filmrecension Hemmabio #12 2020

DOCTOR DOLITTLE

Han talar med djur!

Annons:

En dvd-utgåva som presenterar huvudfilmen komplett med musikalisk ouvertyr, bibehållen paus i mitten och utgångsmusik gör mig såklart vänligt stämd från första början. 

En sedvänja fler än Quentin Tarantino borde plocka upp nu när man kämpar med att göra biobesöken unika på olika sätt. Jag menar, dricka vin och äta när man ser på film kan man bevisligen göra även hemmavid.

Dolittle har länge varit min hjälte och det tack vare Richard Fleischers film från 1967. Rex Harrison är kongenial i sin tolkning av den djurvänlige barnboksfiguren skapad av Hugh Lofting.

Sångnumren är charmerande, The Vegetarian är väl i princip signaturmelodin till mitt liv, och scenografin är drömsk och färgstark på det där sättet som musikaler från den här epoken alltid lyckas vara.

Med tanke på hur gott renommé filmen har är det rätt svårt att föreställa sig hur hårt den floppade när det begav sig. Men så var den också den dyraste musikalen som spelats in. Den övertrasserade dessutom sin budget gånger tre på grund av diverse missöden kopplade till fyrfota djur med egna idéer och tvåbenta dito som insisterade på ominspelningar av sångnummer.

Producenten Arthur P. Jacobs kunde trots den dåliga biljettförsäljningen följa upp med inte helt obekanta Planet of the Apes som ger en, låt oss säga, lite mörkare bild av relationerna mellan människor och andra djur.

Den här digitalt restaurerade utgåvan får såväl färger som bildskärpa att stå ut och toppbetyget känns välförtjänt. Så oavsett om man är ett gammalt fan eller stiftar bekantskap med världens främste djurläkare för första gången, är det här ett bra tillfälle. Bifogade dokumentären Rex Harrison: The Man Who Would Be King är av lite äldre snitt med svajig bild men likaledes sevärd.


 

DOCTOR DOLITTLE

ÄVENTYR, MUSIKAL

Producerad: 1967

Format: DVD 2,20:1, DD 5.1

Utgivare: Studio S

Längd: 151 min

Filmen 9

Bilden 10

Ljudet 9

Extramaterial 6

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår