Film Hemmabio #11 2020

VIRUS

Ett virus, skapat av den amerikanska militären, utplånar nästan hela mänskligheten när ett transportplan kraschar och orsakar en dödlig pandemi.

Annons:

Drygt 800 människor tar sig till en forskningsstation i Antarktis eftersom viruset inte klarar extremkylan.

Bland de överlevande finns en grupp vetenskapsmän, en galen general (Henry Silva) och dennes soldater. Tillsammans måste de försöka hitta ett botemedel och rädda det som finns kvar av världen.

Virus (1980) är en stjärnspäckad, påkostad och rafflande katastroffilm som blir lite extra otäck i dessa tider. Filmen (som också heter Day of Resurrection) regisserades av Kinji Fukasaku (Battle Royal) och var vid premiären den dyraste japanska film som någonsin gjorts.

Bland stjärnorna syns bland andra Glenn Ford, George Kennedy, Olivia Hussey, Robert Vaughn och Sonny Chiba – och legendariske Bo Svenson.

– Det var en händelserik inspelning, säger Bo i telefon från Los Angeles och har många historier på lager.

– Vi befann oss på ett svenskt fartyg med svensk besättning, Lindblad Explorer. På julaftonsmorgon 1979 gick vi på grund vid Sydpolen. En undervattensvulkan hade rest sig precis framför vår båt och bröt kölen. En rysk bogserbåt kom till undsättning, men eftersom jag bodde i USA vägrade ryssarna låta mig gå ombord. Vi som blev kvar på den halvt kapsejsade Lindblad korkade upp champagne, drack Dom Pérignon och blev bra på örat, skrattar Bo.

– När jag skulle åka tillbaka till Sydamerika fick jag skjuts av en chilensk ubåt från Andra världskriget.

Innan dess hade man filmat vid Sydpolen där Bo både badat och klappat en sjöleopard.

– Jävlar, vilken bjässe! Men han tappade intresset för mig. Jag såg väl inte ut som en pingvin.

Filmens producent, Haruki Kadokawa, var då en av Japans rikaste män och satsade egna pengar i produktionen.

– Kadokawa var en underlig man, men vi kom bra överens. Han gillade mig. Jag var märkligt nog den ende av skådisarna som var inbjuden till galapremiären i Tokyo. Min familj och jag fick bo på stans lyxigaste hotell i en vecka. Men barnen tyckte det var överdrivet mycket betjänter överallt – och extra pinsamt att det fanns betjänter till och med inne på toaletterna.

När Bo skulle flyga hem fick han en present av Kadokawa.

– Jag öppnade lådan strax innan landning och fick en chock. I asken låg 50 000 dollar i hundradollarssedlar. Jag insåg att tullen skulle ha synpunkter på detta, så jag portionerade ut pengarna bland ungarnas kläder och väskor. Och det gick vägen.

Samme Kadokawa hamnade i början av 90-talet i fängelse, dömd för att ha beordrat sin fotograf att smuggla in kokain till honom från USA.

– Det är väldigt märkligt att du ringer nu och pratar om Virus. Jag håller faktiskt på att förhandla om att köpa rättigheterna till just den filmen. Men det går trögt, så vi får se vad som händer.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår