filmrecension tv-serier Hemmabio #3 2021

TUNNA BLÅ LINJEN

"Serien har med all rätt hyllats för att vara sällsynt realistisk och trovärdig. "

Annons:

TROVÄRDIGT, MEN SMÅTRÅKIGT OM POLISENS VARDAG


Cilla Jackert, som ligger bakom dramat, har i intervjuer sagt att hon jobbade med research i fem år innan hon började skriva serien. Det märks tydligt. Att hon även säger sig ha inspirerats av klassiska Spanarna på Hill Street gör inte saken sämre.

Skildringen av en grupp poliser och deras vardag i Malmö är så långt ifrån Beck och traditionella snutserier man kan komma. Här finns inga frånskilda och alkoholiserade kommissarier, mystiska seriemördare eller spektakulära bankrån. Istället får vi se hur poliserna stångas med ”vanliga” fall: försvunna barn, langning, gängbrottslighet, kvinnomisshandel, falsklarm och våldtäkt. Det är stökigt, stressigt och inte särskilt glamoröst.

 

 

Det mesta känns övertygande, men det svajar betänkligt och blir lite för mycket amatörteater ibland, både i fråga om skådespeleri och dialog.

En annan sak som också genomgående stör är att tonen ofta blir lite för mästrande och ”skriva på näsan”-uppfostrande, särskilt när serien tar sig an politiskt laddade sociala frågor.

I centrum står Sara (Amanda Jansson), en nyutexaminerad och fortfarande smått naiv polis som dessutom är nyinflyttad från Norrland och som försöker hitta sin plats i livet på mer än ett sätt. Även hennes kollegor kämpar med att hålla isär jobb och privatliv. Alla ruvar de också på större eller mindre hemligheter och problem.

Serien har med all rätt hyllats för att vara sällsynt realistisk och trovärdig. Kanske är det just därför jag har så svårt att engagera mig. De tio avsnitten känns för splittrade och episodiska. Det blir små nedslag här och där. Än är det larm om skadegörelse här. Än rapporteras det om fylleri och självmordsförsök där.

 

 

Visst, det är så polisens vardag ser ut. Men jag saknar en tydlig, dramatisk röd tråd som får mig att vilja titta vidare. Just för att det är så realistiskt känns det som att se på Norrmalmspolisen eller någon annan av alla dessa reality-serier som visas var och varannan kväll.

Verkligheten överträffar alltid dikten, brukar det heta. Men ibland behöver vardagslivet få lite extra färg, krydda och spänning. För mycket realism blir sällan riktigt bra underhållning. Det blir tyvärr lite enahanda och småtråkigt när dokumentärkänslan får ta över så mycket som här. 

TUNNA BLÅ LINJEN

 

DRAMA

Producerad: 2021

Format: SVOD 16:9 HD

Utgivare: SVT Play

Längd: Ca 52 min/avsnitt

 

Betyg: 5

Annons:

Bild: SVT

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår