filmrecension tv-serier Hemmabio #9 2021

SINGAPORE GRIP

SVTPlay: Såpopera i krigsmiljö

Annons:

 

Dramaserier som utspelar sig under krig är en udda men ofta suggestiv subgenre. Det existentiella hotet blir som ett förstoringsglas som ger skarpare kontraster till mänskligt beteende. Brittiska Foyle''''''''''''''''s War är ett utmärkt exempel, en kriminalserie satt under andra världskriget som ger betydande inblickar i hemmafronten och hur det vara att leva i Storbritannien under krigsåren.

Singapore Grip utspelar sig också under andra världskriget, men väljer istället såpoperan som sin genre. Här kommer en ung arvinge till ett sargat företagsimperium i den brittiska kolonin. Han blir genast föremål för amorösa ambitioner av en affärspartner som vill gifta bort sin dotter med honom.

Samtidigt rycker den japanska armén närmare från Malaysia.

En lightversion av Downtown Abbey satt i det koloniala Singapore har sin charm, men här finns också ambitionen att balansera romantiserandet kring en svunnen tid med moderna perspektiv och krigets brutalitet. Problemet är att det varken blir hackat eller malet.

I ena stunden minglas det i linnekostymer och stråhattar, i den andra ska förutsättningarna för kinesiska daglönare diskuteras. Av någon oförklarlig anledning ska hopkoket också kombineras med en komisk ambition som faller helt platt.

Krisperspektivet är intressant, men är svårt att ges rättvisa med små medel. När Japanerna tågar in i Singapore känns det som de är ungefär 20 stycken, vilket förtar något av stundens allvar. Samtidigt finns det något i det historiska dramat som fungerar.

Många produktioner tassar runt det brittiska imperiets fall, men när the good old boys i Singapore Grip halsar det sista ur vinflaskorna medan brandbomberna faller utanför hittar serien en svårmodig emotionell kärna. Men då är det lite sent. 

 

SINGAPORE GRIP

 

DRAMA

Producerad: 2020

Format: 16:9 HD, Dolby Stereo

Utgivare: SVT Play

Längd: 6 x 45 min.

 

Betyg: 6

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår