filmrecension Hemmabio #12 2020

BORAT: SUBSEQUENT MOVIEFILM

Härliga pinsamheter & tveksamma kompromisser

Annons:

 

Det är 16 år sedan den första filmen om Borat kom, men det känns nästan som ännu längre sedan. Det är en helt annan värld idag, inte bara på den geopolitiska arenan, men också vad gäller mediedebatten.

Sacha Baron Cohens provokativa humor har hunnits ikapp av den populistiska politiska utvecklingen, där många yttrar samma saker som han gjorde fast med verklig övertygelse. Det märks att Cohen funderat över detta och Borat: Subsequent Moviefilm får ett delvis annorlunda upplägg än sin föregångare.

Det här är en film som visserligen vill tillfredsställa fansen, men som också har en ambition att berätta en egen historia och vara en politisk kommentar. I fokus står Borats dotter Tutar, utmärkt spelad av Maria Bakalova. Hennes resa att gradvis förstå hur hon illa hon behandlats av gamla traditioner är stundtals förvånansvärt ömsint.

På ett liknande sätt förmår Cohen både att driva med typiska rednecks (som tycker att demokrater är värre Covid-19) men visar också hur schyssta de är när de hjälper honom att leta efter sin dotter.

Insprängt i detta finns många roliga scener, som när Tutar svalt en kakdekoration i form av en plastbäbis och går till en kristen anti-abortklinik för att få ut den. I likhet med mycket av Cohens komik fungerar filmen bäst när den är så pinsam att man nästan inte vågar titta.

I slutändan blir filmens splittrade fokus ändå ett problem. Det är ingen slump att en ny Borat kommer ett valår och filmen spenderar en hel del tid på att attackera Trump/Pence. Problemet med detta är förstås att det gjorts förut och är som att spela mot öppet mål. Dessutom är det svårt att få något att fästa eller riktigt uppröra här längre.

Mitt under inspelningen kommer pandemin in i bilden och det märks hur filmen anpassas på stående fot. Men Borat som jagar Coronavirus med en stekpanna är knappast någon höjdpunkt i Cohens komik.

Det finns också ett problem med autenticiteten, där man hela tiden frågar sig vilka av filmens inslag som är regisserade snarare än halvdokumentära pranks. Det har framkommit att vissa offer (som de gamla judiska kvinnorna) är helt införstådda med vad som sker, vilket förtar en hel del av den udd karaktären lever på.

Cohen har fortfarande en stor komisk talang i enstaka scener, men tonträffen i denna nya Borat skorrar lite väl mycket.

 

BORAT: SUBSEQUENT MOVIEFILM

KOMEDI

Producerad: 2020

Format: SVOD 16:9 HD, Dolby Stereo

Utgivare: Amazon Prime

Längd: 96 min

Filmen: 6

Bilden: 8

Ljudet: 8

Extramaterial: 1

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår