tv-serier Hemmabio #4 2021

Karaoke på skånska

Klippans karaokecup har arrangerats sedan 2003 i den sömniga skånska bruksorten Klippan.

Annons:

 

Värdar för Klippans karaokecup är den förre dansbandssångaren Johnny Flintberg och polaren ”Puma”. Tävlingen hålls på Pizzeria Milano under parollen: ”Var nykter, välj en låt som du kan och en tonart du kan sjunga.” 2014 blev tävlingarna en realityserie (SVT Play).

Den här typen av skildringar balanserar farligt nära gränsen till att tittarna skrattar åt de medverkande istället för med dem. Men precis som i Plötsligt i Vinslöv skrattar man på precis rätt sätt. Jag känner igen alla typerna i serien. Det är samma slags människor som jag själv växte upp kring och jobbade med i dörrfabriken i Åstorp.

 

Bild: SVT Play

I andra säsongen är det knökfullt i den lilla pizzerian och då hettar det till rejält. Stammisarna blir sura för att det kommer utsocknes ”mediahoror” som försöker stjäla rampljuset från ”den gamla familjen”. Johnny kallar till krismöte i kyrkan, men det slutar ändå med tjafs och slagsmål. En av finalisterna blir också utsparkad och portad när han klagar på pizzerians höjda ölpriser.

 

 

Jag avskyr egentligen karaoke, men berörs av den oförfalskade glädjen som genomsyrar hela det här upplägget. Och jag gillar alla ”sjungsugna karaokediggare” – Stoffe och Indianen från Kvidinge. Den självgode juryordföranden ”Fällan” och tondöve Anders. Den kärlekstörstande Göran och så ”Varg-Micke” som tidigt hamnade fel i livet, men nu försöker få ordning på sin tillvaro och sjunger It´s a Heartache så han håller på att spricka.

Rörande, finstämt och hjärtevärmande om drömmar, gemenskap och om att våga utmana sina rädslor. Men också uppslitande om avundsjuka, misstro och förlorad vänskap.

Bild SVT Play

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår