filmrecension tv-serier

Recension: 4 BLOCKS

Brutalrealistiskt och drabbande kring libanesisk gangsterklan.

Annons:

Tjejer, spel, kokain och beskyddarpengar.

Det är de fyra ”blocken” som den libanesiska Hamady-klanen bygger sin verksamhet på i Berlin-förorten Neukölln. Men ledaren Ali ”Toni” Hamady (Kida Khodr Ramadan) har tröttnat på att leva utanför lagen. Han har fru och barn och efter 26 år i Tyskland är ett permanent uppehållstillstånd för familjen nära. Nu vill ”Toni” leva laglydigt och bli en riktig affärsman som slipper att ständigt se sig om över axeln efter både polis och konkurrerande knarkkarteller.

Men så enkelt går det förstås inte.

 

 

Polisen slår till precis när en stor sändning kokain ska levereras. De lägger beslag på knarket och griper ”Tonis” svåger Latif (spelad av rapparen Massiv). Klanens kokainleverantör får kalla fötter och avbryter tvärt samarbetet med Hamady-familjen vars ekonomi snabbt rasar i botten.

Samtidigt ökar mc-gänget Cthulhu aggressivt sin närvaro och börjar sälja knark på Hamadys territorium. En pressad ”Toni” ställs inför ett ödesval. Något måste göras för att rädda klanens anseende och överlevnad.

När den gamle gangsterkompisen Vince (Frederick Lau) dyker upp efter femton års frånvaro plockar ”Toni” in honom för att återställa ordningen i verksamheten. Det gör ”Tonis” hetlevrade bror Abbas (Veysel Gelin) förbannad. Han som anser sig stå näst i tur för att efterträda ”Toni” som klanens överhuvud.

Abbas anar ugglor i mossen, men får inget gehör från ”Toni” för sina misstankar. När en stressad Abbas en kväll skjuter ihjäl polisen som grep Latif hotar hela förorten att förvandlas till en krigszon.

Egentligen har jag tröttnat på den här genren.

Men precis som med rebooten av Snabba cash visar Marvin Kren (manus och regi) och hans medskapare att det finns nya historier att berätta även i gamla upptrampade spår. Om man anstränger sig kan man skapa nytt liv i klassiska konflikter kring vänskap, familjeband, svek och skuld och mellan samma typ av kombattanter som vi redan har sett massor av gånger förut.

Den här hyllade och välförtjänt prisbelönta, mycket spännande tyska serien imponerar på flera plan. Framför allt har man hittat rätt tonträff och skickligt byggt engagerande historier kring människor som man vill fortsätta att följa.

Det blir som det klassiska exemplet med bilolyckor – man kan inte låta bli att titta, trots att man vet att det som utspelar sig framför en är drabbande tragiskt för de inblandande. Skickliga skådisar ända ned i birollerna ger också serien hög puls, realism och en brutal trovärdighet. 

 

4 BLOCKS

 DRAMA

Producerad: 2017-2019

SVOD 16:9 HD, DD 5.1

Utgivare: HBO Nordic

Längd: Tre säsonger, ca 59 min per avsnitt

Betyg: 7

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår