filmrecension Hemmabio #3 2021

RAISED BY WOLVES – SÄSONG 1

Det är sent på jorden. I en inte alltför avlägsen framtid har ekologisk kollaps och krig fört mänskligheten nära utplåning.

Annons:

FAR ÄR RAR, MOR MÖRDAR

 Striden som den presenteras här har stått mellan en livskraftig Mithraskult och ateister. De människor som finns kvar ser flykt och kolonisation av andra planeter som enda vägen till överlevnad.

Med siktet inställt på Kepler-22b har de två fraktionerna skickat iväg sina farkoster fyllda av de utvalda som ska få en chans att börja om 190 ljusår bort. Inte helt oväntat följer konflikten och den vanliga mänskliga dårskapen med på färden mot stjärnorna.

I samband med Alien: Covenant sa regissören Ridley Scott att hans nästa projekt i filmserien skulle fokusera på de artificiella intelligenser som spelat en så avgörande roll alltsedan starten.

Så när han nu sjösatt en tv-serie där ateistiska androider fått uppgiften att ge mänskligheten en omstart på fjärran planet har fansen givetvis lagt ned avsevärd tid och tankekraft på att hitta kopplingar. Trots att både Scott och tv-serieskaparen Aaron Guzikowski förnekar att sådana finns.

Det är onekligen intressant att den gamla önskan från SF-fandom att allt som är coolt ska hänga ihop, bäst uttryckt i Philip José-Farmers skapelse Wold Newton Universe – en lång historia, nu blivit så pass tongivande i det allmänna medvetandet.

 

 

Raised By Wolves står dock bra på egna ben och behöver inte någon slug cameo av ett Xenomorphkranium i en benhög à la Predator 2 för att fungera. Visst förs de löpande diskussionerna om föräldraskap, arv och miljö, dödande och ickevåld, tro och ateism på en emellanåt irriterande basal nivå. Men när karaktärerna är antingen androider, barn eller religiösa fanatiker är det väl bara följdriktigt att nyanserna uteblir.

Visuellt är det å andra sidan fullgånget och kärvt med en estetik vi som följt Scott sedan länge känner väl igen. Världsbygget och våldet är även det skoningslöst och de mysterier som presenteras successivt håller intresset uppe under första säsongen.

 

 

RAISED BY WOLVES – SÄSONG 1

SCI FI

Producerad: 2020

Format: SVOD 16:9 HD
Utgivare: HBO Nordic

Längd: 42–55 min

 

Betyg: 6

Annons:

HBO Nordic

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår