyckt i Flint City för sitt engagemang som basebolltränare för stans juniorlag.

 

 

Men Maitland svär sig oskyldig.

Han påstår sig ha besökt en konferens i en annan stad när brottet begicks, något som också flera vittnen och ett nyhetsinslag i lokalteve kan bekräfta. Myndigheterna, med polisens utredare Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) i spetsen, är övertygade om att de fångat rätt man, men tvingas snart konstatera att fallet håller på att krackelera. Förvirringen blir stor när bevisen för att Maitland uppenbarligen befunnit sig på två platser samtidigt börjar samlas på hög.

Berättelsen börjar som ett kriminalfall á la True Detective, men utvecklas snart till ett övernaturligt drama. Privatdetektiven Holly (Cynthia Erivo) kopplas in och upptäcker fler liknande fall.

Den gemensamma nämnaren tycks vara ”El Chuco” – en mytomspunnen mexikansk spökfigur som sägs livnära sig på barnblod, sorg och elände. Just den delen får historien att svaja lite, men som helhet är det en sällsynt lyckad filmatisering av en spännande King-roman. Otäckt, påträngande och välgjort med många bra skådisar.

 

THE OUTSIDER


TV-SERIE/DRAMA/SKRÄCK

Producerad: 2020

Format: SVOD 16:9 HD

Utgivare: HBO Nordic

Längd: ca 50 - 60 min per avsnitt

 

Betyg 7

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår