filmrecension

KILL THEM ALL AND COME BACK ALONE

Stökigt, billigt och härligt

Annons:

STÖKIGT, BILLIGT OCH HÄRLIGT

Fans av italiensk genrefilm har länge känt till namnet Enzo G. Castellari. När Tarantino lånade en titel av sin italienska kollega till Inglourious basterds var det därför knappast förvånande. Castellari har en lång historia som flitig hantverkare inom spaghettiwesterns, postapokalyps och krigsfilmer med mera, och ett energiskt uttryck som är lätt att gilla.

Kanske är det därför Netflix slagit till på rättigheterna till hans Kill them all and come back alone från 1968. Här rekryteras en grupp udda banditer ledda av Chuck Connors för att stjäla guld från sydstatsarmén under det amerikanska inbördeskriget.

Det blir en stökig historia, där förräderi och dubbelspel aldrig är långt borta. Banditerna hamnar i ständiga sammandrabbningar med krigets stridande parter. Allt är på italienska och 110% spaghettiwestern, med allt vad det innebär.

Den italienska skådespelaren Giovanni Cianfriglia spelar till exempel indianen Blade, men inte som sig själv utan under sitt amerikanska artistnamn Ken Wood. Indian blir Cianfriglia/Wood med lite mörkt smink och ett rött pannband i klassisk redface-stil. Håll också koll på bakgrunden i stora barslagsmål, där de italienska stuntmännen hjälper varandra när det är dags att volta in i ett bord.

Men även om här finns vissa B-filmsinslag av detta slag är det ändå imponerande hur mycket Castellari får uträttat med små medel. Guldstransporten kan passera djupt nere i en dalgång innan kameran panorerar upp mot åsens topp, där banditerna kommer fram på linje med tio meters lucka till svällande stråkar. Pampigt!

Castellari älskar att bygga upp och ligga kvar i scener, ofta med stor känsla för miljö och stämning. Ironiskt nog är filmen på detta vis som bäst mellan sina frekventa strider, där bristen på budget blir mera uppenbar.

Samtidigt är det svårt att inte fascineras av detaljer som den anakronistiska bazooka en i gruppen använder. Ett märkligt vapen lindat i läder och rep som kan spruta tjock svart rök eller skjuta osynliga granater över stora distanser med ett föga övertygande ”Fjutt!”.

Som alltid med Castellari blir det sålunda en produktion med många sidor av varierande kvalitet, men alltid underhållande och gjord med stort hjärta. Ett utmärkt soundtrack av Francesco De Masi hjälper också till att göra detta till en trevlig stund i hemmabiosoffan. 

 

 

KILL THEM ALL AND COME BACK ALONE

 

WESTERN

Producerad: 1968

Format: 16:9 HD, Dolby Stereo

Utgivare: Netflix

Längd: 100 min

 

Betyg 6

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår