tv-serier Hemmabio #4 2021

Kolchak: The Night Stalker

Klassiskt teve-rys i fin dvd-box

Annons:

 

Kolchak: The Night Stalker (1974-75) fick väl inget större genomslag i Sverige. Jag vet faktiskt inte ens om serien med sin då banbrytande blandning av humor och skräck har visats på svensk teve. Kanske gick den på dansk teve när jag växte upp. Annars vet jag inte var de återuppväckta minnena kommer ifrån. Med samtliga 20 avsnitt samlade i en fin dvd-box påminns jag i alla fall om hur charmigt spännande serien är.

Darren McGavin spelar Chicago-reportern Carl Kolchak som med sin kassettbandspelare, Rollei 16-kamera och gula Ford Mustang utforskar övernaturliga mysterier och stångas mot varulvar, huvudlösa motorcyklister, zombier och häxor.

I ett avsnitt ställs hans även mot Jack Uppskäraren. Robert Zemeckis (Tillbaka till framtiden) och David Chase (Sopranos) debuterade som manusförfattare här. Trots att serien ­ som föregicks av två tevefilmer, The Nigh Stalker (1972) och The Night Strangler (1973) ­ bara fick en säsong blev den snabbt kultförklarad och mycket inflytelserik.

Chris Carter har erkänt att han hämtade inspiration till Arkiv X från Kolchaks äventyr. En bortglömd teveklassiker som förtjänar att dammas av igen.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår