filmrecension tv-serier Hemmabio #6 2021

YEARS AND YEARS

"Med Charlie Brookers Black Mirror i täten har den dystopiska tv-serien fått ett uppsving det senaste årtiondet."

Annons:

 

FLACKANDE CYBERSÅPA

Med Charlie Brookers Black Mirror i täten har den dystopiska tv-serien fått ett uppsving det senaste årtiondet. Years and Years är BBC:s inspel, levererad av Russell T. Davies som har erfarenhet inom genren från Doctor Who. Han fokuserar på en syskonskara i London och följer dessa från 2019 till 2034.

Denna period präglas av en militär konflikt mellan USA och Kina, en svår ekonomisk kris för Storbritannien med en fascistoid regim som följd och dramatiska framsteg inom människa-maskin-gränssnitt.

Det är helt klart en suggestiv mix och de första avsnitten försvinner i ett rus av förvecklingar och upptäckter. Sedan saktar tempot av något, vilket blir början till seriens problem. Years and Years har ett brett men tunt persongalleri som snabbt visar sig otillräckligt för de såpoperaintriger som förs in.

Poängen är väl att visa att detta är riktiga människor, men effekten blir snarast den motsatta. Satt mot perspektivet av politiska revolutioner och kärnvapenkrig är det närmast oförlåtligt att spendera tid på trivialiteter.

Efter detta hämtar sig Years and Years aldrig, utan syr istället ihop sina intriger till ett ansträngt lyckligt slut. Synd att Davies inte vågar löpa linan ut. 

 

YEARS AND YEARS

DRAMA

Producerad: 2019

Format: SVOD 16:9 HD, Dolby Digital 5.1

Utgivare: HBO Nordic

Längd: 312 min

 

Betyg: 6

Annons:

HBO Nordic

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår