filmrecension

The Lighthouse

Robert Eggers The Witch blev starten för en revival av folk horror.

Annons:

Ett ljus i mörkret

Robert Eggers The Witch blev starten för en revival av folk horror. Med subgenrens framgångar inom skräckfilmen, inte minst med Ari Asters Midsommar, hade Eggers lätt kunnat gå vidare i samma spår. Men istället växlar han i The Lighthouse till ett mer psykologiskt drama och ett kammarspel på en liten yta. Det visar sig snabbt vara rätt val.

Med sig från debuten har Eggers den stora känslan för miljö. Den lilla ön med sitt fyrtorn, klippor och stränder, spelar en lika stor roll i handlingen som skådespelarna. Miljön är både sparsmakad och komplex, där framför allt väder och vind helt kan ändra förutsättningarna att röra sig mellan platser. Det finns något ensligt och hemsökt över ön som laddar varje scen med en inneboende spänning.

Robert Pattinson och Willem Dafoe i de två huvudrollerna som fyrvaktare är utmärkta. Framförallt Pattinson fortsätter att utvecklas positivt och den som fortfarande har sorterat honom i ett fack för tonårsskräp måste vara beredd att ompröva sin dom.
Ja, det tar emot, men kom ihåg att Di Caprio gjorde samma resa en gång i tiden. Dafoe tar sig an rollen som en luttrad gammal sjöbjörn med hela sitt register av sneda leenden och skarpa blickar. Det är en roll för en karaktärsskådespelare och Dafoe levererar.

The Lighthouse är fotad i svartvit 1,19:1 med ett ljudspår i mono. Greppet att fånga känslan av en film från det tidiga 1900-talet fungerar förvånansvärt effektivt, där den tighta ramen gör att allt kryper lite närmare. Fotot av Jarin Blaschke är lika starkt som när han gjorde The Witch, med omsorgsfulla bildrutor som ofta har närmast tavellika kvaliteter. Med stark visualitet, intensiv närvaro och suggestiv stämning är The Lighthouse ytterligare en fjäder i hatten för Eggers. 

 

The Lighthouse

Drama

Producerad: 2019

Format: BD 16:9 HD, DTS 5.1 HD MA (+ SVOD)

Utgivare: Universal

Längd: 109 min

 

Filmen: 8

Bilden: 9

Ljudet: 8

Extra: 1

 


Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår