filmrecension Hemmabio #4 2021

LABYRINTEN

Febrig thriller med Giallo-känsla

Annons:

På väg till skolan blir en 13-årig flicka indragen i en skåpbil och bortförd. Trots en massiv polisinsats återfinns hon inte.

Femton år senare dyker Samantha (Valentina Bèlle) plötsligt upp igen. Naken och drogad med ett brutet ben. Ingen vet om hon lyckats rymma eller blivit frisläppt av sin kidnappare.

På ett sjukhus försöker Dr. Green (Dustin Hoffman) hjälpa henne att återskapa sina minnen och ta reda på var hon har varit. Det enda hon minns är att hon hållits fången i en jättelik labyrint där hon tvingades spela spel om mat, vatten och andra förnödenheter.

Samtidigt har den döende privatdetektiven Genko (Tony Servillo) på nytt börjat nysta i fallet. Det var i ett desperat sista försök att lösa mysteriet med sin försvunna dotter som Samanthas nu döda föräldrar anlitade honom när polisen misslyckats med att hitta henne. Spåren leder Genko till den mystiske ”Kaninmannen”…

Det är svårt att inte tänka ”Giallo” när man ser den här italienska thrillern. Färger, foto, stämning, karaktärer och intrig – allt känns väldigt ”Giallo-inspirerat”. Man kan också hitta tydliga blinkningar till Donnie Darko, När lammen tystnar och Saw-serien. Kasta in lite True Detective och Twin Peaks, så blir mixen komplett. Den stora skillnaden är att det varken blir särskilt våldsamt eller blodigt här.

Donato Carrisi har regisserat filmatiseringen av sin egen roman. Han gör vad han kan för att placera ut vilseledande ledtrådar och lura åskådarna.

Nutid möter dåtid. Två kriminalare uppför sig som om de hämtats ur en Noir-thriller från 30-talet. Modern teknik (Smartphones och avancerad digital övervakning) blandas med gamla prylar. Som den kassettbandspelare Dr. Green använder under förhören med Samantha. Hur viktiga är dessa detaljer för storyn och för att förbrylla oss som ser filmen?

Turerna är snåriga och kasten tvära. Ibland blir det lite väl långsökt och krystat. Om man anstränger sig lite kan man också ganska tidigt lista ut twisten. En del av överraskningarna som avslöjas på vägen är kluriga. Andra mest förvirrande. Alla bitarna passar inte riktigt ihop, precis som i klassiska ”Giallos”. Ändå är det en ganska underhållande och spännande film. 

 

LABYRINTEN

 

THRILLER

Producerad: 2019

Format: Dvd 16:9 (2,35:1) DD 5.1

Utgivare: Studio S

Längd:130 min

 

Filmen: 6

Bild: 8

Ljud: 8

Extramaterial: -

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår