Film Hemmabio #4 2021

Mysteriet i Djatlov-passet

En natt inträffade något fruktansvärt vid berget Kholat Sjakhls fot.

Annons:

 

I januari 1959 gav sig sex erfarna alpinister under ledning av Igor Djatlov ut på en skidtur i Sibirien och en natt hände något fruktansvärt vid berget Kholat Sjakhl. Räddningsexpeditionen var förstummad. Vad hade skrämt skidåkarna att skära hål i tältduken inifrån och halvnakna utan skor fly rakt ut i den mördande kalla natten?

Ännu märkligare blev det när de döda kropparna hittades vid det som idag heter Djatlovpasset. Flera av dem var svårt sargade. Skallar och revben var krossade. En av kvinnorna saknade både ögon och tunga. Vissa av offren bar dessutom spår av radioaktivitet.

Spekulationerna om vad som hänt är många. Allt från att ungdomarna dödades av ett folkslag som bodde på bergets sluttning och blivit irriterade på inkräktarna till att de blivit attackerade av snömannen, UFO eller bergets ande. Ryska myndigheter har forskat i fallet i 60 år utan att hitta en logisk förklaring.

I Mysteriet i Djatlov-passet (SVT Play) reser den svenske arkeologen Richard Holmgren till Sibirien för att bevisa att lösningen på gåtan kan finnas i en liknande händelse i de svenska fjällen 1978.

Bild SVT Play
Bild SVT Play

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår