filmrecension tv-serier

ESTONIA – FYNDET SOM ÄNDRAR ALLT

Även om jag läst och sett en hel del om Estoniakatastrofen under åren har den en osviklig förmåga att gripa tag på nytt.

Annons:

 

FOLIEHATTAR PÅ!

Det finns något så hjärtskärande i de människoöden som uppstod den där stormnatten på Östersjön. Grupper av halvt medvetslösa människor i vattenfyllda livflottar som försöker hålla värmen tillsammans. Mamman vars barn inte orkar klättra i det kraftigt lutande trapphuset.

Henrik Evertssons dokumentär Estonia – Fyndet som ändrar allt fångar denna aspekt genom ett antal intervjuer. De överlevande har nu hunnit reflektera i 25 år kring vad som inträffade. Hur har liv förändrats? Vad hade kunnat vara?

Men även om dessa perspektiv har en kvalitet är de vittnesmål som lämnas vaga och motsägelsefulla. Även under de bästa av omständigheter är det svårt att lämna bra uppgifter kring kaotiska och våldsamma händelser. Lägg på ett halvt liv och ett massivt spekulerande så blir situationen inte bättre.

Evertsson fascineras dock oupphörligen över allt som går emot haverikommissionens version. Var det kanske något i vattnet bredvid båten? Gick allt mycket fortare än vad som rapporterats? Steg för steg byggs det upp ett nät av indicier. Var för sig är de svaga, men tillsammans syftar de till att ge en bild av att det är något konstigt kring förlisningen.

Detta sätt att argumentera är klassiskt för konspirationismen. Inget egentligt stöd för de egna teorierna förs fram. Istället går allt ut på att ifrågasätta den officiella historien, i syfte att skapa det luddiga utrymme där konspirationen kan existera.

Evertsson lanserar sedan sitt trumfkort. Han har hittat ett hål i sidan på Estonia. Detta är onekligen intressant och kommer att utredas, men det är ingen smoking gun för någonting i dokumentären. Estonia kan ha slagit i en sten på botten. Estonia kan ha skiftat på den sluttning hon ligger. Olika förklaringar påpekas, men Evertsson lyssnar inte på det örat. Han berättar heller inte i filmen om andra mindre hål han också hittat. Det passar inte hans historia.

Att ifrågasätta makten är en av journalistikens huvuduppgifter, men det måste göras med omdöme. Det odlas i konspiratoriska kretsar ett förakt för kunskap och kritisk rationalism som är problematiskt. Verkligheten blir snart en illusion, bakom vilken det riktiga spelet pågår.

Estonia - Fyndet som ändrar allt skapar ingen förståelse eller kritik av värde. Den bidrar bara till ett djupare brus. Att en sådan film belönades med stora journalistpriset är en skamfläck för alla involverade.

 

 

ESTONIA – FYNDET SOM ÄNDRAR ALLT

 

DOKUMENTÄR

Producerad: 2020

Format: SVOD 16:9 HD, Dolby Stereo

Utgivare: Dplay

Längd: 236 min

 

Filmen: 4

Annons:

discovery+

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår