filmrecension Hemmabio #3 2021

SATAN’S LITTLE DOC BOX

Ohelig dokumentär treenighet

Annons:

Säkerligen bäst att informera om att viss risk för jäv föreligger. Jag har förmånen att vara vän med en av regissörerna, bidrar med en essä till ett bifogat häfte och arbetar på bolaget som släppt filmerna vilka trots den gulliga titeln alla ryms på en och samma skiva. I bästa fall kan vi få till en andra åsikt från en annan skribent här i tidningen eller på hemsidan.

Satanismen som vi känner den idag skapades av Anton Szandor LaVey som på Valborgsmäss 1966 deklarerade år ett Anno Satanas. Mitt i hippieeran var hans Black House en mörk fyrbåk i San Francisco som drog till sig individualister attraherade av Addams Family-estetiken och hans idéer om en köttslig, ateistisk religion där Satan förstås som en representation av människans vetgiriga rebellnatur snarare än ondskan personifierad.

Ett par år senare släpptes The Satanic Bible där livsfilosofins grunder stadfästes. Rätt i tiden och en omedelbar bästsäljare som aldrig gått ur tryck gav den Church of Satan ett kulturellt genomslag som fortgår än idag. En av de som såg sig själv i boken var en ung Carl Abrahamsson, sedermera präst i kyrkan och vän till LaVey.

Abrahamsson har gjort många dokumentärer vid det här laget och Anton LaVey: Into the Devil’s Den går helt i linje med den essäistiska och mycket personligt hållna stil han kultiverar. Fokus är på samtalet och berättelser från de som kände LaVey och hur satanismen påverkat deras liv. Här finns också en del unikt bildmaterial i form av inspelningar med LaVey och några av de stora kattdjur han älskade.

Aram Garrigas film An American Satan går till viss del i samma intervjubaserade stil. Han lämnar dock emellanåt de tjusigt inredda bostäderna och visar medlemmar (samt en och annan avhoppare) när de går på gatorna som ovanliga män och kvinnor eller samlas för den Nude Witches Review som arrangerades 2017.

Samlas gör man i än högre grad i Penny Lanes Hail Satan? som skildrar framväxandet av den aktivismbaserade organisationen The Satanic Temple (kyrka var ju redan taget) och medlemmarnas kamp mot det högerkristna etablissemanget i USA. Att de sistnämnda kan utgöra en livsfara för folk de ogillar har som bekant inledningen på året visat med chockerande tydlighet.

Samlingen ger en inblick i satanismens historia, samtid och framtid som förhoppnings appellerar till de många dokumentärhungriga tittare som finns, trots den allt annat än sensationalistiska grundtonen och filmernas renons på ritualmord och övergrepp. Inslag som osmakligt nog verkar vara en guldbiljett till tittartoppen på exempelvis Netflix. Skönt att det finns livsbejakande motpoler! 

*

SATAN’S LITTLE DOC BOX

DOKUMENTÄR

Producerad: 2019 / 2020 / 2019

Format: BD 1,85:1, DTS HD-MA 2.0 / 5.1, DD 2.0 / 5.1

Utgivare: Njutafilms

Längd: 111 / 72 / 94 min

 

Filmen 8

Bilden 7

Ljudet 7

Extramaterial 3

 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår