filmrecension tv-serier Hemmabio #11 2020

THE THIRD DAY

Psykologiskt, experimentellt och alldeles delikat

Annons:

 

Sam (Jude Law) anländer till en ö utanför den brittiska kusten, på jakt efter svar om en ung flicka som farit illa. Ön bebos av en församling som följer en keltisk gud med djuroffer och fruktbarhetsritualer.

The Third Day hymlar inte med sitt upplägg, detta är tydligt inspirerat av The Wicker Man som så mycket annat. Men istället för att intressera sig för det extroverta vänder man kameran inåt. Sam är sönderriven av sorg och misslyckanden, en trasig individ med en latent psykos runt hörnet. När han konfronteras med öns märkliga tillvaro och koppling till hans egna förflutna brister något.

 

 

Denna psykologiska skräck skildras med stor känsla. Law är mer eller mindre konstant i fokus under seriens första hälft, där han pendlar mellan eufori, ilska och fasa. Bild och ljud används flitigt för att förstärka dessa sinneslägen. Vare sig det är blåstick, förhöjd kontrast eller förskjutet perspektiv får man en känsla av att vandra som i trans genom tillvaron.

Det är snyggt och suggestivt, där det laddar en stundtals ganska nedtonad brittisk tv-realism med ett latent hot. Manus är av det slag som ställer mer frågor än det ger svar och leder fram till en halvtidsfinal som sluter ett spår och öppnar ett par nya.

 

 

Serien har ett upplägg med en första del, Summer, om tre avsnitt, följt av Winter om ytterligare tre avsnitt. Här anländer en kvinna till ön senare med sina barn. Det är uppenbart att någon slags kataklysm inträffat i samhället, som nu är delvis förfallet och beprydd av grotesk ikonografi.

Dessa båda delar av serien bryggas av ett live-event, Autumn, som sändes på nätet. Här följer en kamera Jude Law och andra i realtid under tolv timmar under förberedelserna för någon slags ritual. Det är experimentell slow cinema av ett slag man sällan ser, där Law bland annat gräver ett hål i cirka en timme. Samtidigt olidligt och hypnotiskt i en udda kombination, en upplevelse att ha i bakgrunden under en dag.

The Third Day är en märklig och annorlunda produktion, på samma gång spretig, ambitiös, snygg, oförklarlig och fascinerande. Den kommer inte passa alla, men det hedrar HBO att släppa produktioner av detta slag, som tänjer på gränserna och inte bara följer någon algoritm om att stryka publiken medhårs. Avig streaming är det nya svarta.

 

THE THIRD DAY

 

THRILLER

Producerad: 2020

Format: 16:9 HD, Dolby Stereo

Utgivare: HBO Nordic

Längd: 1080 min

 

Betyg: 9

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår